ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος του Grexit, αρχή για Grinvest - Αυτό είναι το νέο «γαλλικό» σύνθημα της κυβέρνησης

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2017, 08:25 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2017, 08:55
Τέλος του Grexit, αρχή για Grinvest - Αυτό είναι το νέο «γαλλικό» σύνθημα της κυβέρνησης
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Η νέα τακτική του Αλ. Τσίπρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια ομιλία «χαμηλών τόνων» που δεν δίνει κανένα «πάτημα» στην αντιπoλίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση για παροχολογία επέλεξε να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ

Δεν είναι τυχαίο πως στάθηκε πολύ στην επόμενη ημέρα και πως θα αποφευχθούν τα λάθη που οδήγησαν τη χώρα στην επιτροπεία, καθώς και στην αλλαγή του κλίματος από το grexit στο grinvest. Το δύσκολο περιβάλλον που φαίνεται να διαμορφώνεται ενόψει της γ' αξιολόγησης δεν αποκλείεται να οδήγησε το επιτελείο του πρωθυπουργού στην εκφώνηση από τον ίδιο μιας πολύ προσεγμένης ομιλίας εστιασμένης στην προβολή των παρεμβάσεων στον κοινωνικό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και οι λιγοστές εξαγγελίες στηρίχθηκαν πάνω στα πραγματικά τωρινά οικονομικά στοιχεία.  

Πολλές συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει και η αποστροφή του πως «η χώρα μετά από 8 χρόνια θα εγκαινιάζει την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχομενο η επιτήρηση, με κάποια είδους μορφή που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, να συνεχιστεί.

Με κεντρικό σύνθημα «να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί, να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς», ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε μέσα από την ωριαία και πλέον ομιλία του να δώσει το μήνυμα πως η Ελλάδα άλλαξε σελίδα αποφεύγοντας να αντιπαραταθεί με τη ΝΔ. Στόχος να δείξει πως η κυβέρνηση απαντά με πράξεις στις βολές της γαλάζιας παράταξης και πως στους επόμενους μήνες προσανατολίζεται στην τόνωση της ανάπτυξης, στη στήριξη της "υγιούς" επιχειρηματικότητας και στην καταπολέμηση της ανεργίας ειδικά για τους νέους.  

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται το γεγονός πως δεν υπήρξε επί της ουσίας και κάποιο μήνυμα προς τους εταίρους ενόψει της γ΄ αξιολόγησης θέλοντας να καταδείξει ότι η κυβέρνηση κινείται σταθερά προς τη γρήγορη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων τηρώντας τις δεσμεύσεις της χωρίς αστερίσκους. Πιθανότατα η πολιτική που ακολουθείται είναι να μην δοθεί  «αέρας» υπεροχής στο ΔΝΤ και παράλογων αξιώσεων πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις..

Πέρα από ένα μικρό «άρωμα» φοροελαφρύνσεων από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι σαφές πως αυτό που θέλουν να εμπεδώσουν οι πολίτες είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και πως αυτή τη στιγμή χρειάζονται έργα και όχι λόγια.
Εκτός από την καταπολέμηση του brain drain το μικρό "καλάθι" του πρωθυπουργού περιελάμβανε:

- Προγράμματα εργασίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, καθώς και τους απολυμένους νέους ηλικίας 18-29 ετών..

- Νέο πρόγραμμα που αφόρα την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Και θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών.

- Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό.

- Αντιμετώπιση του μη αποδοτικού φόρου στο κρασί.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδικές αναφορές στην πορεία της οικονομίας με τα τελευταία αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, στην ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, στην επιχειρηματικότητα, στις τράπεζες, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην προστασία των εργαζόμενων, στην κοινωνική οικονομία, στο ψηφιακό δημόσιο, καθώς και στην παιδεία.

Επιχειρώντας να δώσει την μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στον απολογισμό, που εστιάστηκε στις κοινωνικές παρεμβάσεις, χρησιμοποιήθηκε η φράση "ήταν δίκαιο και το κάναμε πράξη", καθώς στο Μαξίμου έχουν πειστεί από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων πως πρέπει να υπάρξει επαναπροσέγγιση των ψηφοφόρων από αδύναμες κοινωνικά τάξεις που έχουν απογοητευτεί από τη συνεχή «αφαίμαξη» που τους επιβάλλεται.

Η διακαναλική συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 13.00.