ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝΤ: Αφήνει ανοιχτά τα νέα μέτρα για το 2018 – Θέλει νέο stress test για τις τράπεζες

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2017, 18:05 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2017, 08:31
 ΔΝΤ: Αφήνει ανοιχτά τα νέα μέτρα για το 2018 – Θέλει νέο stress test για τις τράπεζες
Facebook Twitter Whatsapp

Σκληρή γραμμή από το Ταμείο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι χειρότεροι φόβοι της κυβέρνησης για τη στάση του ΔΝΤ ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, όπως αυτοί εκφράστηκαν την Τετάρτη από τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να επιβεβαιώνονται άμεσα από το ίδιο το Ταμείο. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018, αλλά και την επιμονή του ΔΝΤ για τη διενέργεια ελέγχου στο ενεργητικό των τραπεζών και για νέο stress test πριν από το καλοκαίρι του 2018.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ράις, αναφερόμενος για τις τράπεζες, διάβασε την αναφορά για το ζήτημα που περιλαμβάνεται στο αίτημα της Ελλάδας προς το ΔΝΤ για το συμπληρωματικό πρόγραμμα : «Για να προστατευτεί η υγεία του τραπεζικού τομέα, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι εποπτικές αρχές σε έναν έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και σε μια άσκηση αντοχής stress test πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη για την αποκατάσταση των τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, εφόσον χρειαστεί. Μια αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του χρηματοπιστωτικού τομέα θα αποτελέσει κατά συνέπεια το επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος» (σ.σ. η επερχόμενη αξιολόγηση είναι η πρώτη με βάση το νέο πρόγραμμα του Ταμείου).

Ως προς το ενδεχόμενο νέων μέτρων ο κ. Ράις υποστήριξε πως «οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν». Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα και κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει επικαιροποίηση, διότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν, είναι συνηθισμένη διαδικασία» όμως συμπλήρωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν συζητούνται νέα συγκεκριμένα μέτρα».

Επέμεινε επίσης στην αναγκαιότητα για ελάφρυνση του χρέους τονίζοντας πως το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς αυτό.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα ακολουθήσουν, συμπλήρωσε χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου θα παραμείνει ως επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην αποστολή προς την Ελλάδα.

Τέλος ο Τζ. Ράις δήλωσε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για την επίσκεψη της Λαγκάρντ στην Αθήνα. Η επικεφαλής του Ταμείου έχει αποδεχτεί πρόσκληση από τον Προκόπη Παυλόπουλο για την οποία τον ευχαρίστησε.