ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ερωτηματικό του ανασχηματισμού και οι αλλαγές που σκέπτεται ο Αλ. Τσίπρας

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 20 Αυγούστου 2017, 09:04 / Ανανεώθηκε 20 Αυγούστου 2017, 22:58
Το ερωτηματικό του ανασχηματισμού και οι αλλαγές που σκέπτεται ο Αλ. Τσίπρας
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

“Κλειδί” για την παραμονή του Ε.Τσακαλώτου η γ΄ αξιολόγηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν τελικά ο πρωθυπουργός θα ακούσει τις εισηγήσεις που φέρεται να του έχουν γίνει για “διορθωτικές” κινήσεις στο υπουργικό συμβούλιο ή αν θα επιχειρήσει να κλείσει αυτή τη συζήτηση τουλάχιστον μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αναγνωρίζεται από όλους πως αυτή η σεναριολογία  λειτουργεί παραλυτικά για το κυβερνητικό έργο αποσυντονίζοντας τους υπουργούς που βρίσκονται σε “αναμμένα κάρβουνα” όλο το τελευταίο διάστημα.

Κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε στο newpost.gr  σχετικά με τον ανασχηματισμό, πως από τη στιγμή που θα προγραμματιστεί, να γίνει άμεσα: “Δεν νομίζω να είναι μεγάλος”, θεωρώντας πως ο πρωθυπουργός ενόψει της γ΄ αξιολόγησης δεν θα πειράξει τα δομικά υπουργεία. Με βάση αυτό το σενάριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει “ψήφο εμπιστοσύνης” στις πολύ βασικές επιλογές του και θα προχωρήσει σε “ανακάτεμα της τράπουλας” τόσο σε επίπεδο υφυπουργών όσο και σε χαρτοφυλάκια, όπως το Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ.

Αυτό το σκηνικό διαμορφώνεται και μέσα από την τελευταία συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στον Real FM επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του newpost.gr πως δεν τίθεται θέμα μετακίνησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την οδό Νίκης. “Ο κύριος Τσακαλώτος θα διαπραγματευτεί την γ´  αξιολόγηση και θα είναι ο υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος θα οδηγήσει, μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, τη χώρα εκτός μνημονίων τον Αύγουστο του 2018”, είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από αυτή την παραδοχή του κ. Τζανακόπουλου και συνομιλώντας με κυβερνητικά στελέχη γίνεται φανερό πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιθυμεί να ολοκληρώσει τον κύκλο του στο πόστο που έχει αναλάβει.

Υπενθυμίζεται πως το newpost.gr, συνομιλώντας με το περιβάλλον του υπουργού των Οικονομικών, είχε δημοσιεύσει σχετικά με την πιθανότητα μετακίνησής του σε άλλο χαρτοφυλάκιο,  πως “αν δεν παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών, δεν ενδιαφέρεται για κάποιο άλλο πόστο”, αποκλείοντας οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του την πιθανότητα να υπάρξει κάποια “μέση λύση”.

Αν δεν αλλάξει κάτι στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, αλλά και στα πρόσωπα που έχει ως “εφεδρεία” στο συρτάρι του,  είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει τη γρήγορη ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην κορυφή της διαπραγματευτικής ομάδας. 

Το γεγονός πως ο υπουργός των Οικονομικών παραμένει δημοφιλής και στο εσωτερικό του κόμματος είναι ακόμα ένας παράγοντας που συνηγορεί στην παραμονή του στην οδό Νίκης για όσο ακόμα χρειαστεί. Σε καμία περίπτωση, άλλωστε δεν θα ήθελε το Μαξίμου τη δεδομένη χρονική στιγμή να ανοίξει ένα νέο “μέτωπο” με την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία έχει στοχεύσει σε άλλα υπουργεία αφήνοντας την οικονομική πολιτική στο περιθώριο, τουλάχιστον προς το παρόν.