ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μητσοτάκη - Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο- Οι απαντήσεις για ελευθερία του Τύπου και pushbacks (Βίντεο)

Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2022, 15:00 / Ανανεώθηκε 5 Ιουλίου 2022, 15:55
Κόντρα Μητσοτάκη - Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο- Οι απαντήσεις για ελευθερία του Τύπου και pushbacks (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ανέβηκαν οι τόνοι συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στρέφει τα πυρά του εναντίον του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη αλλά και άλλων ευρωβουλευτών που τον εγκάλεσαν για την Ελευθερία του Τύπου αλλά και τις επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Παπαδημούλη για fake news, καθώς νωρίτερα είχε ισχυριστεί ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη σε θανάτους από κορωνοϊό,ενώ σχετικά με τα pushbacks κάλεσε τους ευρωβουλευτές να μην διαδίδουν την τουρκική προπαγάνδα.

Πυρά δέχτηκε όμως και ο Πρωθυπουργός από έταιρους ευρωβουλευτές για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα με μια σκληρή τοποθέτηση ο Μαλίκ Αζμανί, αντιπρόεδρος του Renew Europe είπε μεταξύ άλλων: "Δεν πρέπει να δούμε άλλον έναν Ευρωπαίο ηγέτη, ο οποίος θα καταπατά την ελευθεροτυπία. Δεν πρέπει να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων ηγετών της πολιτικής σας οικογένειας. Να το σταματήσετε τώρα".

Η απάντηση Μητσοτάκη

Κατά τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στα όσα του καταλόγισαν οι ευρωβουλευτές για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων Αυγή και Δημοκρατία.

«Σας διαβεβαιώνω πως η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία μπορεί ο καθένας να γράψει και να δημοσιεύσει τα πάντα χωρίς έλεγχο. Έφερα εδώ μερικά ενδεικτικά πρωτοσέλιδα σημερινά, που με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης και συκοφάντης και αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο στις εφημερίδες στην Ελλάδα και το ίδιο συμβαίνει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και φυσικά στο ίντερνετ, όπου ο καθένας μπορεί να γράψει ο,τιδήποτε για οποιονδήποτε.

Σας ενθαρρύνω να αντιμετωπίζετε με επιφύλαξη αυτές τις βαθμολογίες που δημοσιεύουν διεθνείς οργανώσεις. Υπάρχει κανείς σε αυτή την αίθουσα που πιστεύει πραγματικά ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθερία τύπου από την Ελλάδα;»

Δείτε το σχετικό απόσμασμα στο βίντεο:

Η απάντηση της εφημερίδας Αυγή

Με μια σκληρή ανακοίνωση η εφημερίδα Αυγή απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναφορά του στο σημερινό πρωτοσέλιδό της.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Σήμερα ήταν μια κρίσιμη μέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η παρουσία του στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου δεν ήταν πανηγυρική, ούτε πανηγυρτζίδικη. Είχε την υποχρέωση να απαντήσει στα καυτά ερωτήματα που απασχολούν την Ευρώπη και την Ελλάδα. Τα γνωστά παπαγαλάκια έγραφαν ότι θα τύχει υποδοχής ανάλογης με του Κονγκρέσου, όπου μίλησε με αφορμή την 25η Μαρτίου σαν brand ambassador εταιρίας φθηνών τουριστικών ειδών, χωρίς να ονοματίσει καν την Τουρκία.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το αντίθετο. Σφυροκοπήθηκε από όλες τις πτέρυγες του ευρωκοινοβουλίου, εκτός από τον γνωστό και μη εξαιρετέτο Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος, που ακόμα κάνει αντιπολίτευση στον Τσίπρα («Ο Τσίπρας ενδιαφερόταν περισσότερο για τον Μαδούρο» είπε ο Γερμανός φίλος του Μητσοτάκη).

Το σφυροκόπημα αφορούσε το προσφυγικό, την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνική πολιτική. Και δεν ήρθε μόνον από τις προοδευτικές ομάδες του εκλεγμένου οργάνου της Ε.Ε..

Ήρθε και από πολιτικές ομάδες, με τις οποίες ο Μητσοτάκης επιθυμεί να εμφανίζεται ομοϊδεάτης. Η άγρια επίθεση που του επιφύλαξε ο αντιπρόεδρος του Renew Europe, Μαλίκ Αζμανί, διέλυσε κάθε ελπίδα στον πρωθυπουργό πως θα έχει καλές σχέσεις με την πολιτική οικογένεια του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Αζμανί επιτέθηκε σφόδρα για την ντροπιαστική τελευταία θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και τα Βαλκάνια στην κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σε ό,τι αφορά την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να θυμώνει. Αλλά στην πραγματικότητα υποκρινόταν τον θυμωμένο, αφού αποδείχτηκε πως ανέμενε τις αιτιάσεις του Αζμανί. Γιατί στην απάντησή του εμφάνισε «ξαφνικά» εκτυπωμένα τα πρωτοσέλιδα της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς, της Αυγής, και το πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας», προκειμένου να ισχυριστεί ότι υπάρχει Ελευθερία του Τύπου στην χώρα μας.

Ακριβώς το ίδιο «επιχείρημα» χρησιμοποιούσε επί σειρά ετών ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, όταν τον κατηγορούσαν πως φιμώνει τον Τύπο. Σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο που είχε γυρίσει μάλιστα ο υπερ-συντηρητικός πολιτικός της Ουγγαρίας, επισκεπτόταν ένα περίπτερο και μετρούσε πόσα πρωτοσέλιδα καταφέρονταν εναντίον του.

Πρέπει να ενημερώσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ο βαθμός της ελευθεροτυπίας δεν εξαρτάται από τα αντιπολιτευόμενα πρωτοσέλιδα στα περίτερα.

Κρίνεται από:

Τις δολοφονίες δημοσιογράφων
Τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων
Τις απηνείς διώξεις δημοσιογράφων
Τον χαρακτηρισμό δημοσιογράφων ως «υπόκοσμος» κ.ά.
Τις διαρροές με δεκάδες ψέματα που διακινεί η κυβέρνησή του και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί
Τις παράνομες χρηματοδοτήσεις φιλικών μέσων ενημέρωσης με «Λίστες Πέτσα»
Τους χαρακτηρισμούς τύπου «Μωυσής» και «τσιτάχ» που του γράφουν «ταϊσμένα» με κρατικό χρήμα ΜΜΕ

Ας αφήσει λοιπόν τους θεατρινισμούς ο κύριος Μητσοτάκης. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αφήσει κάτω τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων που κάνουν κανονική δημοσιογραφία και να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας.»

Σφοδρή κόντρα και για τα pushbacks 

Σε υψηλούς τόνους όμως κινήθηκε και η συζήτηση για τις επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών όταν το λόγο έλαβε η  ευρωβουλεύτρια Tineke Strik για να ρωτήσει τον πρωθυπουργό.

"Αιτούντες άσυλο προσπαθούν να μπουν στη χώρα σας και τα δικαιώματά τους παραβιάζονται κατάφωρα. Απωθούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στη ξηρά και μάλιστα οι ίδιοι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για να απωθούν άλλους μετανάστες. Εκείνοι που σώζουν ζωές καταδικάζονται.

Γι αυτό ερωτώ κύριε Μητσοτάκη, είναι αυτή η Ευρώπη;

Κλείνετε ανθρώπους στους καταυλισμούς και τους αναγκάζετε να ζουν σε hotspots σε ένα νομικό κενό και χρησιμοποιείτε ως πρόφαση ότι μπορούν να γυρίσουν στη Τουρκία από τη Συρία, από το Αφγανιστάν και αλλού. Εκείνοι που τους βοηθούν περιορίζονται και ποινικοποιούνται. Εκείνοι που σηκώνουν τη φωνή τους, και τα ΜΜΕ φιμώνονται. Δε βοηθάει να συγκαλύπτουμε τα πράγματα γιατί η πραγματικότητα καταγράφεται και αναφέρεται ξανά και ξανά, σε όλα τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ΜΚΟ, ερευνητές, δημοσιογράφοι, Ευρωπαίοι δικαστές, δε δέχονται αυτή τη πραγματικότητα γιατί παραβιάζει το ευρωπαϊκό Δίκαιο ασύλου.

Δεν είναι ευρωπαϊκή απάντηση να κλείνεις τα σύνορα και να απωθείς τους μετανάστες αντί να επιδεικνύεται την ασπίδα της Ευρώπης. Σας καλώ να λύσετε τα πολλά προβλήματα στη κοινωνία σας. Το 36,8% των νέων είναι άνεργοι. Υπάρχει υψηλό επίπεδο φτώχειας. Αυξάνεται η χρήση ορυκτών καυσίμων αντί να επενδύονται χρήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χρησιμοποιήστε τα κονδύλια της ΕΕ για καινοτόμες θέσεις, πράσινες, κοινωνικές, για να μετασχηματιστεί η χώρα σας σε μια σύγχρονη χώρα με αειφορία και χωρίς αποκλεισμούς".

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε συγκεκριμένα: «Κάθε ευρωπαϊκό κράτος μέλος έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά του. Έχουμε προστατεύσει με επιτυχία τα σύνορά μας και έχουμε διαλύσει δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύτηκαν την απόγνωση ανθρώπων σε αδυναμία με τραυματικές εμπειρίες. Σκεφτείτε τις προωθήσεις, ποιοι τους σπρώχνουν αυτούς τους ανθρώπους προς τα εδώ. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί. Όταν ένα ιστιοφόρο φεύγει με 200 ανθρώπους από τουρκική μαρίνα, δεν γίνεται εν αγνοία των τουρκικών αρχών. Ας μην διαδίδουμε την τουρκική προπαγάνδα. Έχουμε μια ανεξάρτητη αρχή καταπολέμηση διαφθοράς που εξετάζει τις αιτιάσεις, ορισμένες εκ των οποίων χρειάζονται διερεύνηση. Οι εγκαταστάσεις υποδοχής δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που ήταν πριν, επί της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης».

ΚΚΕ: Κλιμάκωση των εργατικών-λαϊκών αγώνων ενάντια στην πολιτική ΕΕ-κυβερνήσεων που γεννά φτώχεια και πολέμους

Παρέμβαση στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής:

«Το "μέλλον" που ετοιμάζει η ΕΕ στους λαούς το ζούνε ήδη με ανεργία, ενεργειακή φτώχεια, εκτίναξη της ακρίβειας, του πληθωρισμού, με "πράσινους" φόρους που χρηματοδοτούν τις πράσινες και ψηφιακές μπίζνες. Αυτό το μαύρο "μέλλον" έχει την υπογραφή της ΕΕ κι όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, όπως και της σημερινής της ΝΔ, που προωθήσαν την εγκληματική στρατηγική της πράσινης μετάβασης, της "απολιγνιτοποίησης" και του χρηματιστηρίου της ενέργειας.

Τώρα χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για την ακρίβεια, που θα καλπάζει κι άλλο, όσο επεκτείνονται οι συνέπειες των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που πληρώνει ο λαός, όσο αυξάνονται οι εισαγωγές πανάκριβου αμερικάνικου LNG, που είναι επιζήμιο για το περιβάλλον, ευεργετικό όμως για τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών.

Αυτός ο αντιλαϊκός σχεδιασμός προϋποθέτει επίσης το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, με διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας εκτεθειμένο στην πανδημία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά από το λαό να συμβιβαστεί με τη χαμοζωή και τα επιδόματα - ψίχουλα, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες στο λαϊκό εισόδημα από την εκτίναξη της ακρίβειας.

Αυτά τα κρίσιμα προβλήματα προσπάθησε να ξεπεράσει στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα. Τα περί εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία δεν έχουν καμία βάση. Γιατί ζουν και βασιλεύουν οι μηχανισμοί εποπτείας του ευρωπαϊκού εξαμήνου, τα ματωμένα πλεονάσματα και το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης με σκληρά αντεργατικά μέτρα και πριμοδότηση των ομίλων.

Ταυτόχρονα μεγαλώνει ο κίνδυνος της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, που σηματοδοτούν οι αποφάσεις "φωτιά" σε βάρος των λαών που η ελληνική κυβέρνηση συνυπέγραψε και χαιρέτισε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η εμπλοκή της Ελλάδας βαθαίνει με στρατιωτικές βάσεις, αποστολή στρατευμάτων κι οπλισμού, με δις ευρώ για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, με καταστολή σε βάρος των προσφύγων και επαναπροωθήσεις.

Αποδείχτηκε μύθος ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ προστατεύουν από την τουρκική επιθετικότητα, η οποία αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών και ανοίγει το δρόμο για την οδυνηρή συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Ο ελληνικός λαός έζησε την εναλλαγή της αντιλαϊκής διακυβέρνησης από ΝΔ/ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ΝΔ και βγαίνει πάντα ζημιωμένος.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Η λύση βρίσκεται στην κλιμάκωση των εργατικών-λαϊκών αγώνων για άμεσα μέτρα όπως η κατάργηση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου στα καύσιμα, της ρήτρας αναπροσαρμογής, με συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ενάντια στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή, με αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την εξουσία στα χέρια των πολλών, των παραγωγών του πλούτου».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr