current views are: 13

21 Μαρτίου 2022
Δημοσίευση12:59

Στο τραπέζι η μείωση ΦΠΑ – Το «χρονοντούλαπο» του Νίκου για ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ – Οι «ναιμεναλλάδες» της ρωσικής εισβολής

Οι πληροφορίες του NEWPOST από πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι το πρόβλημα με το αλεύρι και το ηλιέλαιο προβληματίζει όλες τις χώρες της ΕΕ.

Δημοσίευση 12:59’

Οι πληροφορίες του NEWPOST από πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι το πρόβλημα με το αλεύρι και το ηλιέλαιο προβληματίζει όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μπροστά στον κίνδυνο να πούμε το ψωμί ψωμάκι, καθώς το μαλακό αλεύρι πήρε αύξηση κατά 60% ενώ έχει ξεφύγει και η τιμή του ηλιέλαιου, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται με την κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από Ρωσία και Ουκρανία, στο τραπέζι είναι η μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον σε κάποια βασικά είδη διατροφής.

Το ηλιέλαιο πωλείται έως 24 – 26 ευρώ η συσκευασία των 10 λίτρων όταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η τιμή του κυμαινόταν στα 15-16 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει πάρει το «όχι» των θεσμών για μειώσεις στον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Η μέγγενη των ανατιμήσεων όμως έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλά νοικοκυριά και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ΕΕ λόγω της μεγάλης εξάρτησης που έχουν από τις δυο εμπόλεμες χώρες που διαθέτουν από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες στον κόσμο.

Πλαφόν;

«Τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1. Έχει ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα προϊόντα αυτά, για να γνωρίζει η κυβέρνηση και οι καταναλωτές τα αποθέματα που υπάρχουν. Εάν συνεχιστεί για πολύ ο πόλεμος, οι ελλείψεις θα γίνουν ακόμη πιο ορατές. «Σε ευρωπαϊκές χώρες έχει τεθεί και όριο στην πώληση τους από σούπερ μάρκετ» ανέφερε ο υπουργός. «Δεν μπορώ μα αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά» τόνισε. «Η κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα ενώ πιέζει για να δοθεί πανευρωπαϊκή λύση. Τι να κάνω να πάω να φέρω άλευρα μόνος μου;» αναρωτήθηκε.

Οι πληροφορίες του NEWPOST από πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι το πρόβλημα με το αλεύρι και το ηλιέλαιο προβληματίζει όλες τις χώρες της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία το εθνικό προϊόν που είναι η μπύρα με μεγάλη εσωτερική κατανάλωση και υψηλές εξαγωγές, η αύξηση φτάνει στο 30% μέχρι στιγμής. Κι αν δεν υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, ανοίγει ο δρόμος να δοθεί μια ευελιξία και στην Ελλάδα που βρίσκεται ακόμη σε εποπτεία, να μειώσει κάποιους βασικούς ΦΠΑ. Το έχουν κάνει κάποιες χώρες.

Τέλος στα σενάρια

Η πολιτική κόντρα για την ακρίβεια και την ρωσική εισβολή συνεχίζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις μειώσεις του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα, χωρίς, πάντως, να δίνει πειστικές απαντήσεις από που θα βρεθούν τα λεφτά. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το αίτημα των εκλογών. «Σε μια τέτοια εποχή πολιτικοί παλιάς κοπής που ενδιαφέρονται μονάχα για την εξυπηρέτηση των ελίτ που τους στηρίζουν και προσπαθούν να επιβιώσουν μόνο διά της επικοινωνίας και της προπαγάνδας είναι απολύτως ακατάλληλοι» δήλωσε στη συνέντευξη του στον Άρη Ραβανό, στο Βήμα της Κυριακής. «Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι ένα τέτοιο παράδειγμα» συνέχισε. «Η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή» τόνισε. Θεωρεί ότι αυτό που ζουν οι Ελληνες πρέπει να τελειώσει πριν να είναι πολύ αργά. «Ολα αυτά προδιαγράφουν ένα αύριο κοινωνικής απελπισίας και διάλυσης. Καλό είναι να μην το ζήσουμε» τόνισε.

Χρησιμοποιώντας και κάποιους ακραίους χαρακτηρισμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές «απόγειο της πολιτικής του παραφροσύνης» καθώς διατυπώνεται «μέσα σε μια ιστορική συγκυρία που επιβάλλεται η σταθερότητα και η ασφάλεια». Για τις προτάσεις Τσίπρα αναφορικά με την ακρίβεια ο κ.Οικονόμου επισήμανε ότι θα οδηγούσαν σε νέα μνημόνια. «Μέσα στο πλέον επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι προτάσεις του (χωρίς κοστολόγηση και πάλι) θα ξαναφέρουν την κοινωνία στην εποχή των μνημονίων, ώστε να ξαναβρεί το χαμένο του πολιτικό ρόλο» τόνισε.

Ναι μεν αλλά;

Πολύ συζήτηση έχει προκαλέσει η συνέντευξη Τσίπρα και σε ότι αφορά στην άποψη που εξέφρασε για τον ρωσο – ουκρανικό πόλεμο. Αν και θεωρεί ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ό,τι κι αν επικαλείται ο πρόεδρος Πούτιν και τόνισε ότι ίσες αποστάσεις δεν χωρούν όταν μια χώρα εισβάλλει σε μια άλλη, επισήμανε ότι «θα ήταν λάθος να μη μιλάμε π.χ. για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν εκμεταλλεύεται το «προηγούμενο» των επεμβάσεων της Δύσης, που παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο, για να δικαιολογήσει τη δική του εισβολή». «Πολλοί λένε ότι αυτή η στιγμή είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης» τόνισε. «Ας θυμηθούμε πώς αντέδρασε η Δύση μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Όχι μόνο σε σχέση με το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και σε σχέση με τη Ρωσία. Η κυβέρνηση Μπους, αντί να προωθήσει μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως συμφωνήθηκε με τη Ρωσία το 1999, προέβη σε εξαιρετικά προκλητικές και κοντόθωρες κινήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην γραμμή Μητσοτάκη ότι «ανήκουμε στη Δύση» είπε ότι «ανήκουμε και στη Δύση και στην Ανατολή και στον Βορρά και στο Νότο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον κατηγόρησε ότι υπολείπεται των περιστάσεων και των διεθνών δεδομένων του 21ου αιώνα. «Δικαιολογεί -έντεχνα και απερίσκεπτα για τα εθνικά μας συμφέροντα- τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία» τόνισε. «Δεν κατανοεί ότι η Ελλάδα είναι η Δύση, είναι η καρδιά του δυτικού πολιτισμού, το ιστορικό όριο ανάμεσα στο δεσποτισμό και τη δημοκρατία.»

Αξίζει όμως η αναφορά στο άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκου Κοτζιά που διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από τους «ναιμεναλλάδες».

«Όποιος υποστήριζε τις ρωσικές παραβιάσεις με ναι μεν αλλά υπονομεύει την ελληνική διπλωματία, να προσέχουμε να μην υιοθετούμε τα ρωσικά προπαγανδιστικά επιχειρήματα που απλά αντιγράφουν εκείνα της Τουρκίας που επιχείρησε στο όνομα της προστασίας των Τουρκοκυπρίων να δικαιολογήσει την Παράνομη μη βίαιη εισβολή το 1974 στην Κύπρο» επισήμανε. «Η ελληνική διπλωματία και κοινή γνώμη δεν μπορεί να υπερασπίζεται τέτοιου είδους ρωσική προπαγάνδα παρά τις πολλαπλές αρνητικές εμπειρίες που έχει από τη Δύση».

Ίσες αποστάσεις Νίκου

Το ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της ρωσικής εισβολής. Όπως και υπέρ της αποστολης αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία με την οποία διαφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιες δυσκολίες. Οι κάλπες θα δώσουν τις απαντήσεις.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του κράτησε ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Στόχος μας δεν είναι να συντηρήσουμε τις ευνοϊκές δημοσκοπήσεις αλλά να ανατρέψουμε το δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε. «Φιλοδοξώ να γίνουμε η δημιουργικότερη πολιτική δύναμη της Ελλάδας. Στόχος μας η δημοκρατική παράταξη να ξαναμπεί στη καρδιά του ελληνικού λαού. Ήρθε η ώρα αυτή παράταξη να στείλει το θέατρο παραλόγου της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.»

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος απάντησε ότι η ΝΔ είναι πρώτη πολιτική δύναμη και θα ξανακερδίσει τις εκλογές. «Ο λαός αποφασίζει ποιος θα μπει στο χρονοντούλαπο» τόνισε στα «Παραπολιτικά 90,1». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας τόνισε ότι «καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί και οι κάλπες της απλής αναλογικής θα δείξουν τον δρόμο».


σχετικα αρθρα