ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2017, 19:54 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2017, 22:41
Πολιτική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπολύουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «καταρρέει το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» η οποία «στήριζε το σύνολο της στρατηγικής της, στην δημοσκοπική της υπεροχή».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή σχόλιο κύκλων του κυβερνώντος κόμματος για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Από την Κουμουνδούρου τόνισαν πως «καταρρέει το αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη», με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνει λόγο για κυβερνητική «προπαγάνδα».

Πηγές του κυβερνώντος κόμματος επικαλούμενες στοιχεία μιας σειράς από δημοσκοπήσεις εκτιμούν πως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης «το πολιτικό κλίμα στη χώρα αλλάζει και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο».

«Η επιλογή της ΝΔ να ακολουθήσει το δρόμο της καταστροφολογίας και του μηδενισμού την έχει οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο. Την ίδια ώρα το μόνο της επικοινωνιακό αφήγημα, αυτό της δημοσκοπικής υπεροχής έχει αρχίσει και ανατρέπεται όπως φαίνεται σε μία σειρά μετρήσεων» σχολιάζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την υπεροχή σε μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία των αδυνάμων, το κοινωνικό κράτος, την προστασία των εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας».

Στη συνέχεια παραθέτουν τα αποτελέσματα των τριών τελευταίων μετρήσεων, της ALCO, της Common View και της ΚΑΠΑ Research:

  • «Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μέτρηση της εταιρείας ALCO, έξι στους δέκα ερωτώμενους τάσσονται υπέρ των μέτρων στήριξης της εργασίας που λαμβάνει η κυβέρνηση και  65% υπέρ των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Επίσης ένας στους δύο τάσσεται υπέρ της επανακρατικοποίησης του ΟΑΣΘ. Στην ίδια δημοσκόπηση το 56% των πολιτών αξιολογεί θετικά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου και κρίνει ότι ήταν θετική για τα ελληνικά συμφέροντα.
  • Η υπεροχή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα κοινωνικής προστασίας αναδεικνύεται και από τη δημοσκόπηση της Common View. Σύμφωνα με την έρευνα η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα του Κοινωνικού Κράτους με ποσοστό 39,6% έναντι 30,7% μιας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, ενώ η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα των «Εργασιακών σχέσεων-Ανεργίας» με ποσοστό 34,5% σε σχέση με 24,3% μιας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ.
  • Στη δημοσκόπηση της Καπα Research σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις των πολιτών για τις προοπτικές της χώρας η πλειονότητα των πολιτών σε ποσοστό 58% πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να βγει από την κρίση, ποσοστό βελτιωμένο κατά 4,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο του 2017. Στην ίδια δημοσκόπηση σχεδόν ένας στους δύο πολίτες, ποσοστό 47% υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση και τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.
  • Η αντιστροφή του κλίματος επιβεβαιώνεται και από την πρόθεση ψήφου και στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου στη δημοσκόπηση της Common View η διαφορά αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 24% των προτιμήσεων και τη ΝΔ το 27% και στη δημοσκόπηση της Κάπα Research η διαφορά μειώνεται στις 6,1 μονάδες καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 16,3% και η ΝΔ το 22,0%».

«Τόσο τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων όσο και τα ποσοτικά, αποδεικνύουν ότι καταρρέει και το τελευταίο σωσίβιο της ΝΔ, για την υπεράσπιση της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει στη χώρα. Αναμένουμε με αγωνία τον ΣΚΑΙ και τη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ να μας διαψεύσει» καταλήγουν. 

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέσω κύκλων της τόνισε πως «η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου για μεγάλο διάστημα κατήγγειλε συλλήβδην τις εταιρείες δημοσκοπήσεων».

«Τώρα βγάζει non paper χρησιμοποιώντας στοιχεία μιας άγνωστης εταιρείας εκτός συστήματος πιστοποίησης, εκτός ΣΕΔΕΑ, εκτός οποιουδήποτε έλεγχου, χωρίς καμία παρουσία και εκπροσώπηση.Η προπαγάνδα τους δεν έχει όρια» τονίζουν από τη ΝΔ και καταλήγουν: «Η Νέα Δημοκρατία αύριο προσφεύγει στο ΕΣΡ προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας στην διεξαγωγή και δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων»