ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χαραμάδα ελπίδας» για τον ακατάσχετο λογαριασμό βλέπει η ΕΣΕΕ

Δημοσίευση 1 Σεπτεμβρίου 2017, 11:02 / Ανανεώθηκε 1 Σεπτεμβρίου 2017, 13:18
«Χαραμάδα ελπίδας» για τον ακατάσχετο λογαριασμό βλέπει η ΕΣΕΕ
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) συναντήθηκε  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σε δήλωση του μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός τους είπε ότι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας και ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί πραγματικά με το οικονομικό επιτελείο να δεχτούν οι δανειστές τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό.  

Το θέμα της συνέπειας ειπε ότι πράγματι είναι κάτι που θα μπορούσαν να το διαχειριστούν διαφορετικά.  

Συζητήσαμε αυτά που χρειάζονται οι μικρομεσαίοι της αγοράς, είναι τα τρία βασικά προαπαιτούμενα: Α) ο ειδικός επιχειρηματικός λογαριασμός που θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν ακατάσχετα ποσά για να πληρώνει κανείς τις υποχρεώσεις του στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Β) η ρύθμιση των 120 δόσεων, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πιο απλό τρόπο. Γ) Οι παρενέργειες που δημιουργεί στην ελληνική αγορά η υπερφορολόγηση που δεχόμαστε τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων. 

Αυτό που ειπαμε είναι ότι μπορούμε να κάνουμε υπομονή, αλλά είμαστε μεταξύ κόπωσης και παραίτησης και ως εκ τούτου αυτό που πρέπει να γίνει είναι επιτέλους κάποιος κάποτε ν’ αναγνωρίσει την οικονομική συνέπεια -είτε είναι επιχειρηματική είτε εργοδοτική, η οποία δεν είναι αυτόνόητη πλέον ούτε είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση και πρέπει να επιβραβευτεί με κάποια μείωση αυτών των βαρύτατων υποχρεώσεων που έχουμε είτε φορλογικών είτε ασφαλιστικών. 

Όπως τόνισε ο κ. Κορκίδης, ο πρωθυπουργός τους είπε ότι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας και ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί πραγματικά με το οικονομικό επιτελείο να δεχτούν οι δανειστές τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό κάτι που παρά τις εξαγγελίες πέρυσι δεν έγινε δυνατόν να εφαρμοστεί στην αγορά. Για το θέμα τη συνέπειας ειπε ότι πράγματι είναι κάτι που θα μπορούσαν να το διαχειριστούν διαφορετικά.  

Στη συνάντηση με την ΕΣΕΕ συμμετείχαν οι κ.κ Δραγαςάκης, Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου.

Ο διάλογος

«Κάθε φορά που έρχεται ο Σεπτέμβρης σας θυμόμαστε και μας θυμόσαστε», είπε ο πρωθυπουργός με δόση χιούμορ υποδεχόμενος το προεδρείο της ΕΣΕΕ, με τον πρόεδρο Βασίλη Κορκίδη να αναφέρει ότι αυτός ο Σεπτέμβρης έχει μια ιδιαίτερη αξία επειδή στο τέλος του χρόνου θα αποχωρήσει οικειοθελώς από την ΕΣΕΕ.

«Είμαι ο πρόεδρος της κρίσης από το 2009 και θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε βήμα στους νεότερους και σας καλούμε και στην ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου να κάνετε τον κεντρικό χαιρετισμό, 14 Δεκεμβρίου, θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία του εμπορίου», σημείωσε. 

«Το χρωστάω άλλωστε αφού είναι η αυλαία μιας τόσο έντονης παρουσίας και δημιουργικής, αλλά σε μια πολύ δύσκολη για τον κλάδο. Δηλαδή αναλάβατε όταν άρχισε η καταστροφή της μεσαίας τάξης της χώρας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας λόγω μνημονίων, το 2010», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Παίξαμε άμυνα ενώ θα μπορούσαμε να παίξουμε επίθεση. Δηλαδή αντί να λειτουργήσουμε δημιουργικά, προσπαθήσαμε να περιορίσουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε, ειδικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. 830.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις συρρικνωθήκαμε σε 613.000, ήταν ένα σοκ», σημείωσε από τη μεριά του ο κ. Κορκίδης. 

«Και από την άλλη μεριά πρέπει να δουμε και τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις  και της προηγούμενης περιόδου. Αυτό το ενδιαφέρον εχει και η συζητηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, ιατί πρέπει να ξαναχτίσουεμ την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε πιο υγιή βάση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με τον κ. Κορκίδη να απαντά «Συμφωνώ μαζί σας».