current views are: 13

8 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:49

Ο Εμ. Μακρόν έφυγε, τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται… καθ’ οδόν: Τα 95 προαπαιτούμενα της Γ’ αξιολόγησης στο επίκεντρο του Eurogroup

«Αγκάθι» οι αποκρατικοποιήσεις – Φόβοι για το ΔΝΤ

Δημοσίευση 15:49’

«Αγκάθι» οι αποκρατικοποιήσεις – Φόβοι για το ΔΝΤ

Μετά την ανεπίσημη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης στο EwG της περασμένης Δευτέρας, ήρθε η ώρα της… επίσημης έναρξης των συζητήσεων, στο άτυπο Eurogroup της Εσθονίας που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Ταλίν. Έτσι, μετά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα και τα μηνύματα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση, η Αθήνα ετοιμάζεται για τα… δύσκολα που έρχονται μπροστά της. 

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν για την «πρόοδο στο τρέχoν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» καθώς επίσης και στα σχέδια που έχουν καταρτιστεί ενόψει της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ως γνωστό, η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει  95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο περιλαμβάνει και τις αλλαγές στο Δημόσιο, θέμα εξαιρετικά κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αφορά ένα πραδοσιακό του ακροατήριο, τους δημόσιους υπαλλήλους.

Κυριότερα θέματα στην αξιολόγηση είναι ο προϋπολογισμός του 2018 και ζητήματα που αφορούν τον «κοινωνικό φάκελο». Ωστόσο από την κυβέρνηση σχολιάζουν πως πάντοτε ο αστάθμητος παράγοντας που δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ. Επίσης, ένα ακόμη μέτωπο της αξιολόγησης που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι οι συμβασιούχοι στους δήμους, καθώς η λύση με τη ρύθμιση του Ιουνίου για την ανανέωση των συμβάσεων προσκρούει ήδη σε αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από σήμερα ως τη λήξη του προγράμματος τα προαπαιτούμενα είναι 113, με το πλέον «ακανθώδες» αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ο στόχος είναι 5,4 δισ. ευρώ. Για την επίτευξη του στόχου θα πρέπει στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί ένα ακόμη κύμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και από το Υπερταμείο στο οποίο έχει συμφωνηθεί να μεταφερθούν 18 ΔΕΚΟ και κρατικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις αναμένεται να δημιουργηθούν για την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τη ΔΕΗ.

Πάντως, στο EwG διαπιστώθηκε πως η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή.

Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διεργασίες της τρίτης αξιολόγησης, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου.


σχετικα αρθρα