ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Η έξοδος από τα Μνημόνια δεν πρέπει να γίνει με όρους του παρελθόντος - Φεύγουμε από το Grexit και πάμε στο Grinvest

Δημοσίευση 9 Σεπτεμβρίου 2017, 21:09 / Ανανεώθηκε 9 Σεπτεμβρίου 2017, 22:43
Αλ. Τσίπρας: Η έξοδος από τα Μνημόνια δεν πρέπει να γίνει με όρους του παρελθόντος - Φεύγουμε από το Grexit και πάμε στο Grinvest
Facebook Twitter Whatsapp

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην 82η ΔΕΘ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με αναφορές στον σχεδιασμό του αύριο, τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία τόνισε πως δεν πρέπει να επαληφθούν, και τους νέους που μεταναστεύουν άρχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. Επιπλέον, υπογράμμισε το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, σημείωσε πως η αλλαγή της εικόνας της χώρας δεν είναι τυχαία και διεμήνυσε πως «η μετάβαση από το Grexit στο Grinvest έγινε με σχέδιο».

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα»

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως ανακτάται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο κύρος της χώρας με επισκέψεις όπως του Εμανουέλ Μακρόν, του Μπαράκ Ομπάμα ή του Βλάντιμιρ Πούτιν. «Η χώρα γίνεται στρατηγικός εταίρος των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη», σημείωσε και πρόσθεσε πως «η μετάβαση από το Grexit στο Grinvest δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο, αλλά με σχέδιο και συγκροτημένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες».

«Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, τα σημάδια ανάκαμψης είναι εμφανή, και σε εμάς και στους επενδυτές και στους εταίρους μας» είπε. Έκανε λόγο για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικός οιωνός. Ξεφεύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της αυστηρής λιτότητας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «οργανώνουμε το μέλλον, ένα μεγάλο μέρος του λαού μας στερήθηκε όχι μονό τα στοιχειώδη, αλλά και το δικαίωμα να ονειρεύεται. Αυτό πρέπει να τελειώσει, και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τελειώσει». 

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «μπροστά μας ανοίγεται δρόμος με νέες προκλήσεις, δυσκολίες δυνατότης, δρόμος σκληρής προσπάθειας μάχης, ανάπτυξης και επιτέλους ελευθερίας, με νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος». 

«Να ανοίξουμε όλοι το βηματισμό μας προς τα μπροστά… Να δούμε με ποιους θεσμούς, μέτρα, πολιτική, μπορούμε να οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο» σημείωσε.

«Η έξοδος από τα Μνημόνια δεν πρέπει να γίνει με όρους του παρελθόντος»

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να συντελεστεί με όρους επιστροφής στο παρελθόν, «με την ίδια διαπλοκή, διαφθορά, την κατασπατάληση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, την ανυπαρξία σχεδιασμού για τη διανομή των χρημάτων, τις προμήθειες στο χώρο της υγείας, το λαθρεμπόριο, τη φοροδιαφυγή, το αρρύθμιστο τοπίο, την αδήλωτη εργασία». 

«Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε αυτή την Ελλάδα, χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα, αυτή χρεοκόπησε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι τυχαία, έγινε με θεσμικές παρεμβάσεις»

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ. Στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, υπογράφτηκαν 12 συμβάσεις έργων, συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ, ενώ στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, με επενδύσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις, δρώντας ως επιταχυντής της ανάπτυξης. Πρώτον απλοποιήσαμε την αδειοδότηση, κι αυτό καλύπτει ήδη περίπου το 30% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, του τουρισμού, και της υγείας. Σημειώστε ότι περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από αυτό το νέο σύστημα αδειοδότησης. Το ποσοστό θα φτάσει σύντομα στο 53% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την επέκταση στους τομείς των logistics και του εξορυκτικού κλάδου». 

«Με το σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναμορφώνονται οι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου της αγοράς. Στόχος είναι η υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, και κοινής μεθοδολογίας σε όλες τις ελεγκτικές αρχές. Με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά: Η αδειοδότηση, η καταγραφή του ελέγχου, η συνολική εποπτεία της αγοράς», είπε και τόνισε:

«Η αλλαγή του κλίματος και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης δεν είναι μια τυχαία εξέλιξη. Ενα φυσικό φαινόμενο. Έχει να κάνει με παρεμβάσεις θεσμικές». 

«Ανάλογη σημασία για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει και η μέγιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενώ ενεργοποιούνται νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης κινητοποιούν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ ευρώ. Όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2, το Εquifund, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το ταμείο υποδομών, και το ταμείο μικροπιστώσεων. Ειδικά για τις μικροπιστώσεις, η Κυβέρνησή μας μετά από σχετική μελέτη προετοιμάζει και θα ψηφίσει μέχρι τέλος του χρόνου το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση μικροπιστώσεων. Όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια, για πρώτη όμως φορά στην Ελλάδα, δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο και εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων.Οι οποίες θα έχουν πια εύκολη πρόσβαση σε μικρές πιστώσεις μέχρι 15.000 για να ξεκινήσουν ή να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα», ανέφερε ακόμα.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθεί η ρευστότητα είναι να ξαναπάρει μπρος το τραπεζικό σύστημα. Με την κεφαλαιακή επάρκεια που πλέον διαθέτουν, οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν και μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους ως βασικού μηχανισμού παροχής ρευστότητας χωρίς να επαναλάβουν τις υπερβολές του παρελθόντος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους βασικούς οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στη μοίρα τους εδώ και δεκαετίες με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο. Δεν χρειάζεται να πω πολλά εδω στη Θεσσαλονίκη για αυτό. Τα λόγια είναι περιττά. Τα έργα μιλούν από μόνα τους. Το μεγαλύτερο ανέκδοτο της Πόλης, το μετρό της Θεσσαλινίκης επιτέλους τελειώνει, ενώ όσοι ήρθατε οδικώς διαπιστώσατε και μόνοι σας τη μεγάλη αλλαγή.
 Δεν σταματάμε εδώ. Αναβαθμίζουμε τα λιμάνια, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή και πύλη εισόδου για όλη την Ευρώπη», είπε. 

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως πρόκειται για «ζωτικό παράγοντα αισιοδοξίας και ευρωστίας, έναν από τους πυλώνες της ανάπτυξης, καθώς κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% ετησίως, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%. Αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ενίσχυσαν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και οδήγησαν σε πραγματική «έκρηξη» της επενδυτικής δραστηριότητας στον κλάδο».

«Στόχος μας να ενισχυθεί η συνεταιριστική και συλλογική προσπάθεια, οι ομάδες παραγωγών, η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια», είπε σχετικά με τον αγροτικό τομέα και πρόσθεσε:

«Το 2016, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων ανήλθαν στο 24% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 19%. Κι αυτό, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το εμπάργκο της Ρωσίας. Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 που αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, αναθεωρήθηκε και περιλαμβάνει πλέον κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Μέλημά μας είναι το προσεχές διάστημα να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων με ειδικό νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή, αλλά και τον -τελικά μη αποδοτικό- φόρο στο κρασί, που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απο απο όσα θα έλυνε».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, λέγοντας πως «ο νέος νόμος  που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2016,  άνοιξε το πεδίο, πέραν των γνωστών μέχρι σήμερα ΚΟΙΝΣΕΠ, έβαλε κανόνες, και διαμόρφωσε εκείνο το περιβάλλον ώστε η Κοινωνική Οικονομία να μην απευθύνεται μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Μέσα σε διάστημα μόλις 6 μηνών, συστάθηκαν 206 νέες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Συνεταιρισμοί Εργαζομένων», ενώ όπως είπε τον Οκτώβριο ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ, που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα (μικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές)».

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, προχωράμε επίσης σε μεταρυθμίσει, πολύ σημαντικές, που κανένας δε τόλμησε τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Στρατηγικός μας στόχος λοιπόν είναι ένα δημόσιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες. Ενα δημόσιο αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια της ανάκαμψης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Το νέο αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, η σύσταση του μητρώου επιτελικών στελεχών, το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, είναι καίριες τομές. Όραμά μας το «ψηφιακό δημόσιο του 2020».

Ακόμη, έκανε λόγο για τις μεταρρυθμίσεις στους φορολογικούς μηχανισμούς. «Αναφέρομαι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά και στα καύσιμα, στον συντονισμό με ενιαίο κέντρο των συστημάτων προμηθειών του δημοσίου, και ελέγχου των δαπανών στην αγορά φαρμάκου, στα βελτιωμένα συστήματα δημοσίων συμβάσεων, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση που βρίσκεται στην τελική επεξεργασία, στην εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, και στους φορολογικούς ελέγχους στις λίστες καταθετών εξωτερικού», είπε χαρακτηριστικά. 

«Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις δυνάμεις αδράνειας που συντηρούσαν τη μαύρη τρύπα της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής», πρόσθεσε.

«Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που σε πείσμα όλων θα ολοκληρωθεί με το ΕΣΡ, τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Πληγή η ανεργία - Εξασφαλίσαμε ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πολίτες»

«Αν η ανάπτυξη είναι ανάπτυξη των αριθμών, ή ανάπτυξη από την οποία θα επωφελούνται λίγοι και όχι ανάπτυξη για τους πολλούς, ει δυνατόν για όλους, θα σας το πω καθαρά: Αυτή, για μένα, για μας, όπως και για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, μόνο ανάπτυξη δεν είναι», είπε και συνέχισε:

«Αν παράγουμε δέκα χιτώνες,δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματικό, ούτε κοινωνικά λειτουργικό, ούτε ηθικά δίκαιο, να απολαμβάνουν τους εννιά οι ελάχιστοι, και να ξεπαγιάζουν με τα κουρέλια από τον δέκατο χιτώνα οι πολλοί. Μόνο η δίκαιη ανάπτυξη, που συμπαρασύρει τους πολλούς όχι αποκλειστικά στον μόχθο, αλλά και στα δικαιώματα, και στα οφέλη, μπορεί να είναι μια ανάπτυξη σταθερή. Γι’ αυτό προσπαθούμε τα σκιρτήματα, τα βήματα, η ορμή της οικονομίας, σήμερα, κι ακόμα περισσότερο αύριο, να δώσουν ενέργεια και ορμή σε οργανωμένα κύματα κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης».

Μιλώντας για την ανεργία, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πληγή, που αιμορραγεί κυρίως για τους νέους», τόνισε πως «το 2014 η ανεργία ήταν κοντά στο 27%. Σήμερα έχει μειωθεί στο 21,2%. Κάθε χρόνο υποχωρεί 2 μονάδες. Ενώ μέχρι το 2015 αυξανόταν 1,5 μονάδα τον χρόνο. Όσο ικανοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας, ούτε η κοινωνία, ούτε η δημοκρατία, ούτε η σημερινή κυβέρνηση, μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι. Έχει όμως τη σημασία του ότι από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας. Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας» και συνέχισε:

«Εξασφαλίστηκε η καθολική και ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα. Με τον νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, περίπου ενάμισι εκατομύριο συμπολίτες μας νοσηλεύονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία. Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο γόρδιος δεσμός της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το δημόσιο, επιτέλους αρχίζει να λύνεται. Ενώ αντίστοιχη παρέμβαση επίκειται και για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Φροντίσαμε τη διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Με τη επέκταση της εφαρμογή του νόμου Κατσέλη και τη νέα ρύθμιση, που έρχεται και θα παρατείνει την ισχύ του και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους. Καταργήθηκε η ντροπιαστική ρύθμιση που επέβαλε αυτόφωρο για χρέη προς το δημόσιο, και τη δυνατότητα άσκησης ποινικών διώξεων για χρέη μέχρι 100.000 ευρώ. Αξιοποιήθηκε το υπερπλεόνασμα του 2016, με το εφάπαξ επίδομα –σε περίπου 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους. Παρά τις αντιδράσεις. Τα τελευταία 2,5 χρόνια, το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ υποστήριξαν με τα προγράμματά τους συνολικά 220.000 ανέργους. Για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση, δημιουργήσαμε ένα δίχτυ ασφάλειας.  Από τις αρχές του 2017 υλοποιείται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνολικού προϋπολογισμού 760 εκατομμυρίων ευρώ, για 700.000 δικαιούχους. Από φέτος 120.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων θα έχουν ένα ζεστό γεύμα κάθε ημέρα. Και το 2019, τα μισά παιδιά όλων των δημοτικών και γυμνασίων της χώρας θα σιτίζονται δωρεά, ενώ από τον Οκτώβρη, αφού ξεπεράστηκε σειρά δυσκολιών, θα υλοποιηθούν περίπου στο 70% των δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης». 

Σχετικά με τον τομέα της Υγείας και τη μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε πως «το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπει την δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα δίνουμε αγώνα για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό. Από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Οι 2.500 μόνιμο προσωπικό. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα το επόμενο διάστημα». 

«Με τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση μπαίνουν φραγμοί σε αυθαιρεσίες»

Για την εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «με τον προϋπολογισμό του 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση. Τα σχολεία άνοιξαν πέρυσι πρώτη κανονικά, χωρίς προβλήματα, επίσης για πρώτη φορά. Και το ίδιο θα γίνει και φέτος. Ίσως να μη χρειάζεται πια να το αναφέρουμε. Η μεγάλη όμως μεταρρύθμιση θα είναι η ριζική αναβάθμιση του ρόλου του Λυκείου, και ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μειώνονται ριζικά τα μαθήματα στην Β και Γ Λυκείου και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στο σχολέιο των μαθημάτων στα οποία θα κρίνεται ο μαθητής. Έτσι ώστε τα σχολειά μας να πάψουν να είναι απλά πάρεργο των φροντιστηρίων  και η εκπαιδευτική διαδικασία να αποκτήσει περιεχόμενο. Με το νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μπαίνουν φραγμοί σε αυθαιρεσίες και απορρυθμίσεις που γεννούσε και ενίσχυε ένα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης θεσμικό καθεστώς. Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε φοιτητές που ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια για εισαγωγή στα μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν δίδακτρα, να εγγράφονται δωρεάν». 

Δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας

Σε άλλο σημείο, είπε ότι «410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα. Ταυτόχρονα, 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση. Και ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Κύριος δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η αξιοποίηση του θετικού μομεντουμ της ελληνικής οικονομίας, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και των επενδύσεων για να έχουμε δουλειές. Με συγκεκριμένο όμως σχεδιασμό για τη στήριξη της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Με ρήτρα εργασίας σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τη διατήρηση των υπαρχουσών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με την κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα».

Και συνέχισε:

«Επιπλέον, για την αντιμετώπιση της ανεργίας υλοποιούμε Προγράμματα Εγγυημένης Απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως στους ΟΤΑ. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, θα έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα περίπου 75.000 ωφελούμενοι. Συνολικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους. Επεκτάθηκε η διάρκεια των κοινωφελών προγραμμάτων, από 5 σε 8 μήνες, για να δοθεί η δυνατότητα στον εργαζόμενο, μετά τη λήξη του προγράμματος να ενταχθεί στο επίδομα ανεργίας. Βασική κατεύθυνση της κυβέρνησής μας όμως δεν είναι μόνο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά η παρέμβαση στις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις, προς όφελος των εργαζομένων. Δύσκολη δουλειά, το γνωρίζουμε, με δεδομένο ότι οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν αποδυναμωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τα φαινόμενα παρανομίας είναι εκτεταμένα. Αναβαθμίζεται ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό,  νέα πληροφορικά συστήματα, και χρηματοδοτικά εργαλεία». 

«Σε λίγες μέρες τίθεται σε εφαρμογή  ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για την ενίσχυση εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας, ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία», σημείωσε ακόμα.

Όσον αφορά η στήριξη της νέας γενιάς και την ανάσχεση του φαινομένου του brain drain, είπε: «Η Πρωτοβουλία «Μένω Ελλάδα – επιστρέφω» για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα, είναι μια έμπρακτη προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου. Καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα. Αξιοποιούνται 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων». 

«Μια ειδική όμως πρωτοβουλία για τη καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, είναι ένα νέο πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε άμεσα. Αφορά την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Και θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών. Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για δώδεκα μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση», συνέχισε και υπογράμμισε: 

«Η μάχη μας απέναντι στην ανεργία σηματοδοτεί και τη συνολική μας μάχη για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η χώρα θα βγει από κρίση όχι μόνο όταν θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης και θα επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας, αλλά και όταν θα έχουμε επιστρέψει σε απασχόληση ανάλογη με υπόλοιπες χώρες Ευρωζώνης. Αυτό το μεγάλο στοίχημα να επανακτήσουμε την εργασία».

«Το 2019 τα πρώτα τρένα του μετρό Θεσσαλονίκης στις γραμμές»

Τέλος, αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη είπε πως τήρησε τη δέσμευσή του να δημιουργήσει Πρωθυπουργικό Γραφείο εκεί και δεσμεύθηκε το 2019 να κυκλοφορήσουν στις γραμμές του μετρό τα πρώτα τρένα. «Ο ΟΑΣΘ πέρασε ήδη σε μια νέα εποχή με την αποιδιωτικοποίηση του και μπαίνει τέλος στη σκανδαλώδη ιστορία του», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «η επένδυση στον ΟΛΘ ολοκληρώθηκε, δημιουργώντας ευρύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες για όλη τη χώρα. Η μεγαλη πρόοδος στη σιδηροδρομική ΠΑΘΕ και φυσικά τη σιδηροδρομική Εγνατία που θα συνδέσει την Ελλάδα με τους βόρειους γείτονες μας και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα σε επίκεντρο των Βαλκανίων. Η απόδοση του Προβλήτα 1 του λιμανιού στο λαό της πόλης, η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου του Παύλου Μελλά, στην τοπική κοινωνία και η παραχώρηση του στρατοπέδου Κόδρα δημιουργούν μια νέα αντίληψη για τη χρήση του δημόσιου χώρου απο αυτους στους οποίους ανήκει. Στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Και έχουμε μπροστά μας πολλά ακόμη. Το έργο για το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα νέα κτίρια σχολείων στη δυτική Θεσσαλονίκη, τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης, και άλλα πολλά. Το ενδιαφέρον αποδεικνύεται με πράξεις».

«Σε ένα χρόνο από τώρα, θα είμαστε ξανά όλοι και όλες εδώ. Θα εγκαινιάζουμε την 83η ΔΕΘ. Θα έχει όμως μια μεγάλη διαφορά απο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, θα βρίσκεται εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας για να το κάνουμε πράξη. Να οργανώσουμε το μέλλον. Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr