current views are: 12

7 Απριλίου 2022
Δημοσίευση13:36

Ελληνορωσικός πόλεμος – Ρήγμα στο εθνικό μέτωπο από απελάσεις και κυρώσεις – Η γκάφα με τον μαχητή του Αζόφ

Σε κάθε περίπτωση στο ναδίρ βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας για τις απελάσεις.

Δημοσίευση 13:36’

Σε κάθε περίπτωση στο ναδίρ βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας για τις απελάσεις.

Ο Πούτιν άναψε φωτιές όχι μόνο στην ΕΕ και την Δύση ευρύτερα, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Το εθνικό μέτωπο απέναντι στη ρωσική εισβολή και τα πακέτα των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας δεν υφίσταται πλέον αρραγές. Υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Δυτικόφιλοι και ναιμεναλλάδες ξιφουλκούν!

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Έλληνες σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους να δικαιολογούν σε σημαντικό βαθμό την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δύση αντί να υπερτερεί με συντριπτικά στοιχεία η καταδίκη των ρωσικών φρικαλεοτήτων. Το συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο προσφέρεται για «ψάρεμα» σε συνδυασμό με απόψεις που κυοφορούν στο πολιτικό σύστημα αλλά και την κοινωνία, κάτω από αυταπάτες που συνδέονται με τον Πούτιν, το «γαλάζιο γένος» και άλλες τέτοιες υπερμεγέθεις ανοησίες. Υπάρχει μία σύγχυση σε ό,τι αφορά στην εικόνα του Ρώσου προέδρου στην συλλογική μνήμη της χώρας μας κι αυτό οδηγεί σε έναν ιδιότυπο στρουθοκαμηλισμό.

Το ρήγμα

«Έχω κάθετη διαφωνία με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και με την αναθεώρηση του δόγματος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και την προσχώρηση στο δόγμα Παπάγου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην «Κρήτη Tv». Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός ενδεχομένως εμφανίζεται αντιρώσος και δυτικόφιλος προσδοκώντας ως αντάλλαγμα τη μη αναβάθμιση της Τουρκίας αλλά συμβαίνει το αντίθετο, εμείς βγαίνουμε στην σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται. Έθεσε θέμα για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, με την έννοια ότι μήπως την πληρώνουν περισσότερο οι Ευρωπαίοι αλλά και γιατί δεν απαιτήθηκαν και για την Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αποφάσισε να δηλώσει ότι διαφωνεί με τις κυρώσεις εναντίον ενός καθεστώτος που, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, καταργεί τα σύνορα και την ανεξαρτησία των γειτόνων του».
«Μοιάζει να προτιμά το ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου», θυμίζοντας μία άλλη χώρα και έναν άλλο αυταρχικό ηγέτη της εποχής μας» τόνισε. «Επιτέλους, η Ελλάδα δεν ανήκει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, όπως επιπόλαια έχει πει άλλοτε, αλλά στην μεγάλη δημοκρατική συμμαχία του ανοιχτού δυτικού κόσμου και πολιτισμού

Μάχη και για τις απελάσεις

Αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης έγινε και η απόφαση της κυβέρνησης να απελάσει 12 Ρώσους διπλωμάτες διότι εντοπίστηκαν για δραστηριότητες οι οποίες εκφεύγουν των διπλωματικών τους καθηκόντων. Υπήρξε ενεργή εμπλοκή της ΕΥΠ με ότι ερμηνεία έχει αυτό. Μέχρι αυτήν τη στιγμή πάνω από 350 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν κριθεί «ανεπιθύμητοι» στις περισσότερες χώρες της ΕΕ για ανάλογους λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε προβεί σε απελάσεις με την κατηγορία ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες είχαν δράση με στόχο τον επηρεασμό κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Η πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει έστω κατ´ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τους λόγους που αποφασίστηκαν αυτές οι απελάσεις, με συνέντευξή της τα Παραπολιτικά 90,1.

