current views are: 10

5 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση04:08

Στην τελευταία «μνημονιακή ΔΕΘ» ποντάρει το Μαξίμου

Νέες περιοδείες του πρωθυπουργού στην περιφέρεια

Δημοσίευση 04:08’

Νέες περιοδείες του πρωθυπουργού στην περιφέρεια

Συνεχίζει την «επιχείρηση γοητείας» το Μαξίμου λίγες ημέρες πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται για άλλη μια φορά σε κεντρικό πρόσωπο κάνοντας μια εμφάνιση κάθε ημέρα και στέλνοντας τα μηνύματα της νέας διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για το δεύτερο μισό της τετραετίας που θα εγκαινιαστεί στη συμπρωτεύουσα.

Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, ο Αλέξης Τσίπρας  θα παραστεί σήμερα στα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με φορείς της πόλης των Ιωαννίνων. Αύριο θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην Καβάλα για την υπογραφή της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνα.

Την ίδια στιγμή πυρετώδεις είναι και οι προετοιμασίες για την έλευση του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να βρίσκεται από χθες στο Παρίσι και με επαφές με τον Γάλλο Σύνδεσμο Βιομηχάνων να προετοιμάζει το έδαφος για την 24ωρη παραμονή του κ. Μακρόν και των επενδυτών που θα τον συνοδεύουν.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο βάζουν μπροστά όλα τα «όπλα», προκειμένου να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum και η διαπραγματευτική ομάδα να πάρει την κατάλληλη «φόρα» πριν από την έναρξη της δύσκολης γ΄ αξιολόγησης. Η  «εξίσωση» που θα κληθεί να λύσει για άλλη μια φορά το οικονομικό επιτελείο, προκαλεί αβεβαιότητα ακόμα και στον χρόνο ολοκλήρωσης της  γ΄ αξιολόγησης. Όλο το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούσαν για ολοκλήρωσή της μέσα στην τρέχουσα χρονιά, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ 3 και ερωτώμενος αν θα κλείσει μέσα στο 2017 άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα τονίζοντας πως «δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τον χρόνο, διότι ακόμα δεν έχουμε καν την ημερομηνία έναρξης της γ΄ αξιολόγησης. Αυτά θα αποφασιστούν εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων», συμπληρώνοντας με νόημα πως «υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε, αρκεί το ΔΝΤ να μην τραβήξει το σχοινί περισσότερο από ότι πρέπει, κατά την προσφιλή του τακτική».

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποκλείσει κάθε πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες και σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται και ο πρωθυπουργός να τοποθετηθεί από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και μια «εκλογική ετοιμότητα»: από τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο και τις προσλήψεις στο Δημόσιο, μέχρι τη στήριξη της νέα γενιάς μέσω ενός «πακέτου» μέτρων που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ, αλλά  και το νέο οικονομικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί μετά την έξοδο από το μνημόνιο. 

Όλο αυτό το κλίμα δείχνει πως ο απρόβλεπτος παράγοντας του ΔΝΤ  βάζει σε σκέψεις τους επιτελείς του Μαξίμου, προκειμένου να προετοιμάζουν το έδαφος σε περίπτωση που χρειαστεί να δοθεί μια εκλογική μάχη.

Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη θα επιχειρήσει να σηματοδοτήσει το τέλος των μνημονίων και, όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, να αναλύσει τον «οδικό χάρτη» για την έξοδο από την επιτροπεία. Η τελευταία «μνημονιακή ΔΕΘ» αποτελεί ορόσημο για το Μαξίμου, που όμως έχει το βλέμμα του στραμμένο στα δύσκολα που έρχονται και στις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες που διαμορφώνονται.

Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως πολλά θα εξαρτηθούν και από τις γερμανικές εκλογές. Ρόλο θα παίξει το πόσο γρήγορα θα σχηματιστεί κυβέρνηση και ποια θα είναι αυτή  μετά τις 24 Σεπτεμβρίου. Πιθανότατα μια πρώτη εικόνα του νέου τοπίου στο Βερολίνο να μπορέσει να πάρει ο πρωθυπουργός στην «Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής», που διοργανώνει η Εσθονική προεδρία στις 29 Σεπτεμβρίου στο Ταλίν μόλις 4 ημέρες μετά την ετυμηγορία των Γερμανών πολιτών.
 


σχετικα αρθρα