current views are: 12

21 Μαΐου 2022
Δημοσίευση05:36

Πολιτική κόντρα με φόντο το λογισμικό παρακολούθησης της Google, «Predator» – Αιχμηρές ανακοινώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΝΔ, σε νέα επεισόδια πολιτικής κόντρας.

Δημοσίευση 05:36’

ΝΔ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΝΔ, σε νέα επεισόδια πολιτικής κόντρας.

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την επιβεβαίωση της Google ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που προμηθεύτηκε το λογισμικό Predator, το οποίο καταγγέλλεται πως χρησιμοποιήθηκε για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα διαψεύσει και τη Google ο κ. Οικονόμου;

«Πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης «predator» με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε και συνεχίζει:

«Έκτοτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνείται επανειλημμένα αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη. Η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας».

«Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου; Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει.

  «Επειδή πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και θεωρούμε αδιανόητο να παρακολουθούνται παράνομα από κρατικές υπηρεσίες πολίτες και δημοσιογράφοι, καλούμε τη κυβέρνηση να δώσει καθαρές εξηγήσεις».

Οικονόμου: Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, σημειώνοντας πως στο κείμενο της Google, γίνεται λόγος για «εκτίμηση (assess), στις αναφορές στις διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα και η Ισπανία».

Αναλυτικά η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Εχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Άλλωστε, το ίδιο το κείμενο μιλάει για εκτίμηση (assess), στις αναφορές στις διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα και η Ισπανία. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι σχετικά με τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί από συγκεκριμένο πρόσωπο, σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης στη χώρα μας, με το συγκεκριμένο λογισμικό, έχουν επιληφθεί τόσο η Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συνεπικουρούμενη από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Κάθε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας εντυπώσεων και αντιπολίτευσης, στο εσωτερικό της χώρας, με τέτοια μέσα δείχνει την απόγνωση όσων το επιχειρούν».

Τι ανέφερε νωρίτερα η Google
 

«Εκτιμούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτά τα exploits [σ.σ. η εφαρμογή Predator] κατασκευάστηκαν από μία και μόνη εμπορική εταιρεία παρακολούθησης, την Cytrox, και πωλήθηκαν σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς (…). Σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, εκτιμούμε ότι οι κυβερνητικοί φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία», αναφέρει η Google.


σχετικα αρθρα