current views are: 8

14 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:27

Αλ. Τσίπρας: Η Ιταλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος – Π. Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο από την κρίση

Με την συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομολόγό του Πάολο Τζεντιλόνι άνοιξε η αυλαία του Πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

Δημοσίευση 09:27’

Με την συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομολόγό του Πάολο Τζεντιλόνι άνοιξε η αυλαία του Πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

Την ανάγκη να μην σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ιταλό ομολογό του Πάολο Τζεντιλόνι, τονίζοντας, παράλληλα ότι έχουν να γίνουν πολλά στο θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών, κάτι που υπογράμμισε και με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

”Κουβεντιάσαμε και για την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την επιθετική ρητορική. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. Δεν πρέπει να σταματήσει η Ευρώπη την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

”Οι ιστορικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας είναι αυτό που μας ενώνει” είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Σημείωσε ότι στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης καλούμαστε να τοποθετηθούμε βάζοντας και την οπτική των λαών του νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν. «Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε.

Σχετικά με τη χτεσινή ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι σε πολλά σημεία συμφωνούμε, και ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, με τις οποίες θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.

Από την πλευρά του ο Ιταλός επικεφαλής μίλησε για τις άριστες σχέσεις συνεργασίας που συνδέει τις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ότι η ”Ελλάδα είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο από την κρίση”.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: ”Εχουμε εξαιρετικές σχέσεις σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, φιλοδοξούμε αυτή η σχέση να εξελιχθεί περαιτέρω. Συζητήσαμε πολύ διαφορετικούς τομείς συνεργασίας. Συζητήσαμε για επενδύσεις, επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που πρόκειται να έρθουν στο μέλλον. Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το πράξουμε. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και πρέπει να το καταστήσουμε σαφές”.

”Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο ταχύτητες ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο. Το μήνυμα της Ελλάδας και της Ιταλίας πρέπει να είναι ένα μήνυμα ανοίγματος. Οι κυβερνήσεις μας πρέπει να το πράξουν αυτό. Τα οικονομικά αποτελέσματα μοιάζουν να είναι καλύτερα. Η Ελλάδα επλήγη από την κρίση όσο καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Βαίνει προς το θετικό το κλείσιμο της αξιολόγησης, το κλίμα είναι πιο ευνοϊκό για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα” διατύπωσε ο κ. Τζεντιλόνι.

”Πρέπει να επιδεικνύεται δημοκρατική ευθύνη απέναντι στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο, στα πλαίσια του οποίου μπορεί να υπάρχει συνεργασία.Ήρθε η στιγμή να εστιάσουμε στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Θα ήθελα να εκφράσω την δημιουργία μιάς Ευρώπης που να είναι υπεύθυνη απέναντι στους πολίτες της’‘ υπογράμμισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, οι δύο επικεφαλής αντάλλαξαν θερμή χειραψία στην είσοδο του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε στον Ιταλό πρωθυπουργό, τη μοναδική θέα της Πλατείας Σπιανάδα και του Παλιού Φρουρίου από το μπαλκόνι της αίθουσας Ροντόντα του πρώτου ορόφου των Ανακτόρων, που θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο.

Στην πρώτη αυτή επίσημη διακυβερνητική συνάντηση συνεργασίας, που γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συμμετέχουν υπουργοί, γενικοί γραμματείς και κυβερνητικά κλιμάκια των δύο χωρών που στόχο έχουν να θέσουν τις βάσεις για την επίτευξη καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε επιχειρηματικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

Από την ελληνική κυβέρνηση συμμετέχουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, από το Υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Νικόλαος Κοτζιάς, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο υφυπουργός Ιωάννης Μπαλάφας, από το Υπουργείο Τουρισμού η υπουργός Έλενα Κουντουρά και από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου.

Αντίστοιχα, την ιταλική κυβέρνηση εκπροσωπούν από το υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Αντζελίνο Αλφάνο, από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης ο Υπουργός Κάρλο Καλέντα (Carlo Calenda), από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ο υπουργός Ντάριο Φραντσεσκίνι (Dario Franceschini), από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο υπουργός Υποδομών Γκρατζιάνο Ντέρλιο (Graziano Delrio) και από το Υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Ντομένικο Μαντζιόνε (Domenico Manzione).

Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών αναμένεται να δοθεί συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ολομέλεια του Πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

 


σχετικα αρθρα