current views are: 8

22 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:09

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στη Βουλή για τον Σαρωνικό

Η αντιπολίτευση επέρριψε ευθύνες στον Υπ. Ναυτιλίας

Δημοσίευση 07:09’

Η αντιπολίτευση επέρριψε ευθύνες στον Υπ. Ναυτιλίας

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης της επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του ίδιου στο θέμα της ρύπανσης του Σαρωνικού.

Ο κ. Κουρουμπλής αφού ξεκαθάρισε πως άλλοι πρέπει να κρίνουν αν χρειάζεται να παραιτηθεί κατηγόρησε μερίδα των ΜΜΕ και την αντιπολίτευση για «μαύρη προπαγάνδα».

Η Νέα Δημοκρατία επέρριψε ευθύνες στον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τους χειρισμούς του αποδίδοντας του αφ’ ενός ολιγωρία και αφ’ ετέρου εσφαλμένη εκτίμηση της κατάστασης.

Π. Κουρουμπλής: Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραιτηθεί ο υπουργός

«Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραιτηθεί ο υπουργός και ας πούμε όσα ψέματα χρειαστεί», είπε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής. 

Ο κ. Κουρουμπλής κατήγγειλε αθλιότητες εναντίον του λέγοντας: «Το πλοίο αυτό το 2013 επισκευάστηκε και έγινε διπύθμενο. Και του δώσατε την παράταση αυτή. Και η επιθεώρηση πλοίων και λέτε στα μίντια ότι έχει την υπογραφή μου».

«Το ψέμα είναι κοντό» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας προσθέτοντας: «Έπρεπε εδώ να έρθετε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια».

Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε πως αυτή την ώρα κάνουμε πόλεμο και διευκρίνισε πως μετά θα «έρθει η ώρα των ευθυνών». 

Απαντώντας στην Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε «εγώ δεν είμαι γιος πρωθυπουργού, ενός αγρότη από την Αιτωλοακαρνανία είμαι.

Και εδώ έφτασα μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και όχι γιατί ήμουνα υιοθετημένος από συμφέροντα και ιστορίες».

Γ. Πλακιωτάκης: Πολιτικό Βατερλό της κυβέρνησης η ρύπανση του Σαρωνικού

Ο Γιάννης Πλακιωτάτης, εισηγητής της ΝΔ, στην πρωτολογία του τόνισε πως πρόκειται για «μοναδικό ναυάγιο» και μια «πρωτοφανή οικολογική καταστροφή με επιπτώσεις που δεν έχουν αποτυπωθεί» ακόμα. 

Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για «πολιτικό Βατερλό κυβέρνησης και υπουργού που δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες». Ο κ. Πλακιωτάκης επέκρινε την κυβέρνηση μιλώντας για τραγελαφικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και μίλησε για «αναποτελεσματικότητα του υπουργού Ναυτιλίας». 

«Έχετε επίγνωση τι λέτε κ. Κουρουμπλή (….) ή να εκλάβουμε ως ανέκδοτο όσα λέτε;» αναρωτήθηκε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε σε «ιθαγενείς νομίζετε ότι απευθύνεστε;». 

Μάλιστα κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας ότι «εμπλουτίζει τον κοινοβουλευτικό διάλογο με κορώνες».

«Τι ποσότητες καυσίμων έφερε το πλοίο;» αναρωτήθηκε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε πως μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματική απορρύπανση αν δεν ξέρουν τις ακριβείς ποσότητες που διέρρευσαν στη θάλασσα. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ παρέθεσε ανακρίβειες και ανακολουθίες για τα παραπάνω δεδομένα από δηλώσεις του υπουργού και δελτία Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας.

«Περιμένουμε απαντήσεις και όχι κορώνες», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ντ. Μπακογιάννη: «Πρωθυπουργό που να κρύβεται με τέτοια ταχύτητα δεν έχω ξαναδεί»

Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι είναι «βαρύ το κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ» και απευθυνόμενη σε αυτή αναρωτήθηκε αν δέχεται ότι η διαχείριση του ζητήματος περιγράφεται από τα «5 Α» δηλαδή: «Άγνοια, Αδράνεια, Ανικανότητα, Αδιαφορία και Αλαζονεία». 
Η βουλευτής της ΝΔ ρώτησε «η ανάληψη της ευθύνης από ποιον θα γίνει; Είναι δυνατόν να φτάνουμε να λέμε ούτε πόσο πετρέλαιο είχε το πλοίο; (….)». 

«Ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται αυτά», είπε ανεβάζοντας τους τόνους. 

«Πρωθυπουργό που να κρύβεται με τέτοια ταχύτητα δεν έχω ξαναδεί», πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούμε τελικά», αναρωτήθηκε η ΝΔ και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός «χαριεντίζεται στην Κρήτη». 

Γ. Τραγάκης: Πεδίο μικροπολιτικής για την κυβέρνηση η τραγωδία

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Γιάννης Τραγάκης σημειώνοντας πως «αυτό που για την κοινωνία είναι μια τραγωδία είναι για την κυβέρνηση πεδίο μικροπολιτικής(….)». 

Ο κ. Τραγάκης εκτίμησε πως ήταν «καθοριστική για την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας η ολιγωρία και η λάθος εκτίμηση (του υπουργού)». 

Ρώτησε μάλιστα πόση ήταν τελικά η ποσότητα καυσίμων που μετέφερε το πλοίο.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Έχετε γίνει ο περίγελος της κοινής γνώμης 

«Δεν είναι μόνο η ανικανότητα του υπουργού που μαύρισε το Σαρωνικό. Η ανικανότητα αυτή και σήμερα προκαλεί προβλήματα», υπογράμμισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και διερωτήθηκε «Που έχουν πάει οι τόνοι του μαζούτ που έχουν μαζευτεί έως σήμερα». 

«Μία φορά δεν σας άκουσα να λέτε ότι οι αναμεμειγμένοι ήταν λαθρέμποροι», σημείωσε.

«Έχει γεννηθεί ένας κύκλος τεραστίων οικονομικών συμφερόντων και εσείς προσπαθείτε να ισσοροπίσετε σε δύο σανίδες», σημείωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης. 

«Έχετε γίνει ο περίγελος της κοινής γνώμης και δεν αντιμετωπίζετε με την επιμέλεια που πρέπει την κατάσταση», πρόσθεσε.

Κ. Σκρέκας:  Κύριε Κουρουμπλή ή θα αποδώσετε ευθύνες ή θα αναλάβετέ ευθύνες 

«Είναι διάχυτη η αίσθηση πως η κυβέρνηση δεν έχει εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής και ολοκληρωμένο σχέδιο για αποκατάσταση της ρύπανσης», εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Σκρέκας

«Δεν έχετε διερευνήσει την κατάσταση στον πυθμένα», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Είναι ολοφάνερο κ. υπουργέ πως η κατάσταση σας ξέφυγε από τον έλεγχο», είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε «ή θα αποδώσετε ευθύνες ή θα αναλάβετέ ευθύνες». 

Κ. Κατσαφάδος: «Κοιμόσασταν τον ύπνο του δικαίου»

Δριμεία κριτική στον υπουργό Ναυτιλίας και την κυβέρνηση στο σύνολο της άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Κώστας Κατσαφάδος σημειώνοντας πως «Κοιμόσασταν τον ύπνο του δικαίου γι’ αυτό ο υπουργός παράμεινε στο Λονδίνο». 

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαφάδο η κυβέρνηση αντί να κοιτάξει ζητήματα ουσία «Ξεδίπλωσε ένα γαϊτανάκι από ψέματα». 

Γ. Κουμουτσάκος σε Π. Κουρουμπλή: «Που θα έπρεπε να ναυαγήσει το πλοίο για να είναι άμεση η αντίδραση σας; Στο γραφείο σας;»

«Που θα έπρεπε να ναυαγήσει το πλοίο για να είναι άμεση η αντίδραση σας; Στο γραφείο σας;». Με αυτό τον τρόπο επέκρινε τον υπουργό Ναυτιλίας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κάνοντας λόγο για 8ωρο ανευθυνότητας, ανικανότητας και απραξίας που θα στοιχειώνει τον υπουργό «είτε παρατειθείτε, είτε μείνετε γαντζωμένος αλλά απόλυτα αξιωμένος στην καρέκλα του υπουργού».

Η Αττική, οι κάτοικοι της, οι επαγγελματίες, η τοπική κοινωνία, η τοπική οικονομία βιώνουν ένα οικολογικό εφιάλτη».

Π. Κουρουμπλής: Βρήκατε την ευκαιρία να χτυπήσετε τον Κουρουμπλή 

Το ατύχημα «δεν θα έπρεπε να γίνει ευκαιρία να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες με φτηνό τρόπο» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής απαντώντας στο ερώτημα «γαλάζιων» βουλευτών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας πως ζητούν να κυβερνήσουν ξανά νομίζοντας πως ο λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου.

«Η Νέα Δημοκρατία θυμήθηκε πως υπάρχει και υπουργείο Ναυτιλίας (….) Πολύ χαίρομαι που κάποιοι ήρθαν στη Βουλή έστω και κάτω από αυτή τη συνθήκη», πρόσθεσε.

«Οι δυνατότητες των δημάρχων είναι μηδαμινές γιατί ξέρετε πως έχετε λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια για τους δημάρχους και πως εμείς προσπαθούμε να τους δώσουμε αυτά που πρέπει», σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής απαντώντας στην κριτική για την ενημέρωση των δημάρχων των πληγεισών περιοχών.

«Μόλις βρήκατε την ευκαιρία να χτυπήσετε τον Κουρουμπλή  με όποιο τρόπο αρκεί να μπορείτε να τον χτυπήσετε και την κυβέρνηση (το κάνατε)», σχολίασε ο υπουργός Ναυτιλίας. 

«Σε ένα μήνα με σαράντα μέρες θα έχουμε εικόνα», εκτίμησε ο υπουργός «η στεγανοποίηση του πλοίου αυτού έγινε μέσα σε τρεις μέρες ενώ η στεγανοποίηση του παρόμοιου πλοίου στην Ελευσίνα έγινε σε επτά μέρες».

«Θα δούμε τις μετρήσεις σε ένα μήνα γιατί εμείς δε ρίξαμε ούτε ένα κιλό χημικών στη θάλασσα. Πρέπει να ξέρει η ελληνική κοινωνία ότι με μηχανικό τρόπο προσπαθούμε να μαζέψουμε το πετρέλαιο από τη θάλασσα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το πλοίο με βάση τα έγγραφα του τελωνείου είχε 2.500 τόνους πετρέλαιο».

Σε 2-3 μέρες θα ξέρουμε πόσο πετρέλαιο έπεσε στη θάλασσα αποκάλυψε ο υπουργός μιλώντας από το βήμα της βουλής και τότε θα έχουμε πλήρη εικόνα και όχι εικόνα της μαύρης προπαγάνδας που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε.

«Σεβόμαστε τον κόσμο και του ζητάμε συγγνώμη γιατί ο μόνος που δεν φταίει είναι αυτός», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

«Άκουσα αυτές τις μέρες απίθανα πράγματα. (….) Είδαμε να προβάλλονται και να ξαναπροβάλλονται οι εικόνες της πρώτης μέρας γιατί αυτό εξυπηρετούσε», είπε ο κ. Κουρουμπλής ασκώντας κριτική στα μίντια και την αντιπολίτευση. 

«Επειδή έχετε πολύ μεγάλη αγωνία για το περιβάλλον πρωτοστατούντος του κ. Μητσοτάκη. Ξέρετε πόσα ναυάγια υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Ελευσίνος. Στην Ελευσίνα υπάρχει βυθισμένο πλοίο με 4.000 τόνους μαζούτ», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Αδ. Γεωργιάδης: Αν συνέβαινε επί ΝΔ, θα ζητούσατε την εκτέλεση τού αρμόδιου υπουργού στο Σύνταγμα. 

«Αν όπως λέει ο υπουργός όλα έχουν γίνει τέλεια τότε δεν μπορούμε να ξανακοιμηθούμε ήσυχα διότι αν τέλεια έχουν γίνει όλα και έχουν αυτή την εικόνα οι ακτές, καταλαβαίνετε τι θα γινόταν να δεν γινόντουσαν τέλεια. Η ρύπανση θα έφτανε στην Ακρόπολη!», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η ντροπή είναι όλη δική σας, αν δεν ζητήσετε την παραίτηση Κουρουμπλή», είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβέρνησης.

Απαντώντας στα όσα είπε ο Π. Κουρουμπλής πως η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε χημικά ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Και ποιος χρησιμοποίησε χημικά; Η ευρωπαϊκή οδηγία απαγορεύει τη χρήση χημικών. Δεν είναι δικιά σας η απόφαση. Είναι απόφαση της Ευρώπης να μη χρησιμοποιείες χημικά. Τι μας λέτε εδώ ως μεγάλη σας επιτυχία είναι ότι εφαρμόζεται η «ευρωπαϊκή οδηγία»».«Αν συνέβαινε επί ΝΔ, θα ζητούσατε την εκτέλεση τού αρμόδιου υπουργού στο Σύνταγμα. Για την καταστροφή έχουν ευθύνη ο υπουργός και ο πρωθυπουργός», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ουαί υμίν φαρισαίοι υποκριτές. Για την καταστροφή έχει ευθύνη το υπουργείο Ναυτιλίας, ο υπουργός και από σήμερα και εσείς (σ.σ. αναφέρεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ).

Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ): «Χάθηκε πολίτιμος χρόνος»

Η Διαμαντω Μανωλάκου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τόνισε πως στην περίπτωση της μόλυνσης του Σαρωνικού «χάθηκε πολίτιμος χρόνος ενώ τα μέτρα (που ελήφθησαν) ήταν ανεπαρκή».

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η κα Μανωλάκου είπε πως «συγκαλύπτετε ότι σας ξέφυγε η κατάσταση» και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για τέτοιες καταστάσεις».

Δ. Καμμένος: Οι λαθρέμποροι ευθύνονται για την κηλίδα

Ο Δημήτρης Καμμένος βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μίλησε για ένα «ατυχές περιστατικό» και τόνισε πως είναι «μια κηλίδα για την οποία ευθύνονται οι λαθρέμποροι, μια κηλίδα στην εικόνα της Ελλάδας».

«Αυτή την κηλίδα πρέπει να τη βγάλουμε γιατί παίζουμε κάθε μέρα στα ξένα μέσα».

«Επικίνδυνη» και «δύσκολη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο αντιπρόεδρος της Βουλής και «ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Στις κρίσιμες καταστάσεις «(…) το πρώτο που δεν γίνεται ποτέ, είναι κανόνας. (….) Όταν κορυφώνεται η κρίση δεν φεύγει ποτέ ο επικεφαλής διότι δημιουργούνται άλλες καταστάσεις σε όλες τις δομές κάτω από τον επικεφαλής της διοίκησης. (….) Πρέπει να υπάρχει αρχηγός, πρέπει να υπάρχει ηγέτης να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης μέχρι τη λύση και μετά να αναζητηθούν ευθύνες. (….) Ο ηγέτης δεν πρέπει να παραιτηθεί για τους λόγους που είπα».

«Τι θα επιλυθεί αν παραιτηθεί ο κ. Κουρουμπλής (…) Πότε θα ενημερωθεί ο νέος υπουργός», σημείωσε.

«Έχουμε λαθρεμπόριο, έχουμε “Κόζα Νόστρα” (…) Διαχρονικές πολιτικές χορηγίες και μπαλώματα σε καράβια μπαλωμένα και με περίεργες άδειες κυκλοφορούν», πρόσθεσε.

Γ. Αμυράς: «Υπάρχει πολιτική ευθύνη»

Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γ. Αμυράς υποστήριξε πως «αφήσατε να εξελιχθεί ένα μικρό ναυάγιο σε ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα για όλη την Αττική».

«Το περιβαλλοντικό έγκλημα έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Οικολόγων» πρόσθεσε ο κ. Αμυράς ενώ υποστήριξε πως «υπάρχει πολιτική ευθύνη».

«Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», σχολίασε ο κ. Αμυράς.

Π. Κουρουμπλής σε Θ. Θεοχαρόπουλο: «Ευθύνες υπάρχουν και θα αποδοθούν»

Ο κ. Θεοχαρόπουλος σε επίκαιρη ερώτηση του χαρακτήρισε σοκαριστικές τις εξελίξεις στο μέτωπο της ρύπανσης στο Σαρωνικό και εκτίμησε ότι επέδειξε ολιγωρία.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέκρινε τον κ. Κουρουμπλή καθώς δημιουργήθηκαν τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις ενώ απειλείται και η δημόσια υγεία.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες από εδώ και στο εξής, το σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα αλλά και για το συντονισμό με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για ενδεχόμενη αποζημίωση των πληγέντων.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε πως βρίσκεται «σε εξέλιξη έρευνα για τα αίτια από τρεις διαφορετικούς φορείς (Δικαιοσύνη, ανεξάρτητο φορέα και υπουργείο)», τόνισε και πρόσθεσε πως όταν υπάρξουν επίσημα στοιχεία «Θα τα ανακοινώσουμε με σεβασμό στον πολίτη».

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε πως «η μόνη που δεν φταίει είναι η κοινωνία των περιοχών. Ευθύνες υπάρχουν και θα αποδοθούν».

Ο κ. Κουρουμπλής εκτίμησε πως η κριτική που του ασκήθηκε ήταν πολύ αυστήρή αφού «Μόνο που δεν είπαν ότι οδηγούσα (το πλοίο)».

Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως «Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα για τους επαγγελματίες από όποιες πηγές μπορούμε να αντλήσουμε πόρους. Θα είμαστε δίπλα τους (….)».

«Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να είναι επιθεωρητές από το υπουργείο περιβάλλοντος. Θα έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις σε ένα μήνα», πρόσθεσε.

«Θα κρίνουν άλλοι αν πρέπει να παραιτηθώ»

Στη δευτερολογία του ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε πως ο κ. Κουρουμπλής έπρεπε να είχε παραιτηθεί και εφόσον δεν το έπραξε ο κ. Τσίπρας έπρεπε να είχε ζητήσει την παραίτηση του. Οι ευθύνες γιγαντώνονται μετά το φιάσκο με το πλοίο που εστάλη για απάντληση πετρελαίου και μετέφερε παράνομα πετρέλαιο (λαθρεμπόριο).

Απαντώντας ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως αδικεί τον εαυτό του παρασυρόμενος από κάποιους που θεωρούν ότι ο λαός δεν έχει μνήμη.

«Κύριε Θεοχαρόπουλε δεν έχετε περισσότερη αγωνία και ευαισθησία από εμάς. Σας αναγνωρίζω πως ίσως έχετε την ίδια αγωνία με εμάς όχι περισσότερη», σημείωσε και τον κατηγόρησε ότι δεν ήρθε διαβασμένος στη Βουλή αλλά και δεν τον επισκέφθηκε ποτέ στο υπουργείο Ναυτιλίας.

«Θα κρίνουν άλλοι αν πρέπει να παραιτηθώ. Θα το κρίνουν άλλοι αυτό, κύριε Θεοχαρόπουλε. Όχι εσείς. Η κοινωνία έχει κρίνει ήδη», απάντησε σε υψηλούς τόνου».

Α. Λοβέρδος: Είστε ένα ψευδοκόμμα!

«Για καταστροφή στον Σαρωνικό» και για «ηθικό ναυάγιο» έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος και απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τόνισε:  «Πόσες οκάδες πολιτικού κυνισμού έχει για να πει όσα είπε στρογγυλοκαθισμένος».

«Είστε ένα ψευδοκόμμα σε σχέση και με τα οικολογικά. Ψέματα λέτε. Αποδείχτηκε και στην περίπτωση του Σαρωνικού. Είπατε ότι το 95% του μαζούτ είναι εγκλωβισμένο και πως αρχίζει η απάντληση, Αυτός ο υπουργός που μιλάει με αυτόν τον τρόπο. Στέλνει ένα μήνυμα. Ότι είναι το θέμα υπό έλεγχο. Αλλά ήταν ψέματα! Υποστηρίζω ότι δεν είχατε οργανώσει έναν προσωπικό μηχανισμό που θα βοηθούσε σε περίπτωση κρίσης.Αντί να πείτε έχω ευθύνη, κάτι που σημαίνει παραίτηση, οργανώνετε την απόδοση ευθυνών σε άλλους», υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος.

Θ. Δρίτσας: Καραδοκούν τον Π. Κουρουμπλή, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική

Για υποκριτική πολιτική κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τη ΝΔ, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

«Το ότι απέφυγαν στη ΝΔ την επίσημη ενημέρωση, το έκαναν γιατί ήθελαν να έχουν στόματα και χέρια λυμένα και να μιλούν τώρα με αυτόν τον ανεύθυνο τρόπο», δήλωσε ο κ. Δρίτσας, προσθέτοντας: «Καραδοκείτε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική και γι αυτό θα πάνε χαμένες οι όποιες σωστές επισημάνσεις έχουν γίνει από την πλευρά σας».

Απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη, δήλωσε πως «το ημερολόγιο της γέφυρας στην Δραπετσώνα» διαψεύδει τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της ΝΔ: «Αυτή η θεατρική παρουσία σας πριν από λίγο, δεν είναι βάσιμη. Το ημερολόγιο του πλοίου λέει άλλα», τόνισε και είπε πως θα καταθέσει το στοιχείο στα πρακτικά της Βουλής.

Ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη που μπορεί να διορθώσει παθογένειες και εγκλήματα πολλών δεκαετιών.

Ντ. Μπακογιάννη προς Δρίτσα:  Μιλάτε εσείς για υποκριτική πολιτική;

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα, απάντησε στον Θοδωρή Δρίτσα: «Χαρακτήρισε την πολιτική της ΝΔ υποκριτική και ανεύθυνη. Η ΝΔ ανέδειξε το σύνολο των αδυναμιών στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Όφειλε να το κάνει. Στη ΝΔ κάναμε αυτό που η κυβέρνησή σας δεν έκανε. Μας κάλεσε σε σύσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τον ενημερώσουμε ταχύτατα για το πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες και κινητοποιηθήκαμε».

«Στη ζωή και στην πολιτική, η αλήθεια δεν κρύβεται. Όταν σε διαψεύδει η πραγματικότητα, το μόνο που έχεις να κάνει είναι να αναλάβεις της ευθύνες σου και να πας σπίτι σου», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Ν. Σαντορινιός: Υπάρχει πρόοδος – Συνεχώς βελτιούμενο το αποτέλεσμα

«Το Λιμενικό Σώμα από την πρώτη στιγμή ήταν παρών. Έχουμε κινητοποιήσει τους πάντες σε αυτή την κατεύθυνση (απορρύπανσης)», υποστήριξε ο κ. Σαντορινιός και πρόσθεσε πως «όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί».

«Αυτή η διαχείριση είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός που ενώνει τους φορείς δεν επιτρέπει τη διάσπαση των δυνάμεων και φέρνει αποτέλεσμα», υποστήριξε ο υφυπουργός Ναυτιλίας διευκρινίζοντας πως το αποτέλεσμα είναι «συνεχώς βελτιούμενο το αποτέλεσμα» και σημείωσε πως «υπάρχει πρόοδος».


σχετικα αρθρα