current views are: 7

31 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση10:24

Αλ. Τσίπρας: Ευκαιρία η κοινωνική επιχείρηση – Μπορεί οι νέοι να μην γίνουν πλούσιοι, αλλά θα μείνουν στην Ελλάδα

Το Impact hub Athens επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, δομή που υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Δημοσίευση 10:24’

Το Impact hub Athens επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, δομή που υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Το Impact hub Athens επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, δομή που υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε χαλαρό κλίμα για αρκετή ώρα με πολλούς νέους ανθρώπους-εκπροσώπους κοινωνικών επιχειρήσεων που εργάζονται σε αυτόν τον χώρο, νοικιάζοντας ουσιαστικά μέρος των εγκαταστάσεων και αξιοποιώντας τον ως έδρα για την εργασία τους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένας ανοικτός χώρος από πολλούς νέους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται ο καθένας σε διαφορετικά πεδία.

«Η επίσκεψή μου σήμερα είναι μια έκπληξη. Γιατί πράγματι είχα ακούσει πάρα πολύ θετικά λόγια για τη δουλειά που γίνεται εδώ, για την προσπάθεια κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Γνωρίζω ότι άλλες χώρες κατάφεραν ν αντιμετωπίσουν την κρίση και να τροφοδοτούν στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία μέσα από την αλληλέγγυα οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η εμπειρία δια ζώσης με έχει εντυπωσιάσει. Είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες επισκέψεις που έχω κάνει», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια την αλληλέγγυα οικονομία ως ένα «βρέφος», που κάνει τα πρώτα της βήματα στα αποκαΐδια ενός νοσηρού περιβάλλοντος, οικονομικού και επιχειρηματικού.

«Εδώ έχουμε έναν άλλο τρόπο οργάνωσης παραγωγής, έναν άλλο τρόπο καταμερισμού της εργασίας αλλά το κυριότερο ότι έχουμε ένα άλλο αξιακό πρότυπο. Αν η κοινωνία δεν καταλάβει τι είναι αυτό δεν το υποστηρίξει. Οι λέξεις κλειδιά είναι οι λέξεις συνεργασία, αλληλοβοήθεια, κοινωνική ανταποδοτικότητα. Εδώ έχουμε ένα άλλο μοντέλο ένα άλλο πλαίσιο» συμπλήρωσε και τόνισε:

«Στην Ελλάδα της κρίσης μπορούν να δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες γιατί στην Ελλάδα της κρίσης, μπορούν να στήσουν οι νέοι τη δική τους επιχείρηση…  Ενδεχομένως να μη γίνουν πλούσιοι αλλά θα μείνουν στην Ελλάδα».

Για άνοιγμα προς όλους τους πολίτες έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: «Αυτό το οποίο κάναμε ήταν να ανοίξουμε την υπόθεση της αλληλέγγυας οικονομίας σε όλο τον πληθυσμό. Να γίνει μια υπόθεση που δεν θα αφορά ως επί το πλείστον συγκεκριμένους παραδοσιακούς κλάδους, στην πρόνοια, την εστίαση, δεν θα αφορά συγκεκριμένους κοινωνικούς φορείς, αλλά όλους τους πολίτες. Και θα έχει μια δυνατότητα στόχευσης σε συγκεκριμένους φορείς όπως η πληροφορική, η παραγωγή και η μεταποίηση προϊόντων».

«Χαρτογραφήσαμε για πρώτη φορά το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας. Φτιάξαμε κέντρο ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών που θέλουν να αναπτύξουν τη δραστηριότητα με την αλληλέγγυα οικονομία», συμπλήρωσε.

Κίνητρα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κίνητρα που δίνονται σε όσους θέλουν να κάνουν το «βήμα»: «Υπάρχουν μια σειρά ωφελημάτων για όσους θέλουν να φτιάξουν τη δική τους κοινωνική επιχείρηση. Ασφαλιστικά και κοινωνικά κίνητρα. Η συμμετοχή ενός μέλους δεν συνεπάγεται ατομικές ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις. Δεν πληρώνουν οι επιχειρήσεις αυτές τέλος επιτηδεύματος για την πρώτη πενταετία, ενώ στη συνέχεια πληρώνουν λιγότερο».

Ταμείο κοινωνικής οικονομίας

Στη στήριξη της ιδέας με την ενεργοποίηση του ταμείου κοινωνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας: «Από εκεί και πέρα είναι σαφές πως για να μπορέσει να περπατήσει αυτή η ιδέα χρειάζεται τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε αυτό αποφασίσαμε τον περασμένο Οκτώβριο. Ενεργοποιούμε το ταμείο κοινωνικής οικονομίας με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατομμύρια ευρώ και θα υποστηρίξει όλους τους τομείς. Ήδη από τον Οκτώβριο και μετά έχουμε 206 καινούργιες επιχειρήσεις θέλουμε να γίνουν πολύ περισσότερες. Ταυτόχρονα έχουμε εξασφαλίσει και από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά 25 εκατομμύρια, για χορηγήσεις που αφορούν μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος και για δαπάνες εξοπλισμού. Ίσως να είναι λίγο σε σχέση με τον φιλόδοξο στόχο αλλά είναι μια αρχή. Αν φανταστούμε ότι πριν από ένα χρόνο δεν είχαμε καν θεσμικό πλαίσιο…»

ΟΑΕΔ

«Ο ΟΑΕΔ είναι ίσως από τα λίγα δημόσια ταμεία τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν πλεόνασμα, το οποίο σκοπεύουμε να το αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα σε δράσεις πρόγραμμα και πρωτοβουλίες που θα έχουν διπλό στόχο: Την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και να έχει ένα χαρακτήρα κοινωνικής ανταποδοτικότητας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι περισσότερα από 100 κέντρα πληροφόρησης και στήριξης θα έχουν στηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου σε όλη τη χώρα, διευκρινίζοντας: «Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων νέων ή μεγαλύτερων ηλικιακά, για να μην είμαστε ρατσιστές».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο «θα στηρίξουμε την πραγματοποίηση στην Αθήνα της πρώτης έκθεσης κοινωνικής οικονομίας, με συμμετοχή από όλη την Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του:

«Έχω εντυπωσιαστεί από το ό,τι συμβαίνει σε αυτόν το χώρο. Ένας χώρος σαν αυτόν εδώ θα πρέπει να τον στήσουμε σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας. Να χτίσουμε σιγά – σιγά μια άλλη αντίληψη για το πώς μπορούμε να χτίσουμε την οικονομία μας ξανά».

«Είναι ένα στοίχημα και με ένα πρόσημο ιδεολογικό να δείξουμε ότι μπορεί να γίνει αλλιώς, ότι υπάρχει πετυχημένη κοινωνική δραστηριότητα με αυξημένη κερδοφορία». 

 


σχετικα αρθρα