ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφωνία Φ. Γεννηματά – Στ. Θεοδωράκη για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2017, 20:12 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2017, 08:24
Διαφωνία Φ. Γεννηματά – Στ. Θεοδωράκη για την ηλεκτρονική ψηφοφορία
Facebook Twitter Whatsapp

Το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε μια ακόμη «εμπλοκή» με την ανταλλαγή αιχμών και προειδοποιήσεων μεταξύ του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ για το επίδικο ζήτημα της ψηφοφορίας.    

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σοβαρές διαφωνίες εκφράζονται αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή Αρχηγού στην Κεντροαριστερά.

Το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε μια ακόμη «εμπλοκή» με την ανταλλαγή αιχμών και προειδοποιήσεων μεταξύ του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ για το επίδικο ζήτημα της ψηφοφορίας.    

Το Ποτάμι μέσω ανακοίνωσής του αφήνει αιχμές για υπαναχώρηση απ’ όσα συμφωνήθηκαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Νίκο Αλιβιζάτο, αφήνει το Ποτάμι. Ο Δημήτρης Τσιόδρας αναφέρει σε γραπτή του δήλωση: "Τα μέλη της Επιτροπής και των υποεπιτροπών καθώς και όσα στελέχη του χώρου έχουν ακόμη δισταγμούς και επιφυλάξεις, οφείλουν να αποδεχθούν τα συμφωνηθέντα και να συνταχθούν με την πλειοψηφία".

Επικαλούμενος τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο, με τίτλο "Βασικοί κανόνες της εκλογικής διαδικασίας" το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τον Ν. Αλιβιζάτο το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού ισχυρίζεται: "Ιδιαιτέρως για το θέμα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, επισημαίνεται ότι οι ειδικοί που κλήθηκαν από την Επιτροπή εγγυήθηκαν πλήρως τη διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας. Ας δώσουμε λοιπόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους προοδευτικούς πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να εκφραστούν. Η πορεία για τη δημιουργία του "νέου" και "ενιαίου" προοδευτικού κινήματος έχει ξεκινήσει και τίποτα δεν μπορεί να την ανακόψει. Πουθενά δεν έχει διατυπωθεί ως προϋπόθεση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία να έχει προηγηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου. Αυτό άλλωστε θα αναιρούσε την όλη χρησιμότητα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας".

ΠΑΣΟΚ: Οχι στην εξ' αποστάσεως ψηφοφορία χωρίς εγγυήσεις.  

Σε  άτυπη ενημέρωση του το απόγευμα της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ επιμένει  στην αυτοπρόσωπη παρουσία πριν από την ημέρα της εκλογής για την παραλαβή του προσωπικού κωδικού (pin).

Δηλώνοντας ότι την επιθυμεί υπό προϋποθέσεις, επισημαίνει ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία είναι η κυριότερη εγγύηση για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας και της εκλογής.

 Επίσης, αναφέρει ότι σε καμία εκλογή σοσιαλιστικού ή σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πρόσφατα δεν ίσχυσε ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία την απέρριψε.

«Δεν εμπιστευόμαστε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία χωρίς την πλήρωση βασικών εγγυήσεων. Και αυτές παρά τις προσπάθειες του κ. Αλιβιζάτου δεν έχουν δοθεί. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Δρυμιώτη ενώπιον της Επιτροπής, ο οποίος σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν θα ψηφίσει και για αλλά πρόσωπα. Κορυφαία και θεμελιώδης εγγύηση είναι η προηγηθείσα αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα ενώπιον εφορευτικής επιτροπής και η παραλαβή του αποκλειστικού γι' αυτόν κωδικού (pin)», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.

«Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι πράξη υψίστης πολιτικής ευθύνης. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αποτελεί την ελάχιστη εγγύηση και απόδειξη αυτής της ευθύνης», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας: «Το χρονοδιάγραμμα δεν ανατρέπεται ή τροποποιείται. Η χώρα περνάει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Η ανάγκη απαντήσεων στα προβλήματα είναι επιτακτική. Και είναι ανεπίτρεπτη κάθε παράταση της εσωστρέφειας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις