current views are: 9

7 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση08:45

Liberation: Οι Έλληνες από «γουρούνια» έγιναν «θύματα»

Την αλλαγή στάσης του Πιέρ Μοσκοβισί και των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στους Έλληνες επισημαίνει σε άρθρο της η Liberation. «Κάποτε τους αποκαλούσε ‘γουρούνια’, τώρα χαιρετίζει τις ‘θυσίες’ τους», αναφέρει το δημοσίευμα, ρίχνοντας «καρφί» στον Ευρωπαίο Επίτροπο, ενώ αναλύει την επίσεκψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν ​στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 08:45’

Την αλλαγή στάσης του Πιέρ Μοσκοβισί και των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στους Έλληνες επισημαίνει σε άρθρο της η Liberation. «Κάποτε τους αποκαλούσε ‘γουρούνια’, τώρα χαιρετίζει τις ‘θυσίες’ τους», αναφέρει το δημοσίευμα, ρίχνοντας «καρφί» στον Ευρωπαίο Επίτροπο, ενώ αναλύει την επίσεκψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν ​στην Ελλάδα.

Την αλλαγή στάσης του Πιέρ Μοσκοβισί και των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στους Έλληνες επισημαίνει σε άρθρο της η Liberation.

«Κάποτε τους αποκαλούσε ‘γουρούνια’, τώρα χαιρετίζει τις ‘θυσίες’ τους», αναφέρει το δημοσίευμα, ρίχνοντας «καρφί» στον Ευρωπαίο Επίτροπο, ενώ αναλύει την επίσεκψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα.

 

 «Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι «ένα δημοκρατικό σκάνδαλο». Όχι, δεν το είπε ένας ακτιβιστής κατά της παγκοσμιοποίησης, αυτό δεν θα ήταν έκπληξη. Αυτός που έκανε αυτή τη δήλωση είναι ο Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sierra.

Και το καρφί ήταν το εξής: «Αποφασίζοντας με τέτοιο τρόπο για τη μοίρα μιας χώρας, επιβάλλοντας αποφάσεις για την περικοπή συντάξεων …Θίγουμε τις θεμελειώδεις επιλογές μιας χώρας», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος. Σοβαρή αποκάλυψη εκ μέρους ενός αξιωματούχου, ο οποίος, τον Ιούνιο του 2012, την παραμονή των κρίσιμων εκλογών στην Ελλάδα, προειδοποιούσε τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι ήταν επικίνδυνο να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Το αριστερό κόμμα, τελικά, κέρδισε τις εκλογές τρία χρόνια αργότερα, το 2015. Και στη συνέχεια παραβίασε όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις, κάτω από την δυναμική πίεση των δανειστών της χώρας.

Από τότε, οι μεταρρυθμίσεις αποφασίζονται συνήθως στις Βρυξέλλες πριν ψηφιστούν στην ελληνική βουλή.

Το ζήτημα είναι ότι τη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν καταφθάνει στην Αθήνα, με την φιλοδοξία να ξεκινήσει την δημοκρατική ανασύνθεση της Ευρώπης, το σχόλιο του Μοσκοβισί επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια αλλαγή στο «αφήγημα» της ελληνικής κρίσης.
Γιατί δεν το έχουμε ξεχάσει. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι Ελληνες συγκρίνονταν με αδιόρθωτα τζιτζίκια και ήταν στιγματισμένοι για την κακοδιαχείρισή τους. «Μια χώρα αμελής, έκρινε τον Μάρτιο του 2010 ο ίδιος ο Μοσκοβισί στο μπλογκ του, μιλώντας για την Ελλάδα ως κουτσή πάπια, αυτή τη χώρα που έγινε στη συνέχεια μέλος των «γουρουνιών» της Ευρώπης: οι «Pigs», όπως αποκαλούσαν την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Αλλά η ατμόσφαιρα άλλαξε: το ακρωνύμιο Pigs δεν είναι πια της μόδας. Αντί να αποκαλεί κάποιος πλέον τους Ελληνες κλέφτες ή τεμπέληδες, θεωρείται σωστό να χαιρετίζει τις «θυσίες» που έχουν κάνει. Στο Παρίσι, η νέα ανάλυση του Μακρόν καταγγέλλει δημόσια τα «κατεπείγοντα μέτρα» που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, υπό την πίεση των δανειστών. Δεν πρόκειται βέβαια για mea culpa, αλλά η Ελλάδα δεν στιγματίζεται πιά.

Ο Τσίπρας από την πλευρά του αγγιστρώνεται ακόμη στην ελπίδα -που συνεχώς αναβάλλεται- να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, πράγμα που θα του επέτρεπε να δικαιολογήσει τις «θυσίες» που επιβλήθηκαν στους συμπατριώτες του. Αλλά αυτά που ελέγοντο παλιά δεν λέγονται πλέον για την Ελλάδα: δεν λέγεται πια ότι «οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι ματώνουν για τους Έλληνες».

Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung για τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζει το Βερολίνο χάρη «στο πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας»: 1,34 δις ευρώ συνολικά. Τα δάνεια που έδωσε η Γαλλία στην Ελλάδα της απέφεραν κέρδη 729 δις ευρώ, από το 2010 ως το 2014.

«Στην πραγματικότητα, όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα προσθέτουν χρέος στη χώρα και οι μόνοι φορολογούμενοι που την πληρώνουν είναι μόνο οι Έλληνες πολίτες», έγραψε ο Βέλγος οικονομολόγος Eric Toussaint.

Και συνεχίζει η εφημερίδα για την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα:

«Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη δύο ημερών στην Ελλάδα. Το βράδυ της Πέμπτης θα εκφωνήσει ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης. Αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει μείζων μεταρρύθμιση της ΕΕ πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι «ο κόσμος έχει στρέψει τα μάτια στη Γαλλία». Γιατί, όπως πιστεύει, «η μεταμόρφωση» της Γαλλίας είναι κάτι που επιθυμούν οι πολίτες της και τον εξέλεξαν πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και επιπλέον, προσδοκούν «την μεταμόρφωση της Ευρώπης με συναίνεση», «προϋπόθεση για μια νέα παγκόσμια τάξη».

Αυτά έλεγε ο Γάλλος πρόεδρος στις 29 Αυγούστου στο προεδρικό μέγαρο. Αυτά θα πει και απόψε στην Αθήνα, όπου θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η σκηνοθεσία αναμένεται να είναι εντυπωσιακή: μόλις θα πέφτει η νύχτα, ο Μακρόν θα μιλήσει στην Πνύκα, στον μικρό λόφο όπου άλλοτε συνεδρίαζε η Εκκλησία του δήμου, εκεί που κάποτε ο Σωκράτης ήπιε το κώνιο. Θα βρεθεί, δηλαδή, στην καρδιά του λίκνου της δημοκρατίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σίγουρα ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να είχε επιλέξει να μιλήσει στην ελληνική βουλή, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί. Αλλά ο Μακρόν για να εκφωνήσει το «μήνυμα εμπιστοσύνης» στους λαούς της Ευρώπης, έπρεπε να βρει ένα άλλο μέρος, εξηγεί το περιβάλλον του. Με κίνδυνο να φανεί αλαζών, ο Μακρόν δεν κάνει πίσω όταν πρόκειται για ισχυρά σύμβολα. Ακόμη και το βράδυ της εκλογικής του νίκης επέλεξε το Λούβρο για να γιορτάσει την εκλογή του.

Έτσι, αναμένουμε στην Αθήνα, την ομιλία του «ευρωπαίου» Μακρόν. Οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι θέλει «να σηματοδοτήσει συμβολικά ότι μια σελίδα γυρίζει», η σελίδα της μακράς ευρωπαϊκής κρίσης, της οποίας η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο», καταλήγει η Liberation.


σχετικα αρθρα