ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι υποκλοπές προκαλούν κυβερνητικές αναταράξεις: Παραιτήσεις, πυρά από την αντιπολίτευση και σενάρια πρόωρων εκλογών ή δομικού ανασχηματισμού

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 5 Αυγούστου 2022, 17:00 / Ανανεώθηκε 5 Αυγούστου 2022, 18:18
Οι υποκλοπές προκαλούν κυβερνητικές αναταράξεις: Παραιτήσεις, πυρά από την αντιπολίτευση και σενάρια πρόωρων εκλογών ή δομικού ανασχηματισμού
Facebook Twitter Whatsapp

Οι παραπάνω συνθήκες διαμορφώνουν την πολιτική ανάγκη για πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το κλίμα.

Ήταν ανήμερα των τρίτων γενεθλίων της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε, επέλεξε να βάλει τέλος με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό στα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Σε ένα περιβάλλον που θύμιζε κινούμενη άμμο και ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι θα μείνει στο τιμόνι και δεν θα επιτρέψει την αστάθεια που θα επέφερε μια διπλή εκλογική αναμέτρηση, με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση επικεφαλής σε μεγάλο μέρος της διαδρομής. Ανέλαβε πρωτοβουλίες που έδειχναν να διαμορφώνουν ένα διαφορετικό κλίμα μέχρι που ο Νίκος Ανδρουλάκης απασφαλίσει τη «βόμβα» των υποκλοπών.   

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, πυροδοτήθηκαν με τις δύο παραιτήσεις – βόμβα το πρωί της Παρασκευής, του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντος, επικεφαλής της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παραίτηση του κ. Δημητριάδη, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, ουδεμία σχέση έχει με το Predator, αλλά αλήθεια πόσο πιστευτός γίνεται ο λόγος πως «μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη». Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Δημητριάδης «παραιτήθηκε επειδή επί έξι χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό δέχθηκε πολλές επιθέσεις, που στόχο είχαν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και όπως εξηγούν «με την κίνησή του επιλέγει να προστατεύσει τον Πρωθυπουργό, δεν θέλει να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα». Μάλιστα, σημειώνουν πως «είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι ηλεκτρικές καρέκλες».

Λίγο μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη ακολούθησε η παραίτηση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτη Κοντολέοντος, η οποία  επίσης έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι «Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.»

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι η υπόθεση αφορά περίπτωση παρακολούθησης ενός ατόμου για το οποίο όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, δεν είχε παρασχεθεί η δέουσα ενημέρωση προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται στριμωγμένη καθώς μέχρι σήμερα διέψευδε οποιαδήποτε καταγγελία ως ανυπόστατη ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέχρι την Παρασκευή υποστήριζε ότι ήταν ένα πανευρωπαϊκό θέμα.

Ταυτόχρονα κινήθηκε και η διαδικασία διαδοχής του κ. Κοντελέοντος και νέος  Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων είναι αυτό που έφερε τις παραιτήσεις, και δημιουργεί προϋποθέσεις ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων φέρνοντας την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση με το πολιτικό κλίμα να είναι δυσμενές και αν δεν αναλάβει σύντομα πρωτοβουλίες ο Πρωθυπουργός κινδυνεύει να βουλιάξει υπό το βάρος των καταγγελιών. 

Τα σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών 

Οι παραπάνω συνθήκες διαμορφώνουν την πολιτική ανάγκη για πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το κλίμα. Οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι σε θεσμικό επίπεδο ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα των υποκλοπών και σε πολιτικό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το σενάριο που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι ένας δομικός  ανασχηματισμός, ώστε να αλλάξει η ατζέντα καθώς και η κυβέρνηση στον δρόμο προς τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα έχει δύσκολο δρόμο.

Σίγουρα η κίνηση αυτή δεν μπορεί να γίνει υπό την πίεση των εξελίξεων και η οποιοδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε να γίνει, αφού προηγηθούν οι θεσμικές κινήσεις αλλά και της δικαιοσύνης μετά τις 15 Αυγούστου και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το δεύτερο σενάριο, ωστόσο, με τις λιγότερες πιθανότητες είναι ο αιφνιδιασμός με εκλογές. Ωστόσο υπό αυτό το πολιτικό κλίμα θα ήταν κίνηση πανικού και «απόδρασης» από το σκάνδαλο των υποκλοπών, εκτός αν αναμένονται νέες αποκαλύψεις 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων 

Στο άκουσμα των παραιτήσεων Δημητριάδη και Κοντολέων ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Για «WaterGate Μητσοτάκη», και για ποινικές ευθύνες, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντος. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρει για τις παρακολουθήσεις ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα λογοδοτήσει για τη πρωτοφανή από τη Μεταπολίτευση και μετά, παράνομη και αντιδημοκρατική εκτροπή».

«Οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων αποτελούν ομολογία ενοχής του κ. Μητσοτάκη για το δικό του WaterGate, το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και ενοχλητικών δημοσιογράφων. Το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κος Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

«Τώρα προσπαθεί να διασωθεί θυσιάζοντας τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του. Το δεξί του χέρι, ανιψιό του και ΓΓ Πρωθυπουργού, κο Δημητριάδη και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, κο Κοντολέων, για τον οποίο άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να τον τοποθετήσει στη θέση του, καθώς δε πληρούσε τα κριτήρια του νόμου».

«Οι παραιτήσεις και των δύο ωστόσο, αποτελούν και παραδοχή πως όσα έλεγε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου τόσους μήνες, ήταν χυδαία ψέματα. Ακόμα και όσα έλεγαν οι κ. Κοντολέων, Πιερρακάκης και Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πριν μία μόλις εβδομάδα» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Όσο για τις γελοίες διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να μετατοπίσει την συζήτηση από το παράνομο λογισμικό Predator σε δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και σε «κλίμα τοξικότητας», δεν γλιτώνουν κανέναν από τις ευθύνες του. Και αυτές δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά πιθανότατα και ποινικές».

«Διαβεβαιώνουμε ωστόσο τον κο Μητσοτάκη ότι τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα διερευνηθούν μέχρι τέλους και ο ίδιος θα λογοδοτήσει για τη πρωτοφανή από τη Μεταπολίτευση και μετά, παράνομη και αντιδημοκρατική εκτροπή που επιχείρησε προκειμένου να στήσει το καθεστώς του. Τα καθεστώτα όμως, συνήθως πέφτουν με πάταγο» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως εμμένουν από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πρώτη τους αντίδραση μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη από το Μαξίμου και Κοντολέοντος από την ΕΥΠ. 

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στον Real FM o Δημήτρης Μάντζος εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ως ντροπιαστική για την λειτουργία της Δημοκρατίας την διαχείριση της κυβέρνησης και την συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης της απόπειρας παγίδευσης του Νίκου Ανδρουλάκη με το σύστημα Predator.

«Δέκα ημέρες προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς λέγοντας ότι όλα αυτά ή δεν ισχύουν και είναι ψέματα ή και εάν ισχύουν είναι φυσιολογικά. Σήμερα παραιτήθηκαν ο ΓΓ του Πρωθυπουργού και στενός του συγγενής και ο Διοικητής της ΕΥΠ με διαφορά λίγων λεπτών της ώρας. Ενώ έχουμε αυτές τις δύο ηχηρές παραιτήσεις. Τί θα πει η Κυβέρνηση; Τί θα πει ο Πρωθυπουργός; Τί θα πουν όλα τα κέντρα που προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς εδώ και δέκα ημέρες; Εμείς θεωρούμε ότι όλη η διαχείριση της Κυβέρνησης είναι ντροπιαστική. Είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία μια υπόθεση τόσο σοβαρή που άπτεται της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της λειτουργίας του πολιτεύματος μας, να έχει γίνει αντικείμενο μιας τέτοιας παραπολιτικής και αντιθεσμικής, αντιδημοκρατικής εντέλει διαχείρισης. Είναι ντροπή δέκα μέρες να θέλουν να μας βγάλουν τρελούς και σήμερα μετά από αυτές τις δύο παραιτήσεις να υπάρχει αυτή η αφωνία και αυτή η συνέχιση του αποπροσανατολισμού».

Σχολιάζοντας τις παραιτήσεις του ΓΓ του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ, σημείωσε: «Οι παραιτήσεις αυτές είναι βαλβίδα αποσυμπίεσης. Δεν μας αφορά η μεθόδευση και η συστηματική εκμετάλλευση των παραιτήσεων την οποία είναι βέβαιο ότι θα κάνει η Κυβέρνηση τις επόμενες ώρες. Εμείς επιμένουμε στη θεσμική γραμμή που έχουμε από την αρχή χαράξει. Η δικαστική διερεύνηση είναι για εμάς προτεραιότητα. Θα πρέπει να αφήσουμε την ελληνική δικαιοσύνη αμερόληπτη, ανεξάρτητη, ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της εις βάθος και εις ύψος. Η έρευνα δεν πρέπει να σταματήσει και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν πάρουμε απαντήσεις σε κάθε μας ερώτημα. Δεν είναι ζήτημα του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν είναι ζήτημα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ζήτημα κάθε πολίτη. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, ζήτημα διαφάνειας. Να μην επικρατήσει το σκοτάδι όσο και εάν θέλουν κάποιοι και επιτέλους να πέσει ξανά φως πάνω από την πολιτική και δημόσια ζωή του τόπου».

Την ίδια ώρα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha Radio 9.89» ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, σχολίασε τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, λέγοντας: «δέκα και πλέον ημέρες ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας προσπαθούσε να μας βγάλει τρελούς και ότι οι καταγγελίες του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη δεν ήταν σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς του τόπου. Οι σημερινές παραιτήσεις, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά και του επικεφαλής της ΕΥΠ αποδεικνύουν ότι οι καταγγελίες μας ήταν πραγματικές και πολύ σημαντικές. Και αγγίζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός ότι δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στο σκοτάδι, στην αδιαφάνεια, σε παρακολουθήσεις, σε ένα σκηνικό το οποίο θυμίζει άλλες εποχές».

«Περιμένουμε, άμεσα, να συνεχίσει η Δικαιοσύνη την έρευνά της και να φτάσουμε μέχρι το τέλος» υπογράμμισε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Για «ΔΙΚΑΙΩΣΗ» κάνει λόγο η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Οι νοσταλγοί των σκοτεινών εποχών, επανήλθαν δριμύτεροι, αλλά απέτυχαν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατάφερε, με πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας και Διαφάνειας, να τους αποκαλύψει. Σήμερα δικαιώνεται. Οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης για την παγίδευση του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, παρά τις συστηματικές προσπάθειες σκόπιμης υποβάθμισης του θέματος, δεν μπόρεσαν να μείνουν στην αφάνεια. Η δύναμη της αλήθειας και η θεσμική αντιμετώπιση του θέματος, κατίσχυσε ! Απίστευτες και συγκλονιστικές οι πολιτικές εξελίξεις, μετά την παραίτηση του Γ. Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντος, πρόσωπα «πρώτης γραμμής» της Κυβέρνησης. Πλέον κατέπεσε και το τελευταίο «φύλο συκής». Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ, της αυθεντικής παράταξης που συνδέθηκε με τη Δημοκρατία στη χώρα και πάλευε πάντα ενάντια στις δυνάμεις του σκότους , θα συνεχιστεί, με την δύναμη του ελληνικού λαού να μας καθοδηγεί..»

ΚΚΕ: Σε ρόλο «Ιφιγένειας» ο Δημητριάδης

Σχόλιο για τις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων έκανε το ΚΚΕ. 

Στην ανάγκη να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις επιμένει εκ νέου το ΚΚΕ εκτιμώντας ότι «Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις.»
«Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της "Ιφιγένειας" για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr