ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Τα ελληνοτουρκικά, η ακρίβεια και τα ποσοστά των κομμάτων

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2022, 20:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιουνίου 2022, 20:28
Νέα δημοσκόπηση: Τα ελληνοτουρκικά, η ακρίβεια και τα ποσοστά των κομμάτων
Facebook Twitter Whatsapp

Τι απαντούν οι πολίτες στα μεγάλα ερωτήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Νέα δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της PULSE για τις τουρκικές προκλήσεις, την οικονομία αλλά και το ενδεχόμενο εκλογών, παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

-Οι τουρκικές προκλήσεις και η στάση των Ελλήνων απέναντι στις συνεχιζόμενη κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής.
-Η ανησυχία για την οικονομία και τον πληθωρισμό. Πού ξοδεύουν τα μεγαλύτερα ποσά οι πολίτες και πόσο αγωνιούν για τις αυξήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ρεύμα;
-Πότε θέλουν να γίνουν εκλογές, πώς βαθμολογούν τους αρχηγούς των κομμάτων όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την οικονομία και ποιο κόμμα επιλέγουν στην πρόθεση ψήφου.

Ανησυχία για την πορεία της οικονομίας

Το 62% δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ». Σε ποσοστό 83% οι πολίτες απαντούν ότι ανησυχούν «πολύ» (62%) και «αρκετά» (21%) για την οικονομική κατάσταση. Ένα 8% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια» και μόλις ένα 4% απαντά ότι ανησυχεί «λίγο» (2%) ή «καθόλου» (2%). 

Τη μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών προκαλούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος (38%), οι τιμές των καυσίμων (28%) και οι τιμές των τροφίμων (18%). Ένα 6% απαντά ότι ανησυχεί για το φυσικό αέριο.

Η στάση της Τουρκίας

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το 66% -δηλαδή δύο στους τρεις- εξ αυτών δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» (40%) και «αρκετά» (26%) για την στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα. Το 17% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια», ενώ το 12% δηλώνει ότι ανησυχεί «λίγο» (7%) ή «καθόλου» (5%).

Στις 8,5 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερό προβάδισμα 8,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 33,5%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%, το Κίνημα Αλλαγής με 14%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 3%.

Σταθερό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης, καθώς προηγείται με 56% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα με 39%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26%, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 31%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται και στο ερώτημα «ποιος από τους επόμενους μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα οικονομίας;». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 36%, ο Αλέξης Τσίπρας 24%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 10% και «κανένας» 23%.

Πρώτος στις προτιμήσεις έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας;». Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 41%, έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα και 9% του Νίκου Ανδρουλάκη. Ένα 22% απαντά «κανένας».  

Ως προς το ερώτημα πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές το 46% απαντά το 2023, το 43% λέει μέσα στο 2022 και το 11% απαντά Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr