ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα του Αλ. Τσίπρα από το Βελλίδειο - Ο “οδικός χάρτης” εξόδου από την κρίση

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 9 Σεπτεμβρίου 2017, 08:18 / Ανανεώθηκε 9 Σεπτεμβρίου 2017, 12:36
Τα μηνύματα του Αλ. Τσίπρα από το Βελλίδειο - Ο “οδικός χάρτης” εξόδου από την κρίση
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Στις 13.00 αύριο η συνέντευξη Τύπου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τη “δυναμική” της επίσκεψης του Εμμανουέλ Μακρόν ανέβηκε ήδη από χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη, έχοντας ως στόχο να στείλει το μήνυμα για τις “καλύτερες ημέρες που έχει μπροστά της η χώρα”.  Με δεδομένο ότι το “καλάθι”  θα είναι μικρό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την μονοήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου και των μηνυμάτων που έστειλε για τη γρήγορη ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης, την απομείωση του χρέους, αλλά και τις αποστάσεις που κράτησε από το ΔΝΤ

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι πλούσιο σήμερα στη Θεσσαλονίκη, καθώς από νωρίς το πρωί θα συναντηθεί, όπως συνηθίζεται, με τη διοίκηση της ΔΕΘ και το σωματείο των εργαζομένων, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει στα περίπτερα της έκθεσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει στις 11.30 π.μ. θα παραστεί στα εγκαίνια του περιπτέρου της Κίνας η οποία είναι η τιμώμενη χώρα.

Το “κυρίως μενού” της ημέρας και της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει την ομιλία του στους Παραγωγικούς Φορείς της πόλης που θα πραγματοποιηθεί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στις 8 το βράδυ.

Πέρα από τον απολογισμό και τη σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις προηγούμενες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει τον “οδικό χάρτη” εξόδου από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. Ουσιαστικά  θα επιχειρήσει να δώσει ένα μήνυμα πως “η χώρα βγαίνει από την κρίση σε ένα χρόνο από σήμερα”,  να περιγράψει τα επόμενα βήματα, αλλά και να βάλει την  “υπογραφή” του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη αυτή την προσπάθεια.  Μέσα από αυτή την ανάλυση ο κ. Τσίπρας θα δώσει τον τόνο για την “αλλαγή σελίδας” που προετοιμάζει η κυβέρνηση μετά από 7 χρόνια μνημονιακής λιτότητας.

Αν και τα περιθώρια παροχών είναι πολύ μικρά, όπως έχει διαπιστωθεί από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική αναφορά θα γίνει στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και στις ελαφρύνσεις που μπορούν να θεσπιστούν. Θα αφορούν τις 120 δόσεις για  οφειλές που είχαν ως το τέλος του 2016 σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργο στις αλλαγές στα εργασιακά, με βάση τις νέες ρυθμίσεις της Έφης Αχτσιόγλου, τις οποίες αναμένεται να υπερασπιστεί. 

Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει τις αλλαγές που προωθούνται στην παιδεία για το νέο Λύκειο, τις παρεμβάσεις στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, τη διοικητική μεταρρύθμιση στο δημόσιο, τη Συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και τον νέο Καλλικράτη στους δήμους και στις περιφέρειες.

Ειδικό κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού θα αφιερωθεί στη στηριξη της νέας γενιάς και στις πρωτοβουλίες που θα παρθούν για την ανάσχεση του brain drain για το οποίο έχει μιλήσει ήδη πάρα πολλές φορές. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα επαναλάβει την προοπτική προσλήψεων στο δημόσιο νέων πτυχιούχων μετά τα μέσα του 2018, καθώς και σε μέτρα ενίσχυσης και απασχόλησης των νέων κάτω των 30 ετών.

Δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί ειδικό κομμάτι στην ομιλία του στο οποίο να ανακοινώνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης για το που θα διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα του 2017.  

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες,  έχουν εξεταστεί και αναμένεται να υπάρχουν εξαγγελίες που να αφορούν:

- Μετρα ενίσχυσης νέων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων καινοτομίας

- Μετρα ενίσχυσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα

- Σύστημα μικροπιστώσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr