current views are: 8

27 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση06:25

«Ναι» στον ανασχηματισμό, αλλά «όχι» άμεσα – Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο

Ορόσημο η ΔΕΘ και η γ΄ αξιολόγηση

Δημοσίευση 06:25’

Ορόσημο η ΔΕΘ και η γ΄ αξιολόγηση

Όσο ο χρόνος για τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ πλησιάζει τόσα τα σενάρια για άμεσο ανασχηματισμό από τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως απομακρύνονται.

Ωστόσο από τη στιγμή που οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα αποτελούν αποκλειστικά προνόμιο του πρωθυπουργού, κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει τις προθέσεις του.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συναντήσει την προηγούμενη εβδομάδα όλους τους υπουργούς και να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη δουλειά που πρέπει να γίνει σε κάθε τομέα ξεχωριστά. Ο «βαρύς» Σεπτέμβρης που ακολουθεί και το γεγονός ότι το Μαξίμου θέλει να αποκτήσει το προβάδισμα των κινήσεων απέναντι στη ΝΔ, θα είναι οι  δυο βασικοί παράγοντες που θα λάβει υπόψιν του ο πρωθυπουργός στο να πάρει τις τελικές αποφάσεις του.

Αυτή τη στιγμή τα σενάρια που έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας είναι «δύο συν ένα»:

Αρκετά ήταν τα κυβερνητικά στελέχη που δήλωναν στο newpost.gr όλο το προηγούμενο διάστημα πως ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με το αν θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε «ανακάτεμα της τράπουλας» στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι ίδιοι είναι αυτοί που τόνιζαν πως ένας ανασχηματισμός αυτή την ώρα θα «έκλεβε την παράσταση» από τα δύο γεγονότα που ακολουθούν και στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν πολλά: Τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τον «οδικό  χάρτη» για την έξοδο από τα μνημόνια που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός και την επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα με τον συμβολισμό που θα έχει.

Σε αυτό το μήκος κύματος άλλα στελέχη υποστηρίζουν πως και μόνο η ψήφιση τις επόμενες ημέρες του νομοσχεδίου για  τα εργασιακά και το ασφαλιστικό είναι ένα δυνατό «όπλο», το οποίο είναι αρκετό για να δώσει επιπλέον ώθηση στην παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυτός που ήρθε να κλείσει τη συζήτηση για ανασχηματισμό, υποστηρίζοντας, σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πως θα μπορούσαν αυτά τα σενάρια να εξεταστούν από τον Νοέμβριο και μετά, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η γ΄ αξιολόγηση.

Ο Νίκος Βούτσης φαίνεται πως ανήκει στη μερίδα των κορυφαίων στελεχών που θεωρούν πως οι αλλαγές αυτή την ώρα θα αποσυντόνιζαν την κυβέρνηση ακόμα και αν  δεν άγγιζαν άμεσα  τα χαρτοφυλάκια που εμπλέκονται ενεργά στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, η έμφαση στη μάχη της καθημερινότητας δεν «χωρά» καθυστερήσεις και προσαρμογές, οπότε εκτιμάται πως ο κύκλος του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος θα κλείσει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα ξεκινήσει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Δύο ανασχηματισμοί σε δύο χρόνια

Πηγαίνοντας λίγο πιο μακριά σε συνομιλίες με το newpost.gr  κορυφαία στελέχη θεωρούν πως αν ο ανασχηματισμός πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς τον Αύγουστο του 2018, με χαρακτήρα διορθωτικό, αυτό το νέο σχήμα μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Από εκεί και πέρα  – κι αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά για την κυβερνητική θητεία – ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μέσω μιας ριζικής ανανέωσης του υπουργικού συμβουλίου, να σηματοδοτήσει την «αλλαγή σελίδας και πορείας» της Ελλάδας και να οδηγήσει με αυτή τη σύνθεση τη χώρα σε εκλογές το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2019.

«Καίγεται» ο ανασχηματισμός πριν τη ΔΕΘ

Με τον χρόνο που απομένει είναι λίγος και πυκνός μέχρι τη ΔΕΘ,  προγραμματισμένα γεγονότα  και επικαιρότητα, όπως οι νέες φωτιές στη Ζάκυνθο, βάζουν σε δεύτερο πλάνο τον ανασχηματισμό.

Σε όλη  τη διάρκεια του καλοκαιριού υπενθυμίζεται πως υπήρξαν εισηγήσεις   η παρουσία του πρωθυπουργού  στη Θεσσαλονίκη να συνοδευτεί από ένα «φρέσκο» υπουργικό σχήμα, το οποίο θα σηματοδοτήσει το νέο ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ. Βασικό αφήγημα θα ήταν ο καλύτερος συντονισμός των χαρτοφυλακίων με έμφαση στον μηχανισμό των υπουργών που θα εποπτεύει και θα συζητά με τους υπουργούς, ώστε να μην παρουσιάζονται αρρυθμίες.

Αυτό που πρέπει να θεωρείται σίγουρο το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρηθούν αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο με νέα πρόσωπα να πλαισιώνουν το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.


σχετικα αρθρα