current views are: 13

30 Μαρτίου 2022
Δημοσίευση12:27

Πως ένα «επί τούτω» αλλάζει την προεκλογική στρατηγική Μητσοτάκη – Σε ποιους πετάει το μπαλάκι – Γιατί δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποφασίσει εάν θα είναι εκείνος που θα παίξει αυτόν τον άχαρο ρόλο επιμένοντας στο χαρτί της αυτονομίας που όμως θα υπονομεύει την σταθερότητα.

Δημοσίευση 12:27’

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποφασίσει εάν θα είναι εκείνος που θα παίξει αυτόν τον άχαρο ρόλο επιμένοντας στο χαρτί της αυτονομίας που όμως θα υπονομεύει την σταθερότητα.

Αναπροσαρμόζει την προεκλογική του τακτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χωρίς να εγκαταλείπει το χαρτί της αυτοδυναμίας το οποίο προέτασσε όλο το προηγούμενο διάστημα, για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας με βασικό κορμό την ΝΔ, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ.

«Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία» δήλωσε σε συνέντευξη του στον Νίκο Φιλιππίδη και την Νίκη Λυμπεράκη, στην εκδήλωση του Οικονομικού Ταχυδρόμου. «Στόχος είναι η δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κρίσεις, διότι οι κρίσεις, δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας» συνέχισε. «Από εκεί και πέρα, ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.»

Πρέσινγκ!

Κρίσιμο ρόλο  έπαιξε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις δημοσκοπήσεις μπορεί να έχει ένα μεγάλο προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει κολλημένος γύρω στο 21-22%, παρουσιάζει όμως μία μικρή αλλά σταθερή φθορά από μήνα σε μήνα, κυρίως λόγω της μεγάλης ακρίβειας που χτυπάει τα ελληνικά νοικοκυριά. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος 

Μητσοτάκης προχώρησε στην αναπροσαρμογή της τακτικής του με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της απλής αναλογικής και με στόχο να περιορίσει την χαλαρή ψήφο. Η αίσθηση είναι ότι λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας η απλή αναλογική προσφέρεται για να ψηφίσει ο καθένας ό,τι θέλει προκειμένου να στείλει μηνύματα και να την «διορθώσει» στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Καθώς όμως το ποσοστό της αυτοδυναμίας πιέζεται πολύ, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην ρίξει όλα του τα λεφτά στις δεύτερες εκλογές αλλά να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού από τον πρώτο γύρο. Και αρχίζει από τώρα να βάζει διλήμματα, πέρα από το γνωστό «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Πιο συγκεκριμένα, βάζοντας στο τραπέζι το χαρτί των συνεργασιών:

Ασκεί πρέσινγκ στον Νίκο Ανδρουλάκη προκαλώντας τον να πάρει θέση από τώρα στο ερώτημα «με ποιον θα πάει» εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. 
Θέτει προ των ευθυνών τους και τους πολίτες τους οποίους προκαλεί να σκεφθούν τι κυβέρνηση θα θέλουν την επόμενη μέρα. Αυτοδύναμη του Κυριάκου Μητσοτάκη ή κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Ή ακόμη και ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Όπως εξηγούν εκλογολόγοι – αναλυτές οι ψηφοφόροι δεν έχουν ακόμη πλήρως συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της απλής αναλογικής και τις περιπέτειες στις οποίες μπορεί να μπει η χώρα εάν σταθεί αδύνατον να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί τον μουτζούρη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποφασίσει εάν θα είναι εκείνος που θα παίξει αυτόν τον άχαρο ρόλο επιμένοντας στο χαρτί της αυτονομίας που όμως θα υπονομεύει την σταθερότητα.

Στριμωγμένος

Μετά την αλλαγή στρατηγικής Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛ βρίσκεται στριμωγμένος. Θα πρέπει να πάρει θέση. Δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να αναβάλει τις αποφάσεις του για μετά τις κάλπες της  απλής αναλογικής. Έπεται σφυροκόπημα.

Η στροφή αυτή, ακυρώνει και το εγχείρημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε ο πήχης της αυτοδυναμίας να πέσει κάτω από το 38%, όπως εισηγούνται υπουργοί και βουλευτές στον πρωθυπουργό. 

«Ποιον να αλλάξω; Αφού έχουμε εκλογικό νόμο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες.»

Ο κ.Μητσοτάκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο διότι πιστεύει ακράδαντα ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμάει ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής. «Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι βιώσιμες συμμαχίες σε αυτό το σχήμα» τόνισε.

«Έχουμε λοιπόν εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους για το πρώτο κόμμα, με ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Άρα, ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τον οποίο θέλουμε να διεκδικήσουμε. Και αυτό τον στόχο, εφόσον δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα διεκδικήσουμε.»

Με αυτήν την τόσο κατηγορηματική θέση, ο πρωθυπουργός έβαλε πάγο σε όλους όσοι εντός της ΝΔ, επιμένουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το ύφος και το περιεχόμενο της δήλωσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για άλλα σενάρια και καθαρίζει το τοπίο μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί η προεκλογική αναμέτρηση.


σχετικα αρθρα