current views are: 8

25 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:29

Γ. Ντάισελμπλουμ στον ΣΚΑΪ: Το 2015 υπήρξε κίνδυνος Grexit

«Αν το πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί, υπήρχαν συζητήσεις ήδη για το χρέος, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα», υπογράμμισε.

Δημοσίευση 17:29’

«Αν το πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί, υπήρχαν συζητήσεις ήδη για το χρέος, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα», υπογράμμισε.

Στην παραδοχή ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν το 2015 δεν είχε μεσολαβήσει το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, προχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο του 2015, τονίζοντας πως ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, αν και τώρα όπως είπε η κατάσταση είναι καλύτερη. «Μετά τη βελτίωση της οικονομίας το 2014, όλα επιδεινώθηκαν στις αρχές του 2015. Δυσκολευτήκαμε πολύ για να κρατήσουμε την κατάσταση εντός τροχιάς. Τώρα όμως είναι μια εντελώς διαφορετική περίοδος. Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με την ελληνική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Παρότι απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα ήταν εκτός προγράμματος η Ελλάδα εάν δεν μεσολαβούσε το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε πως σίγουρα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. «Βασικά, στο τέλος του 2014 σταμάτησε χωρίς να ολοκληρωθεί. Μετά ήρθαν οι πρόωρες εκλογές. Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αν οι εκλογές γινόταν αργότερα; Αν το πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί, υπήρχαν συζητήσεις ήδη για το χρέος, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα», υπογράμμισε και επανερχόμενος στο παρόν υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης:

«Πιστεύω ότι τώρα είμαστε επικεντρωμένοι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει αν τελειώσει στο τέλος του έτους. Και ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι θέλει να την τελειώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Λοιπόν, το ενδιαφέρον είναι ότι τώρα τα συμφέροντα όλων μας είναι ευθυγραμμισμένα. Έχουμε όλοι το ίδιο συμφέρον, ας πάμε να το κάνουμε. Ας τελειώσουμε αυτή τη φάση μέχρι το τέλος της χρονιάς και στην αρχή της επόμενης θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για την τελική έξοδο τον Αύγουστο. Και ο πρωθυπουργός έχει αναλαμβάνει να βγει μπροστά για να διασφαλίσει ότι όλοι θα είναι αποδοτικοί και θα έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου».

Επίσης δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα, σημειώνοντας πως «καταλαβαίνω απολύτως την ανάγκη να υπάρξει μια προοπτική χωρίς άλλες περικοπές και να αφήσουμε την οικονομία να αναρρώσει. Όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό. Ο προϋπολογισμός είναι τώρα σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση. Άρα έχει γίνει αρκετή δουλειά».

Είπε ακόμα πως η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο είναι επιτεύξιμη εάν όπως είπε, η κυβέρνηση υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. «Ναι, μπορεί να γίνει, αλλά θα απαιτήσει την προσεχή περίοδο μέχρι τον Αύγουστο να γίνουν όλα σωστά. Η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί, να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις του προγράμματος, έτσι ώστε αυτό να ολοκληρωθεί ομαλά και να επιτευχθεί η πρόσβαση στις αγορές. Όλα αυτά χρειάζεται να συμβούν. Δεν μπορεί να μας λείπει κανένα από αυτά τα στοιχεία, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο. Μπορεί να συμβεί; Ναι, μπορεί», είπε.

Αναλύοντας την μεταμνημονιακή εποπτεία, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε πως αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες που υπήρξαν σε πρόγραμμα. «Το έχει η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, όλοι έχουν τέτοιου είδους εποπτεία. Είναι μια ελαφρά μορφή εποπτείας, οι θεσμοί θα έρχονται δυο φορές το χρόνο για να βλέπουν πώς είναι η κατάσταση, πώς αναπτύσσεται η οικονομία κλπ. Και αν η κατάσταση εκτροχιάζεται θα προειδοποιούν εμάς αλλά και την κυβέρνηση» ανέφερε.

Ανέφερε εξάλλου πως το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι η ελάφρυνση του χρέους αλλά η βελτίωση της οικονομίας. «Κανείς δεν έχει οριστική λύση για το χρέος (…)Αν η οικονομία είναι σταθερή και βελτιώνεται, αν η Ελλάδα έχει ανάπτυξη τότε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο χρέος της. Έχοντας πει αυτό, το Eurogroup έχει δώσει μια καθαρή υπόσχεση, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αν τότε χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση για το χρέος, θα της την δώσουν» υποστήριξε.

Τέλος τόνισε αναφορικά με τις τράπεζες ότι το τι θα γίνει είναι πολιτική απόφαση. «Δεν έχω άποψη αν θα πρέπει να υπάρξει AQR ή στρες τεστ. Το θέμα κλειδί εδώ είναι ότι καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι. Και δεδομένης όλης της δουλειάς που έχει γίνει, της ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει, των νέων κεφαλαίων που έχουν μπει είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε για τώρα με το θέμα των τραπεζών. Να είναι σταθερές και ισχυρές. Αν αυτό μπορεί να γίνει με το στρες τεστ τότε μια χαρά. Αν χρειάζεται AQR ας είναι. Αυτό νομίζω ότι είναι απόφαση των τραπεζικών αρχών. Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική απόφαση» υπογράμμισε. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Ντάισελμπλουμ 


σχετικα αρθρα