current views are: 13

23 Μαΐου 2022
Δημοσίευση13:00

Καύσιμα, το νέο μέτωπο της κυβέρνησης – Πράσινο φως Κομισιόν για έξοδο από εποπτεία, πορτοκαλί για νέα μέτρα στήριξης – Φρένο σε πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι εξετάζει μέτρα για την πάταξη της αύξησης των τιμών των καυσίμων και της ευρύτερης ακρίβειας αλλά αναμένει πρώτα να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο NEWPOST.

Δημοσίευση 13:00’

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι εξετάζει μέτρα για την πάταξη της αύξησης των τιμών των καυσίμων και της ευρύτερης ακρίβειας αλλά αναμένει πρώτα να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο NEWPOST.

Μετά την ανακοίνωση του 6ου πακέτου μέτρων για το ρεύμα, κόστους 4-5 δισεκ. ευρώ έως και το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος της ΝΔ είναι το ράλι των καυσίμων, ιδιαίτερα στα νησιά όπου αναμένονται κύματα τουριστών. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης δεν φαίνονται ακόμη στην τσέπη των πολιτών καθώς τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστροφή χρημάτων στους λογαριασμούς και από 1η Ιουλίου θα ισχύσει η αναστολή στο μεγαλύτερο μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής που θα δώσει μεγάλη ανάσα στους λογαριασμούς, η πλειονότητα έχει προεξοφλήσει το όφελος και ζητάει κι άλλη στήριξη, αυτή τη φορά για τα καύσιμα που χτυπούν κόκκινο.

Αισχροκέρδεια

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι οι μη πειστικές απαντήσεις που δίνει σε ότι αφορά στην πάταξη της αισχροκέρδειας. Υπάρχει ένα είδος πλαφόν στο κέρδος – στο ύψος του Σεπτεμβρίου του 2021 κσι η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων δεν μπορεί να εξηγηθεί. Πριν καλά καλά, σημειωθούν αυξήσεις στο εξωτερικό, αυξάνουν οι τιμές στην Ελλάδα. Ούτε έχουν δοθεί απαντήσεις γιατί συμβαίνει εδώ να έχουμε από τα πιο ακριβά καύσιμα στον κόσμο.

Οι αιτίες δεν είναι μόνο οι υψηλοί φόροι – αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες- αλλά και το ότι η πάταξη της αισχροκέρδειας δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα έπρεπε. Η αισχροκέρδεια απασχολεί έντονα το Μαξίμου και αναζητούνται λύσεις για να περιοριστεί αυτή η πηγή μεγάλης δυσαρέσκειας.

Η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, επηρεάζεται και από την πτώση του ευρώ. Το 2011 το βαρέλι είχε 147 δολάρια αλλά η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο ήταν 1,5 όπως υπενθύμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Στα νησιά η τιμή επιβαρύνεται και από το αυξημένο κόστος των μεταφορικών, την έλλειψη ανταγωνισμού καθώς υπάρχουν λίγα πρατήρια, από τους ελέγχους που είναι περιορισμένοι κλπ.

Νέα μέτρα

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι εξετάζει μέτρα για την πάταξη της αύξησης των τιμών των καυσίμων και της ευρύτερης ακρίβειας αλλά αναμένει πρώτα να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο NEWPOST. Το εύρος τους θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημόσιων εσόδων, του τουρισμού και άλλων πηγών.

Σε ότι αφορά στα καύσιμα εξετάζεται η παράταση του μέτρου των 40-45€ το μήνα, μέχρι τον Αύγουστο ακόμη και η ενίσχυση του κατά 10-15 λεπτά. Στο τραπέζι είναι μια νέα επιταγή ακρίβειας προς τους ευάλωτους πολίτες και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και σε μεγαλύτερο κομμάτι της μεσαίας τάξης.

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση αναμένει τους (δημοσκοπικούς) καρπούς που τυχόν θα αποδώσουν τα μέτρα που πήρε για να κινηθεί αναλόγως από τον Ιούλιο και μετά.

Καλά νέα

Έχει όμως κάποια καλά νέα που την κάνουν να αισιοδοξεί. Η έκθεση της Κομισιόν για την 14η αξιολόγηση που παρουσιάστηκε σήμερα άνοιξε τον δρόμο για την άρση του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο τέθηκε η χώρα από το καλοκαίρι του 2018, ως πρώτο βήμα εξόδου από το 3ο μνημόνιο. Επισημαίνεται στην ένθεση ότι οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή και ολοκλήρωση πρόσθετων, εθνικών μεταρρυθμίσεων. «Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022» όπως τονίζεται.

Η Κομισιόν πρότεινε στο Eurogroup και το Ecofin που συνεδριάζουν από κοινού σήμερα, την απελευθέρωση μιας ακόμη δόσης ύψους περίπου 744 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s SNP’s) και την αναστολή του πέναλτι στα επιτόκια που είχε χρεωθεί η χώρα από το 2016, για ένα δάνειο ύψους 11 δισ. για επαναγορά χρέους.

Το ποσόν των 744 εκατομ. θα μπορούσε να εκταμιευτεί και μέσα στον Ιούνιο αν και η Ελλάδα επισήμως βγαίνει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, με βάση τη συμφωνία του 2018. Σε εκκρεμότητα παραμένει μια ακόμη δόση πάλι από κέρδη ελληνικών ομολόγων ύψους 750 εκατομ. ευρώ που παραμένει ορφανή από το 2019 και η προϋπόθεση είναι να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις σε εφτά πεδία.

Υπάρχουν κι άλλα καλά νέα. Η Κομισιόν εγκρίνει τη μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που δρομολογείται για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους που συνεχίζουν να την καταβάλουν σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ρήτρα διαφυγής και το 2023

Λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία για τον οποίον δεν μπορεί να γίνει καμιά πρόβλεψη σε ό,τι αφορά στην γρήγορη έκβαση του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών των «27» να εγκρίνουν την παράταση της ρήτρας συνολικής διαφυγής και για το 2023, λόγω της ενεργειακής κρίσης που παρατείνεται. Τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή, θα επανέλθει για να δώσει νέες οδηγίες για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθούν τα κράτη μέλη στους προϋπολογισμούς του 2023 που θα αρχίσουν τότε να κατατίθενται.

Φρένο

Η Κομισιόν έδειξε και πορτοκαλί κάρτα. Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό εξάμηνο τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος άνω του 60%, ανάμεσα στα οποία είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και άλλα, πρέπει να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών – πρέπει να είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή η συγκράτηση δαπανών αναφέρεται στην στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, καθώς και σε ότι αφορά στη στήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Ποιες εκλογές;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και σήμερα διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Τόνισε ότι είναι εκτός πραγματικότητας και επανέλαβε ότι θα γίνουν το 2023. «Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη δουλειά της, κοιτάμε τη δουλειά μας κάθε μέρα» τόνισε.

Διέψευσε και τα περί ανασχηματισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάλεσε τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ να μην πάρουν… άδεια προκειμένου να παρακολουθήσουν το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα ίδια πρόσωπα στο Υπουργικό σχήμα.


σχετικα αρθρα