current views are: 14

17 Μαΐου 2022
Δημοσίευση12:02

Το παρασκήνιο πίσω από τα μαχητικά F35 – Επιφυλάξεις Μητσοτάκη για το ρωσικό ενεργειακό εμπάργκο – Αγώνας δρόμου να τα βρουν οι «27» για την ακρίβεια

Μια άλλη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διατεθούν τα 230 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία που δεν αξιοποιήθηκαν για παροχή φθηνών δανείων ώστε να ενισχυθούν οι εθνικές οικονομίες.

Δημοσίευση 12:02’

Μια άλλη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διατεθούν τα 230 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία που δεν αξιοποιήθηκαν για παροχή φθηνών δανείων ώστε να ενισχυθούν οι εθνικές οικονομίες.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απόκτηση μιας μοίρας F-35, από το 2028, όταν θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχαν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν στο Λευκό Οίκο, την Δευτέρα.

«Θα εκκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας F-35 και ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε αυτό το φανταστικό αεροσκάφος στην ελληνική αεροπορία πριν το τέλος της δεκαετίας» δήλωσε. «Είμαι ευτυχής που την Παρασκευή η Lockheed Martin επισήμως εξέφρασε το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην ελληνική αεροπορική βιομηχανία».

Υπάρχει έντονο παρασκήνιο πίσω από τα F35, τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, που θα επανδρώσουν την Πολεμική Αεροπορία. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί λόγω των ρωσικών πυραύλων S400, τόσο από το πρόγραμμα της παραγωγής στο οποίο συμμετείχε μαζί με άλλες χώρες όσο και από την αγορά τους, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη στρατηγική σημασία στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST, η συζήτηση για τα F35 άρχισε εδώ και μήνες. Μία μοίρα στοιχίζει γύρω στα τρία δις τρέχουσες τιμές. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ένθερμη στήριξη του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ ο οποίος μαζί με τον Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο πέτυχαν στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ του 2022 να συμπεριλαμβάνεται το κείμενο του νομοσχεδίου που είχαν καταθέσει από κοινού για την «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία» που έγινε νόμος των ΗΠΑ στη συνέχεια. Σύμφωνα με το κείμενο ζητείται η έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπεται η παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις του τιυς τελευταίους μήνες αναφερόταν στο ελληνικό ενδιαφέρον για τα F 35. Η εταιρεία παραγωγός των F – 35, Lockheed Martin ενημέρωσε εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λίγο πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών. Θα συμμετάσχει η ΕΑΒ. Συζητείται το ενδεχόμενο η Lockheed Martin να συμμετάσχει με ένα ποσοστό στην ΕΑΒ αλλά με την ελληνική αμυντική βιομηχανία να κρατάει το πλειοψηφικό πακέτο.

«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον.

Η απόκτηση τους είχε πέσει στο τραπέζι και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση των αμερικανικών βάσεων.

SOS για την ακρίβεια

Στο άλλο μεγάλο θέμα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στην Ουάσιγκτον, τις έντονες επιφυλάξεις του για το άμεσο ενεργειακό εμπάργκο. «Όταν επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας» δήλωσε. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στους πολίτες μας».

Επανέλαβε την πρόταση του για παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου με την καθιέρωση ενός πλαφόν που υποστηρίζουν και άλλες χώρες ώστε να ελέγχονται οι αυξήσεις και να μην ακολουθούν το σημερινό τρελό ράλι. «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. «Είμαστε μεγάλοι αγοραστές και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας ακριβώς ως μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου, για μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου».

Η μόνη διέξοδος που θα ανακούφιζε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά είναι μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση η οποία όμως δεν έχει δοθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που έγινε η ρωσική εισβολή και ενώ η ενεργειακή κρίση άρχισε να κλιμακώνεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2021.

Ρούβλια!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να βρει μια κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ των «27». Ακόμη και η τεχνική λύση για να πληρώνουν τα κράτη – μέλη το ρωσικό φυσικό αέριο με ρούβλια κρατώντας κάποια προσχήματα, προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των χωρών. Στο διάστημα 20-25 Μαίου είναι προγραμματισμένες οι ελληνικές πληρωμές. Η ελληνική κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να πάρει το ρίσκο ο Πούτιν να κλείσει τη στρόφιγγα στη χώρα μας για αθέτηση πληρωμών όπως είναι το επιχείρημα του, καθώς οι ανάγκες θα είναι αυξημένες λόγω του τουρισμού.

Τέλη Μαίου συγκαλείται έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ξανασυζητήσει τα ενεργειακά ζητήματα. Ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

Μια άλλη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διατεθούν τα 230 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία που δεν αξιοποιήθηκαν για παροχή φθηνών δανείων ώστε να ενισχυθούν οι εθνικές οικονομίες οι οποίες δεν μπορούν μόνες τους να σηκώσουν το βάρος των μέτρων στήριξης.

«Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη με μεγάλο θάρρος επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προυπολογισμό, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν δραστηριοποιούμαστε και σε ευρωπαικό επίπεδο» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Και πρέπει να επιστρατεύσουμε τους διαθέσιμους πόρους μας για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε στους πολίτες και στα νοικοκυριά μας πρόσθετη υποστήριξη, για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Διαφορετικά οι πολίτες θα θυμώνουν όλο και περισσότερο.»

Μητσοτάκης και Μπάϊντεν συμφώνησαν στην ανάγκη συγκράτησης των τιμών στην ενέργεια. Συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαίου. Εξουσιοδότησαν τους συμβούλους τους να συνεργαστούν. Ο πρωθυπουργός όρισε ειδικό σύμβουλο του τον Νίκο Τσάφο ενώ ο άνθρωπος του Μπάϊντεν είναι ο Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλος του στα θέματα ενέργειας.


σχετικα αρθρα