ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Παπαδημούλη προς Κομισιόν για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν - «Απόλυτα ανεπαρκής η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2022, 14:00 / Ανανεώθηκε 25 Μαΐου 2022, 14:14
Ερώτηση Παπαδημούλη προς Κομισιόν για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν - «Απόλυτα ανεπαρκής η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

«Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η τουρκική προκλητικότητα, που θέτει σε αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία Ελλάδας και της Κύπρου;» ρωτάει ο κ. Παπαδημούλης.

Επίκαιρη ερώτηση προς την Κομισιόν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Γιόζεπ Μπόρελ  κατάθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημ. Παπαδημούλης, αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον θεσμό του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «η χθεσινή άρνηση της αναπληρώτριας επικεφαλής εκπροσώπου της Επιτροπής, Dana Spinant, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, συνιστά απόλυτα ανεπαρκή στάση, υιοθετεί την απαράδεκτη λογική των ίσων αποστάσεων και αφήνει σκιές για τις προθέσεις και τη στρατηγική της Επιτροπής σε κρίσιμα ζητήματα διεθνούς δικαίου και κυριαρχικών δικαιωμάτων»

Όπως σημειώνει ο Δημ. Παπαδημούλης, «σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη, οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται διαρκώς με τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε καθημερινή βάση από τουρκικά αεροσκάφη και τις μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο» και γι’ αυτό τον λόγο ρωτά την Επιτροπή:

«Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την τουρκική προκλητικότητα, που θέτει σε αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου» καθώς και «πώς σκοπεύει να αποτρέψει μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις επικίνδυνες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή;»

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Απόλυτα ανεπαρκής αντίδραση της Επιτροπής στις απαράδεκτες και καταδικαστέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου 

Σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη, οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται διαρκώς με τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε καθημερινή βάση από τουρκικά αεροσκάφη και τις μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο. Οι προχθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας  είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Σε αυτές τις προκλήσεις, η Επιτροπή δεν μπορεί να παραμένει ουδέτερη και αδρανής, αλλά οφείλει, με βάση το διεθνές δίκαιο, να λαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και δεσμεύσεις για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Η χθεσινή άρνηση της αναπληρώτριας επικεφαλής εκπροσώπου της Επιτροπής, Dana Spinant, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου , συνιστά απόλυτα ανεπαρκή στάση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, υιοθετεί την απαράδεκτη λογική των ίσων αποστάσεων και αφήνει σκιές για τις προθέσεις και τη στρατηγική της Επιτροπής σε κρίσιμα ζητήματα διεθνούς δικαίου και κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

Ερωτάται η Επιτροπή: 

Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, που θέτει σε αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου;

Πώς σκοπεύει να αποτρέψει μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις επικίνδυνες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή;

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr