ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λεπτό προς λεπτό η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2017, 23:07 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2017, 00:46
Λεπτό προς λεπτό η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Τα ελληνικά του Γάλλου προέδρου και τα απρόοπτα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Πλούσιο» ήταν το πρόγραμμα του Γάλλου πρόεδρου, Εμανουέλ Μακρόν κατά τη πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Με το που προσγειώθηκε το προεδρικό αεροσκάφος επί ελληνικού εδάφους, δόθηκε και το έναυσμα για μια σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων του Γάλλου ηγέτη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με το επίσημο γεύμα που παρέθεσε για εκείνον και τη σύζυγό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η παρουσία και οι τοποθετήσεις του Εμανουέλ Μακρόν  για την Ελλάδα προκάλεσαν την ικανοποίηση του Μαξίμου το οποίο επέστησε την προσοχή στη δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι για πρώτη φορά υπάρχουν θετικά σημάδια στην Ελλάδα και υπογραμμίζουν την έμφαση που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στην ανάγκη να διευθετηθεί οριστικά και το θέμα του χρέους.

 Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο η οποία έληξε με την παρασημοφόρηση του προέδρου της Γαλλίας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως και οι εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.Αναφερόμενος στην αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτή κινείται σε τρεις άξονες, ένας εκ των οποίων αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, και σημείωσε πως ο ίδιος και ως πρόεδρος και ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ, αλλά και οι υπουργοί του πολέμησαν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, ανέπτυξε το σχέδιό του για την Ευρώπη λέγοντας ότι αν θέλουμε να προχωρήσει η Ευρώπη μαζί πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή Ευρώπη που πρέπει να στηρίζει τις αρχές της.'

Εν συνεχεία, ακολούθησε συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός  έκανε λόγο για ιστορική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. «Είχα την ευκαιρία να αναφέρω ότι γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Αναφέρθηκα στους διανοούμενους που πήγαν στη Γαλλία μετά τον εμφύλιο, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα στοιχεία για την οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τα θετικά, ενώ στάθηκε στις επιδόσεις στον τουρισμό. «Πλέον είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δεν αρκεί, καθώς στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

«Είμαστε σε θέση να δημιουργούμε κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι με σχέδιο και σκληρή δουλειά, μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα χρόνια της κρίσης. «Συμφωνήσαμε με τον κ. Μακρόν να συνεργαστούμε στενά και στον τομέα των επενδύσεων», είπε επίσης.

Με τη σειρά τπου του, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι η κρίση εξαρχής ήταν ευρωπαϊκή και όχι ελληνική υπόθεση. Κάλεσε δε το ΔΝΤ να μην προβάλει επιπλέον απαιτήσεις ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Τα ελληνικά του Ε. Μακρόν και ο Σεφέρης

Με τη δύση του ηλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στον ιστορικό χώρο της Πνύκας, καταθέτοντας  το όραμά του για την Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η εισαγωγή του Γάλλου προέδρου στα ελληνικά κατά την οποία ανέφερε «Σε αυτό το μέρος οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο,. Γι' αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ».

Κλείνοντας την εμβληματική ομιλία του στη Πνύκα, ο Γάλλος πρόεδρος παρέθεσε μια φράση του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη: «Κι όταν γυρεύει κανείς το θαύμα πρέπει να σπείρει του αίμα του στις οκτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου».

Εντυπωσίασε η Παριζιάνα Μπριζίτ

Χωρίς αμφιβολία, η στιλιστικές επιλογές της Πρώτης Κυρίας «μαγνήτισαν» τα φλας των φωτογράφων, συναγωνίζοντας σε γοητεία την σύντροφο του Πρωθυπουργού, Περιστέρας Μπαζιάνα που έλαμψε στα λευκά τόσο κατά την διάρκεια της κοινής τους ξενάγησης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Ακρόπολη και την Πνύκα, όσο και στο επίσημο γεύμα.

Τα παραλειπόμενα 

Από την επίσκεψη Μακρόν και Τρονιέ δεν έλειψαν τα παραλειπόμενα.Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώνεται και με το που ανοίγουν οι πόρτες φαίνεται η κομψή σιλουέτα της Μπριζίτ, η οποία ωστόσο παραμένει στο εσωτερικό του με τον σύζυγο της. Έντεκα λεπτά αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος υποδέχεται το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας, με τον πρώτο να υπενθυμίζει στον Εμανουέλ Μακρόν το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Σαφώς η εμφάνιση της Μπριζίτ Τρονιέ αποτέλεσε πρώτο θέμα, λάμποντας  από γοητεία και φινέτσα. Η κ. Μακρόν κατά την πρώτη ημέρα στην Αθήνα επέλεξε να φορέσει ένα μαύρο στενό παντελόνι ,και μια λευκή μπλούζα ενώ δεν αποχωρίστηκε τον αγαπημένο της Οίκο υψηλής ραπτικής, Louis Vuitton, συνοδεύοντας το σύνολό της με ένα ζευγάρι μαύρες γόβες και μια λευκή τσάντα.

Την ίδια ώρα, το κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα η πλατεία Συντάγματος θύμιζε φρούριο με την αστυνομία να απομακρύνει κάθε «απρόσκλητο» επισκέπτη. Ο Γάλλος πρόεδρος φτάνει στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη για να καταθέσει στεφάνι, ωστόσο κάτι φάνηκε να τον ενοχλεί…Δεν ήταν άλλο μια μύγα που τον ακολούθησε καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής του στο σημείο.

Τα απρόοπτα όμως δεν σταμάτησαν εκεί για τον Γάλλο πρόεδρο αλλά τον ακολούθησαν και κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Εμανουέλ Μακρόν φτάνοντας στο κτίριο της Ηρώδου Αττικού αντάλλαξε μια θερμή χειραψία και έναν εναγκαλισμό με τον Πρωθυπουργό,ωστόσο φαίνεται πως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τσίπρας «βιάστηκαν» λίγο παραπάνω ξεχνώντας την δεύτερη χειραψία που επιτάσσει το πρωτόκολλο και επιστρέφοντας ξανά πίσω.

Τι έγινε στο γεύμα

Τελευταίος σταθμός του προέδρου της Γαλλίας για σήμερα ήταν το Προεδρικό Μέγαρο και το επίσημο γεύμα που δόθηκε προς τιμήν του ίδιου και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το παρών στο δείπνο έδωσε ο Πρωθυπουργός μετά της συντρόφου του Μπέττυς Μπαζιάνα, υπουργοί καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

  

Την έναρξη του δείπνου σήμανε η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στέλνοντάς αυστηρό μήνυμα σε Σκόπια και Τίρανα. 

Ο Έλληνας Πρόεδρος κατά την προσφώνηση του τόνισε πως Ο Έλληνας Πρόεδρος κατά την προσφώνηση του τόνισε πως «Σκόπια και Τίρανα υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική, με τη χρήση του ονόματος που αποπνέει αλυτρωτισμό η πρώτη, και την παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας, η δεύτερη».

Ο Γάλλος πρόεδρος, στην αντιφώνησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε πως πρέπει να είμαστε απαιτητικοί για την Ελλάδα και την Ευρώπη και εξέφρασε τη συμφωνία του με πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Παυλόπουλου.

Δείτε πως μετέδωσε το Newpost την πρώτη ημέρα του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr