current views are: 9

16 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση10:21

Στο Μαξίμου προετοιμάζονται για την επιστροφή των Θεσμών – Στόχος η αλλαγή του κλίματος με έμφαση στην καθημερινότητα

Κρίσιμες οι «μάχες» στη Βουλή

Δημοσίευση 10:21’

Κρίσιμες οι «μάχες» στη Βουλή

Αν και ακόμα δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος που οι επικεφαλής των Θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα, μετά την σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν περίπου ένα μήνα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την «κάθοδο» της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Ελλάδα.

Από το χθεσινό Eurogroup συνεπάγεται πως το περιβάλλον δεν θα είναι εύκολο και όσα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν μέσα στο καλοκαίρι για μια πιο εύκολη αξιολόγηση φαίνεται πως σιγά – σιγά αρχίζουν να κρατούν «μικρότερο καλάθι».

Το στίγμα των προθέσεων των εταίρων έδωσε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ με τον επικεφαλής του ESM να δηλώνει πως πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως η γ΄ αξιολόγηση συμπληρώνοντας  ότι «πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά».  Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει ειπωθεί πολλές φορές είναι πως πρώτο προαπαιτούμενο είναι ο προυπολογισμός του 2018.

Παραλληλα με το οικονομικό πεδίο στην Ηρώδου Αττικού θα δώσουν για άλλη μια φορά έμφαση στην μάχη της καθημερινότητας η οποία έχει αποδειχθεί ο μεγάλος «εχθρός» της κυβέρνησης. Τα δύσκολα ξεκίνησαν από το καλοκαίρι με την απεργία των συμβασιούχων στην καθαριότητα, συνεχίστηκαν με τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Ηρώδου Αττικού «στριμώχτηκαν» και από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα. Δεν είναι τυχαίο πως σε όλες αυτές τις «κρίσεις» ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που πήρε τελικά την κατάσταση στα χέρια του προκειμένου να αλλάξει την εικόνα, αλλά και να αντιμετωπίσει τις βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιστροφή στις ανάγκες των πολιτών είναι, έστω και τώρα, το ζητούμενο για το Μαξίμου που θέλει να αποφύγει τα «φάλτσα» υπουργών που προκαλούν αμηχανία, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αναληφθεί η πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στη ΝΔ. Μεγάλη σημασία θα δοθεί το επόμενο διάστημα και στις «μάχες» της  Βουλής με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο όποτε χρειαστεί.

Αυτή η αλλαγή του κλίματος και η επιστροφή στην κανονικότητα πιστεύεται πως θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και με την επανέναρξη των περιφερειακων συμβουλίων, όπου θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί, μεταξύ άλλων, η κοινωνική πολιτική και οικονομία στην οποία θέλει εστιάσει ο πρωθυπουργός. Στο επίκεντρο, ασφαλώς το επόμενο διάστημα θα βρεθούν και οι επενδύσεις με τον Αλέκο Φλαμπουράρη να συντονίζει, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, τα projects που πρέπει να τρέξουν, καθώς και τα ευρωπαϊκά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Το Σαββατοκύριακο το ενδιαφέρον του μηχανισμού του Μαξίμου θα επικεντρωθεί και στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Οι συνολικές απαντήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα δοθούν μετά τη συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΝΔ την Κυριακή το μεσημέρι.


σχετικα αρθρα