current views are: 15

22 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση14:10

Σκληρή πολιτική σύγκρουση για τον κομμουνισμό και το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»

Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαιτίας της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή

Δημοσίευση 14:10’

Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαιτίας της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή

Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαιτίας της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή να μην συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο της Εσθονικής Προεδρίας με θέμα τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων. Συγκεκριμένα ο τίτλος του συνεδρίου είναι  «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα». Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»

Σταύρος Κοντονής: Κομμουνισμός και Ναζισμός δεν είναι μέρη της ίδιας εξίσωσης

Στο συνέδριο βέβαια θα παραστούν αντιπροσωπίες από όλα τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ε.Ε πλην Ελλάδος. Η αιτιολογία του υπουργού είχε να κάνει με την άποψή του πως κάτι τέτοιο είναι σαν να εξισώνεται ο Κομμουνισμός με τον Ναζισμό κάτι το οποίο: «Σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η οποία είναι πως ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης»  όπως υπογράμμισε ο κ. Κοντονής. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου σε ανακοίνωση τονίζει την απομόνωση στην οποία μας οδηγεί αυτή η απόφαση ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μας οδηγεί σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή και διεθνή απομόνωση

Η ανακοίνωση επισήμανε μεταξύ άλλων: “Η απόφαση της Κυβέρνησης να μη συμμετάσχει στο “Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού”, που διοργανώνει η Εσθονία στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσβάλλει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που διαχρονικά προασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και την πανανθρώπινη αξία της ελευθερίας.Μια απόφαση που για άλλη μια φορά τονίζει την ελληνική ιδιαίτερότητα και μας οδηγεί σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή και διεθνή απομόνωση“. 

Ο υπουργός Σταύρος Κοντονής αφού εξασφάλισε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του αυτή (με δηλώσεις στελεχών του υπέρ της ορθότητας της απόφασης αυτής)  να μην συμμετάσχει η Ελληνική Αποστολή στο Διεθνές αυτό συνέδριο επανήλθε δριμύτερος κατηγορώντας αυτή την φορά εκτός από την ΝΔ και τα ΜΜΕ που διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του. 

Σταύρος Κοντονής: Δεν θεωρούμε πως ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία όπως ο Ναζισμός 

Αποσιώπησαν μέρος της επιστολής μου που εξηγούσα τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκα να συμμετάσχω στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα”, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοντονής ανέφερε πως «δεν έχουν ούτε το σθένος να βάλουν μία επιστολή ολόκληρη, να τη διαβάσει το κοινό και να βγάλει τα συμπεράσματά του, αποσιώπησαν τις αναφορές στην Άνοιξη της Πράγας».

«Εμείς ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία, όπως ο ναζισμός», τόνισε και πρόσθεσε:

«Είναι σοβαρότατο λάθος να μας κατηγορούν εμάς ως ανανεωτική αριστερά ότι δίνουμε άλλοθι στα εγκλήματα του σταλινισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνέχεια των κομμάτων της ανανεωτικής αριστεράς δημιουργήθηκε ως αντίσταση στον δογματικό μαρξισμό που ονομάτισαν σοσιαλισμό στη μαρξιστική Ευρώπη. Εμείς ποτέ δεν ταυτίσαμε το ΚΚΕ με τους ναζιστές».

«Το εντυπωσιακό και ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε μια προσπάθεια να ταυτιστεί ο ναζισμός με τον κομμουνισμό, ο οποίος κατά ένα ποσοστό ευθύνεται για πολύ σημαντικά θέματα εφαρμογής του στα κράτη του ανατολικού συνασπισμού και έχει κατηγορηθεί για το μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης».Ο Σταύρος Κοντονής έκανε επίσης λόγο για μετατόπιση της ΝΔ σε έναν ακροδεξιό κατήφορο που έρχεται σε σύγκρουση με το μεταπολιτευτικό της παρελθόν, αλλά και του κεντρώου χώρου προς συντηρητικές κατευθύνσεις, που είναι όπως είπε, επικίνδυνο για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.

ΠΑ.ΣΟ.Κ  Όσοι δεν έχουυ ιδέες για το σήμερα , συγκρούονται μόνο για το χθες

Θέση για το θέμα πήρε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ όπου μέσω του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Παύλου Χρηστίδη τόνισε: «Όσοι δεν έχουν ιδέες για το σήμερα, συγκρούονται μόνο για το χθες. Είναι αρκετοί και από διαφορετικές κατευθύνσεις, όσοι θέλουν οι Έλληνες, να ξαναζήσουν έναν ακόμη διχασμό. Ή η Ελλάδα θα βυθιστεί σε αυτόν ή θα προχωρήσει μπροστά», αναφέρει, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι και ο ίδιος εργάζονται για το δεύτερο.
«Είναι άνθρωποι κάθε γενιάς: παλιότεροι που βίωσαν την ιστορία και πίστεψαν στην εθνική συμφιλίωση, νεότεροι που αγωνίζονται για την ζωή τους και πιστεύουν σε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Στην περίοδο κατάχρησης του παρελθόντος, είμαι με αυτούς που ονειρεύονται το μέλλον
»

Ευάγγελος Βενιζέλος: Πόσο μακριά είναι η Εσθονία; 

Πιο αιχμηρός ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ  Ευάγγελος Βενιζέλος κατακρίνει σαφέστατα την επιλογή της κυβέρνησης να μην συμμετάσχει στο συνέδριο  τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε την Εσθονική Προεδρία ότι «η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πρόκειται να μετάσχει στο εν θέματι συνέδριο» με την αιτιολογία που περιλαμβάνεται στην επιστολή του και η οποία έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την αιτιολογία του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Υποθέτω ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης που συγκαλείται την ίδια ημέρα και ο Έλληνας υπουργός είναι έτοιμος να εξηγήσει στους ομολόγους του τη διαφοροποίηση της χώρας μας από το πλαίσιο – αξιακό και ιστορικό – του ψηφίσματος που υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από τη στάση που τήρησαν τότε οι Έλληνες ευρωβουλευτές” 

Αυγή: Από Μητσοτάκη και “Γκέμπελς” της ενημέρωσης το δεύτερο ξέπλυμα του Ναζισμού

Στον πόλεμο μπήκε και η εφημερίδα “Αυγή” όπου σε πρωτοσέλιδο της κάνει λόγο για “ξέπλυμα του Ναζισμού” από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα φιλοξένησε και νέες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή όπου σε αυτή υποστήριζε πως “Ο Καραμανλής, ο Ράλλης, ο Μητσοτάκης, ο Στεφανόπουλος δεν έκαναν εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα. Η σημερινή Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ακροδεξιό κατήφορο”

Βασίλης Κικίλιας: Χυδαία επιχείρηση διχασμού από μια κυβέρνηση σε αποδρομή

Στις αιτιάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ απάντησε με αιχμηρή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Βασίλης Κικίλιας: 

«Πρόκειται για μια χυδαία επιχείρηση διχασμού της ελληνικής κοινωνίας την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία βρίσκεται σε αποδρομή», σημείωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η Αυγή», συμπληρώνοντας ότι «η πραγματικότητα για τους Έλληνες είναι δυστυχώς αδυσώπητη και κανείς και τίποτα δεν μπορεί να την αλλάξει: τη σκληρή υπερφορόλογηση, τις νέες εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ, τις περικοπές συντάξεων, τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού».

 «Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένα σύγχρονος πολιτικός αρχηγός βαθιά δημοκράτης, που μπορεί να μιλάει σε όλους τους Έλληνες χωρίς διαχωριστικές γραμμές και αυτό ενοχλεί πολύ» είπε επίσης ο ο κ. Κικίλιας.
 
«Υπάρχει κανείς», συνέχισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ «σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι ο ναζισμός, που πληρώσαμε ακριβά ως Έλληνες, δεν είναι σκοτεινή περίοδος; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο σταλινισμός δεν είναι νοσηρό φαινόμενο;», διερωτήθηκε ακόμη.
«Η ανακοίνωση της ΝΔ, ήταν πολύ ισορροπημένη και ξεκάθαρη», υπογράμμισε Βασίλης Κικίλιας.

ΣΥΡΙΖΑ: Στην περίπτωση της Ν.Δ. δεν ισχύει η γνωστή φράση «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση»

 Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την ανακοίνωση της Ν.Δ για την εφημερίδα “Αυγή” επισημαίνεται: “Στην περίπτωση της Ν.Δ. δεν ισχύει η γνωστή φράση  «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Η ανακοίνωση της Ν.Δ. για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Η Αυγή” δεν μπορεί να κρύψει την ακροδεξιά στροφή της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φτάνει στο σημείο να αθωώνει τους ναζιστές. Ο ίδιος, άλλωστε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, τον περασμένο Ιούνιο στην ιστοσελίδα “Politico”, είχε αρνηθεί την ακροδεξιά βία, ξεπλένοντας την Χρυσή Αυγή”.

Ποτάμι:Η κυβέρνηση αθωώνει τα εγκλήματα του σταλινισμού

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέυσε και το  Ποτάμι. Όπως επισημαίνει το κόμμα σε σχετική ανακοίνωσή του, «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που θα απουσιάσει από την εκδήλωση της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., για τα ιστορικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κομμουνιστικά καθεστώτα».

«Οι χώρες που υπέφεραν από αυτά τα εγκλήματα πρωτοστατούν στην καταδίκη τους. Η Ελλάδα τα αρνείται. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να εναρμονίζονται πλήρως με τις επιταγές των ισχυρών της Ευρώπης και ο κ. Τσίπρας να αναζητά συνεχώς την βοήθεια της κυρίας Μέρκελ, ταυτόχρονα όμως αθωώνουν τα εγκλήματα  σταλινισμού» σχολιάζει το Ποτάμι για να καταλήξει: «Στάλιν, Τσαουσέσκου, Γιαρουζέλσκι, Χόνεκερ καταδικάζονται στις χώρες τους, έχουν όμως την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Βοήθειά μας» καταλήγει το Ποτάμι. 

ΚΚΕ: Όχι στον πρωτόγονο και χυδαίο αντικομμουνισμό

Τέλος το ΚΚΕ σχολιάζοντας την επιλογή της κυβέρνησης να μην συμμετάσχει στο συνέδριο στο Ταλίν της Εσθονίας επεσήμανε: 

Ο πρωτόγονος και χυδαίος αντικομμουνισμός, που στηρίζεται από επιτελεία της ΕΕ και στον οποίο πρωτοστατεί η ΝΔ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι από κοινού φυσικά με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση του ελληνικού λαού, όπως και όλων των λαών της Ευρώπης”.

“Η αυτονόητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων ελληνικών κυβερνήσεων στο παρελθόν, φυσικά και δεν παραγράφει τις δικές του ευθύνες, αφού με τα παραπάνω κόμματα ψηφίζει τα αντιλαϊκά μνημόνια, ενώ ο αντισοβιετισμός και ο ιστορικός αναθεωρητισμός ήταν και είναι βασικό φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του“, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Το κόμμα ωστόσο επανήλθε με νέα ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι αυριανές αντικομμουνιστικές ανιστόρητες φιέστες στην Εσθονία αποτελούν πρόκληση για τα εκατομμύρια των θυμάτων του ναζισμού, για όλους τους λαούς της Ευρώπης που έγραψαν με την πάλη τους τις ηρωικές σελίδες της Αντιφασιστικής Νίκης, καθώς και για τα εκατομμύρια των κομμουνιστών, των αγωνιστών που συνέβαλαν καθοριστικά στη συντριβή του ναζισμού-φασισμού.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η αυριανή εκδήλωση είναι η συνέχεια παρόμοιων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα της  ΕΕ η οποία έχοντας ως επίσημη πολιτική και ιδεολογία τον αντικομμουνισμό και με πακτωλό κονδυλίων επιχειρεί να καθιερώσει την 23η Αυγούστου ως «Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων».


σχετικα αρθρα