current views are: 6

6 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση04:10

«Πρόβα» Αξιολόγησης για το Μαξίμου το διήμερο που πέρασε – Ανησυχία για τις διαθέσεις του ΔΝΤ

Κρίσιμος ο προϋπολογισμός του 2018

Δημοσίευση 04:10’

Κρίσιμος ο προϋπολογισμός του 2018

Στη «δίνη» της γ΄ αξιολόγησης μπαίνει σιγά – σιγά το Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες πριν  από την έλευση του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα και την άνοδο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο «στραβοπάτημα» ήρθε με την αδυναμία παρουσίασης αποτελεσμάτων στο EuroworkingGroup για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παρά την αναβολή για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  χθες το βράδυ διαβεβαίωνε  ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη λήψη του  συγκεκριμένου ποσού σημειώνοντας πως εκείνο που ζητήθηκε από το εταίρους  ήταν να υποβληθούν ορισμένα επιπλέον στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Σε συνέντευξη του  στον τηλεοπτικό σταθμό  “Ε”, ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι προς τα τέλη του μήνα θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση.

Τα μηνύματα είναι πολλά από την πλευρά των δανειστών  δείχνοντας το δύσκολο πεδίο που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από τα μέσα Οκτωβρίου με την κάθοδο των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα. «Αστερίσκοι»  έχουν ήδη μπει σε θέματα όπως η υπόθεση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ  Ανδρέα Γεωργίου, συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου της Έφης  Αχτσιόγλου που συζητείται στη Βουλή, οι αργοί ρυθμοί στην απομείωση των “κόκκινων” δανείων, αλλά και η υπόθεση των διώξεων των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως προβληματισμένοι είναι στις Βρυξέλλες και για τον αυξημένο αριθμό των συμβασιούχων του Δημοσίου.  Κερδισμένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά στη διαμάχη με το ΔΝΤ για την νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν ως σημαντικότερα θέματα τον προϋπολογισμό του 2018 και ζητήματα που αφορούν τον «κοινωνικό φάκελο». Ο κίνδυνος των δημοσιονομικών αποκλίσεων μπορεί να μη θεωρείται πιθανός, αλλά δεν σταματά να υπάρχει. Το  «καμπανάκι»  προς το Μαξίμου συνεχίζει να χτυπά από τη στιγμή που στο «παιχνίδι» βρίσκεται  ο αστάθμητος παράγοντας του ΔΝΤ.

Για αυτό το λόγο η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του μήνα στη χώρα μας θεωρείται κομβικής σημασίας για την πορεία της γ΄ αξιολόγησης. Από τη στιγμή μάλιστα που το ΔΝΤ  θεωρεί ανέφικτο το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 που σημαίνει πως μπορεί να μην αρκεστεί στην εγγύηση του δημοσιονομικού κόφτη. Μαζί με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών το Μαξίμου αναμένεται από τις αρχές του άλλου μήνα  να αναπροσαρμόσει την τακτική του  έχοντας μια καλύτερη εικόνα  για το  αν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν ή αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές τραβήξει και μετά το 2018.

Ζητούμενο είναι η κυβέρνηση να καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να λύσει βασικά ζητήματα με τους δανειστές και να εκμεταλλευτεί τον «αέρα»  που έχει πάρει από ορισμένα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και τις  δηλώσεις στήριξης από το εξωτερικό. 

Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται πως  εξαγγελίες που έχουν ήδη γίνει, όπως για παράδειγμα προσλήψεις στο δημόσιο για μετά τα μέσα του 2018 αναμένεται να γυρίσουν  «μπούμερανγκ» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πέρα από  τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις που απαιτείται να γίνουν στο δημόσιο τομέα, την περικοπή πολλών προνοιακών επιδομάτων  το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών, το εθνικό κτηματολόγιο, αλλά και διάφορες άλλες «ουρές» που έχουν απομείνει κορυφαία στελέχη μιλώντας στο Νewpost.gr  όλο το τελευταίο διάστημα αναγνώριζαν πως ο πρώτος μεγάλος «σκόπελος»  που έχει να περάσει η κυβέρνηση είναι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για τις απεργίες.

Όσον αφορά την αυριανή παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στην  Αθήνα οι τελευταίες πληροφορίες  από το Γαλλικό πρακτορείο  κάνουν λόγο για «μήνυμα εμπιστοσύνης» που θα στείλει  σχετικά με  την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
 


σχετικα αρθρα