ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας πολιορκεί Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη - Ο Γιάνης βλέπει μόνο προεκλογική συνεργασία - Μήλον της έριδος η μεσαία τάξη

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2022, 16:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2022, 16:28
Ο Τσίπρας πολιορκεί Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη - Ο Γιάνης βλέπει μόνο προεκλογική συνεργασία - Μήλον της έριδος η μεσαία τάξη
Facebook Twitter Whatsapp

Το αφήγημα της «προοδευτικής» κυβέρνηση προϋποθέτει και άλλους όρους που πρέπει να εκπληρωθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές και αυτήν την ώρα φαίνεται δύσκολο με δεδομένες τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις που κάνει.

Στενό πρέσινγκ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ. ΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και επίθεση φιλίας στον πάλαι ποτέ σύντροφο και γραμματέα του MεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την «προοδευτική διακυβέρνηση» μετά τις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί ακόμη και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο δριμείας κριτικής ως ένας βασικός υπαίτιος για το λόγο που η χώρα βρέθηκε το 2015 ένα βήμα πριν από την διπλή έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, εξελίσσεται σε κεντρικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι υπήρξαν φωνές οι οποίες θεωρούσαν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αρνητικά αντανακλαστικά σε σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος και ιδιαίτερα στο χώρο του κέντρου.

Επέτειος!

Σήμερα 27 Ιουνίου είναι και η θλιβερή επέτειος από το κλείσιμο των τραπεζών. Πέρασαν εφτά χρόνια από τότε που η Ελλάδα (2015) μπήκε σε καθεστώς capital controls, δηλαδή τραπεζικών περιορισμών. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε έκτακτο διάγγελμά του, ανακοίνωσε στους Έλληνες πολίτες πως θα γίνει δημοψήφισμα ως απάντηση στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων δανειστών. Το χρηματιστήριο έκλεισε και επιβλήθηκαν capital controls. Επικράτησε το «ΟΧΙ» με ποσοστό 61,31% αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το μετέτρεψε σε ..ΝΟΧΙ υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο!

Η φράση του Γιάνη Βαρουφάκη στη σύζυγο του Δανάη Στράτου «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες» απέκτησε την δική της ιστορική φόρτιση έστω κι αν συνοδεύεται από ενστάσεις του ιδίου.

Ο σκοπός

Ο σκοπός όμως αγιάζει τα μέσα. «Με τον κ.Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφορές για το 2015 αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική πρέπει να είναι μέσα στη λογική σου ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει πρέπει να τα βρεις» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ΕΡΤ.

Στην ίδια λογική κινήθηκαν σήμερα και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον «Σκάι» και ο Γιώργος Κατρούγκαλος στα «Παραπολιτικά 90,1». Θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να απευθυνθεί για συνεργασία σε όλα τα προοδευτικά κόμματα συμπεριλαμβανομένου και του ΜεΡΑ25.

Ο …ξενοδόχος

Όπως φαίνεται όμως κάποιοι κάνουν τους σχεδιασμούς τους χωρίς τον ξενοδόχο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νεολόγος» Πάτρας, δήλωσε ότι οποιαδήποτε συνεργασία προϋποθέτει προεκλογική συμφωνία και συζήτηση. «Δεν μπορεί να γίνει μετεκλογικά , στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών και υπό πίεση χρόνου» τόνισε. «Μετεκλογικά το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι «αλισβερίσι» για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εμάς αυτό το αλισβερίσι δεν μας ενδιαφέρει, καθώς δεν μπήκαμε στην πολιτική για τα αξιώματα, αλλά για τους ανθρώπους».

Το ΜεΡΑ25 κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο 7+1 τομές, στη βάση των οποίων καλεί τις υπόλοιπες δυνάμεις να τοποθετηθούν. «Με δεδομένο ότι κανένας σχηματισμός δεν έχει τοποθετηθεί επί αυτού του ελάχιστου προγράμματος συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχει σχηματισμός που να θέλει να δεσμευτεί για τα παραπάνω» τόνισε.

«Πρωτιά»

Το αφήγημα της «προοδευτικής» κυβέρνηση προϋποθέτει και άλλους όρους που πρέπει να εκπληρωθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές και αυτήν την ώρα φαίνεται δύσκολο με δεδομένες τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις που κάνει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης να δεχθεί να μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη που επίσης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο καθώς η θέση που έχει πάρει είναι ναι στην κυβέρνηση συνεργασίας αλλά μαζί τα πρώτα τρία κόμματα και χωρίς να είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ποιους;

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας αρνούνται να συνεργαστούν διότι, όντως, οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι χαώδεις σε κρίσιμα ζητήματα. Και οι δύο θεωρούν ότι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος όπως συμβαίνει σε όλες τις πολυκομματικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλάβει ακόμη τι εννοεί ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν αναφέρεται σε «σοσιαλδημοκρατική» κυβέρνηση, όπως είπε. Πιστεύει, όμως, στη δυνατότητα προγραμματικών συγκλήσεων.

Ο στόχος είναι «να είμαστε πρώτοι με διαφορά από τη ΝΔ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην "Εφημερίδα των Συντακτών". «Αυτή είναι η μοναδική δυνατότητα για την πολιτική αλλαγή» τόνισε. «Μόνο με καθαρή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρή εντολή από τους ψηφοφόρους για πολιτική αλλαγή μπορούμε να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Και μάλιστα από τις πρώτες εκλογές».

Αυτοδυναμία ή …χάος

Όσον για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ξεκαθαρίσει ότι ο πρώτος του στόχος είναι η αυτοδυναμία. Στις πρώτες κάλπες που θα γίνουν με την απλή αναλογική, θα παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να προβεί σε προσπάθεια συνεργασίας ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η κυβέρνηση του. Εάν και πάλι η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία, τότε δήλωσε ότι ο τόπος θα πρέπει να κυβερνηθεί με κάποιο τρόπο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο με δική του υπαιτιότητα να υπάρξουν και τρίτες κάλπες που θα παρέτειναν την πολιτική αβεβαιότητα.

Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση συνεργασίας - προοδευτική ή όχι- φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Να φωτιστούν όλες αυτές οι δύσκολες οι πτυχές είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να ενισχυθεί και το διακύβευμα που θέτει «Αυτοδυναμία της ΝΔ ή χάος».

Μεσαία τάξη

Η πλέον επιτακτική ανάγκη όμως για τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού την επόμενη μέρα είναι η αύξηση της εκλογικής δύναμης. Η μεσαία τάξη μοιάζει με πολύφερνη νύφη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι «αδικήσαμε τη μεσαία τάξη». Αυτό όμως δεν το έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «από καπρίτσιο, ούτε γιατί θέλαμε να φτιάξουμε δικό μας ταμείο με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους» όπως είπε. «Δεν ήταν δική μας επιλογή. Δεν ήταν καν επιλογή. Ήταν εξαναγκασμός. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να πετύχουμε έναν στόχο εθνικό». Κι αυτός ήταν η έξοδος από τα μνημόνια. «Ακριβώς επειδή εμείς παρά τη θέλησή μας αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, είμαστε αυτοί που τώρα ερχόμαστε με βαριά ηθική υποχρέωση και με ισχυρή βούληση να αποκαταστήσουμε την αδικία, δίνοντάς της στήριγμα και σανίδα σωτηρίας από τη τρικυμία στην οποία βρίσκεται σήμερα εξαιτίας, όμως, όχι αναγκαστικών επιλογών, όπως την εποχή των μνημονίων, αλλά συνειδητών επιλογών του κ. Μητσοτάκη» τόνισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων εγγυάται αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος, αντιμετώπιση της ακρίβειας, χτύπημα των καρτέλ, αύξηση μισθών, διαγραφή πανδημικών χρεών, στήριξη συνταξιούχων, χρηματοδοτικά εργαλεία και στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την ξεζούμισε

Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. «Ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι ξεζούμισε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση, χωρίς να διευκρινίσει ότι αυτό του επιβάλλει η ιδεολογία του» δήλωσε. «Για αυτό και η υπόσχεσή του ότι δεν θα το ξανακάνει έχει τόση αξιοπιστία όση και ότι ο ήλιος θα βγει από τη Δύση».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr