current views are: 8

22 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:12

Σε «στρογγυλό τραπέζι» στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος θα συμμετάσχει ο Εμ. Μακρόν

Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα

Δημοσίευση 04:12’

Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα

Έντονο παρασκήνιο και πολλές διεργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη ενόψει της διήμερης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα με την οποία το Μαξίμου επιθυμεί να ξεκινήσει με το “δεξί” τη νέα δύσκολη πολιτική χρονιά που έρχεται.

Η 48ωρη παραμονή του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα προμηνύεται πυκνή τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Και για τα δυο σκέλη η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Γάλλους διπλώματες τις τελευταίες εβδομάδες ρυθμίζοντας όλες τις λεπτομέρειες. Το ακριβές πρόγραμμα του κ. Μακρόν δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, έχει ήδη προγραμματίσει να βρεθεί στο Παρίσι στις 5 Σεπτεμβρίου, δυο ημέρες πριν την άφιξη του Γάλλου πρόεδρου, προκειμένου να κάνει μια σειρά από προπαρασκευστικές επαφές.

Ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με επιχειρηματίες από τον χώρο των μεταφορών, της ενέργειας, του φαρμάκου, των νέων τεχνολογιών, των τροφίμων, με κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά και με τον Γαλλικό Σύνδεσμό Βιομηχάνων. Στα χέρια της ελληνικής πλευράς βρίσκεται ήδη η λίστα με τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για μια σειρά από επενδύσεις στην Ελλάδα και θα έρθουν στη χώρα μας.

Ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως η γαλλική προεδρία είχε εκφράσει την επιθυμία το πρόγραμμα του κ. Μακρόν να “χωρέσει” και επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του ΟΛΘ και της επένδυσης που προωθείται. Υπενθυμίζεται ότι ο γαλλικός όμιλος της CMA CGM, μέσω της Terminal Link, είναι ένας από τους 3 εταίρους της κοινοπραξίας που αναμένεται να αναλάβει το management της ΟΛΘ Α.Ε. Ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και για τον τομέα των logistics επί μακεδονικού εδάφους. 

Κυβερνητικός παράγοντας εξηγούσε στο newpost.gr πως “ο σχεδιασμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι για την Αθήνα” δίνοντας λίγες πιθανότητες να προλάβει ο Γάλλος πρόεδρος να βρεθεί και στη συμπρωτεύουσα.

Η πρώτη ημέρα της παραμονής του στην Ελλάδα, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου,  θα περιλαμβάνει τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, καθώς και το δείπνο στο προεδρικό μέγαρο προς τιμήν του ίδιου και της συνοδείας του. 

Τη δεύτερη ημέρα το πρόγραμμα είναι ακόμα υπό διαμόρφωση όσον αφορά το απογευματινό σκέλος του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, αυτό που έχει “κλειδώσει” έως τώρα είναι η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών. Από το συγκεκριμένο “στρογγυλό τραπέζι“, αλλά και από τα τετ α τετ που θα πραγματοποιηθούν η ελληνική πλευρά ευελπιστεί πως θα υπάρξουν αρκετά πρώτες επαφές μεταξύ σημαντικών επενδυτικών ομίλων των δυο χωρών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στην Πνύκα μια πολιτική εκδήλωση με θέμα “Το μέλλον της Ευρώπης“, λόγω του ιδιαίτερου συμβουλισμού της περιοχής. Η σχετική εισήγηση φέρεται να έχει ήδη γίνει και να εξετάζεται από την ασφάλεια του Γάλλου πρόεδρου. Εναλλακτική πρόταση είναι ο Εμανουέλ Μακρόν να βρεθεί και να μιλήσει στη Βουλή, όπως είχε πράξει και ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ τον Οκτώβριο του 2015.

Το πολιτικό σκέλος της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ζητήματα, όπως η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η γ΄ αξιολόγηση και το χρέος αναμένεται να κυριαρχήσουν στο τετ α τετ που θα έχει με τον πρωθυπουργό. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα ο κ. Μακρόν σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει το τρωθέν προφίλ και τη δημοφιλία του, που βρίσκεται σε πτώση, να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτήσουν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. 


σχετικα αρθρα