«Η απέλαση διπλωματών είναι η έσχατη επιλογή στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις και πρέπει να πραγματοποιείται με προσοχή και με τρόπο που να μην οδηγεί σε κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και άφησε αιχμές ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι παραβιάστηκε η Σύμβαση της Βιέννης και «δεν έγιναν αδιακρίτως – στο πλαίσιο μιας οριζόντιας πρωτοβουλίας πολλών πρόθυμων χωρών- και κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ακολουθεί τη λογική των ίσων αποστάσεων ακόμα και μετά την αποκάλυψη γεγονότων, για τα οποία καμία προφορική καταδίκη δεν είναι αρκετή. «Ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν επηρεασμένοι από τις απόψεις του κυβερνητικού τους εταίρου, κ. Καμμένου» τόνισε εννοώντας τη θέση υπέρ των Ρώσων που έχει πάρει με αναρτήσεις του.

Στο ναδίρ

Σε κάθε περίπτωση στο ναδίρ βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας για τις απελάσεις.

«Πρόκειται για μια πραγματικά άνευ προηγουμένου κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις» δήλωσε. «Επιβεβαιώνει και μόνο πόσο ζήλο επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές στο να ακολουθούν την πορεία αποδόμησης των διμερών μας σχέσεων και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Είναι λυπηρό που αιώνες ιστορικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν στο όνομα της «διατλαντικής αλληλεγύης». Η Αθήνα είναι πλήρως υπεύθυνη για αυτή την εχθρική κίνηση. Θα απαντήσουμε καταλλήλως».

«Εγκλήματα πολέμου»

Σε μία ακόμη κίνηση η οποία κατοχυρώνει τη θέση της Ελλάδας στο μέτωπο των δυνάμεων της Δύσης που παίρνουν θέση ευθέως για εγκλήματα πολέμου, προχώρησε η κυβέρνηση, μεγαλώνοντας το χάσμα με την Μόσχα.

«Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διενεργήθηκαν στη Μαριούπολη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων εκεί. «Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης» τόνισε.

Αζόφ

Κόκκινος συναγερμός σήμανε στην ελληνική Βουλή όταν κατά την διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας, προβλήθηκε βίντεο το οποίο πρότεινε ο Ζελένσκι, με ελληνικής καταγωγής μαχητή στη Μαριούπολη όπως τον σύστησε. Μόνο που εκείνος δήλωσε ότι πολεμάει τους «Ρώσους ναζιστές μέσα από το σώμα του Αζόφ», το οποίο υποτίθεται ότι αντιμάχεται η Ρωσία για την «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».

Ήταν μια γκάφα ολκής. Δεν ήταν πρόθεση αλλά πολύ σημαντική παράλειψη. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST η ελληνική Βουλή ειδοποιήθηκε λίγα λεπτά πριν την ομιλία Ζελένσκι ότι θα επιθυμούσε να παίξει ένα βίντεο με τις μαρτυρίες δύο μαχητών Ουκρανών ελληνικής καταγωγής. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας το αποδέχθηκε χωρίς προηγουμένως να δώσει την εντολή να υπάρχει γνώση του τι λένε οι μαχητές.

Παίχτηκε το βίντεο κι έγινε χαμός. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αποχώρησε οργισμένος λέγοντας «τι πράγματα είναι αυτά». Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ομιλία Ζελένσκι μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι ήταν «μεγάλο λάθος» να προβληθεί η συγκεκριμένη μαρτυρία. Το θέμα μπήκε και στην διάσκεψη των προέδρων.

Οι πρώτες δικαιολογίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν ότι ο συγκεκριμένος μαχητής είπε ότι ο παππούς του πολέμησε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές επομένως ο ίδιος δεν είναι ναζιστής. Είναι απαράδεκτο όμως το γεγονός ότι παίχτηκε στην ελληνική Βουλή ένα βίντεο χωρίς να έχει ελεγχθεί για το περιεχόμενο του. Για την όλη διαχείριση υπήρξε ενόχληση και του Μαξίμου.

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας» δήλωσε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. «Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ» τόνισε. «Κι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέσα στην αίθουσα κατά την ομιλία Ζελένσκι ήταν περίπου η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας χειροκρότησε χλιαρά στην αρχή. Αντίθετα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ήταν παρούσα και χειροκρότησε όρθια και θερμά τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη #βουλή και την ομιλία #Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!» ανέφερε το ΚΚΕ που δεν ήταν παρόν στη Βουλή. Αποχώρησε από την αίθουσα και ο μοναδικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 που είναι «αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ!»


σχετικα αρθρα