current views are: 9

28 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:12

«Σκάλωσε» στα γρανάζια του ΚΑΣ το Ελληνικό – Αυστηρό μήνυμα από Κυβέρνηση

Την παραίτηση της Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού ζητά η ΝΔ

Δημοσίευση 12:12’

Την παραίτηση της Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού ζητά η ΝΔ

Εντελώς στον «αέρα» βρίσκεται η επένδυση στο Ελληνικό, ύστερα και από τη χθεσινή, τρίτη αναβολή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με τον χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικού χώρου μίας έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Την ίδια ώρα, η κωλυσιεργία του ΚΑΣ λαμβάνει χαρακτήρα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τονίζει πως «δεν θα δεχθούμε σκόπιμη κωλυσιεργία», ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητά την αποπομπή της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία προϊσταται του ΚΑΣ και είναι αυτή που εισηγήθηκε και τη χθεσινή, τρίτη κατά σειρά, αναβολή της λήψης απόφασης για το θέμα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη φορά ως αιτία της αναβολής της απόφασης του ΚΑΣ, που συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη, προβλήθηκε ότι η κήρυξη ή μη της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου πρέπει να προηγηθεί της έγκρισης ή μη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) της επένδυσης που βρισκόταν στη χθεσινή ατζέντα. Πρώτα δηλαδή θα συζητηθεί την επόμενη Τρίτη σε νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ η έγκριση ή όχι του χώρου ως αρχαιολογικής ζώνης και μετά τα υπόλοιπα.

Όπως διευκρίνισε το μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, με ψήφους 11-6 το ΚΑΣ αποφάσισε «να αναβάλει τη συνεδρίαση ούτως ώστε πρώτα να έρθει η κήρυξη του χώρου που θα γίνει η επένδυση σε αρχαιολογικό και μετά να οριστεί το Σχέδιο Οικιστικής Ανάπτυξης. Έτσι στην επόμενη συνεδρίαση θα οριστεί πόση ακριβώς θα είναι η έκταση που θα κηρυχτεί ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος». 

Η εισήγηση της κυρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη

Την εισήγηση για την αναβολή είχε κάνει η γενική γραμματέας του υπουργείου Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται εκ της θέσεως της του ΚΑΣ και διαθέτει ανάλογη επιρροή. 

Στην εισήγησή της χθες, η κυρία Βλαζάκη ανέφερε ότι διερεύνησε «ως προς το νομικό θέμα που τέθηκε στη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου κατά πόσο το ΚΑΣ μπορεί να εξετάσει τις υπό κρίση μελέτες χωρικής ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της περιοχής που προτείνει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων ή έστω η προσωρινή οριοθέτηση τμήματος της έκτασης που πρόκειται να καλύψει το ΣΟΑ», παραθέτοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του αρχαιολογικού νόμου «για λόγους ασφαλείας του δικαίου, επιβάλλεται ο σαφής χωρικός καθορισμός των εκτάσεων που τελούν υπό ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η οριοθέτηση των χώρων αυτών».

Το μνημόνιο έπεται και σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχετικό άρθρο.

Η αξιοποίηση του Ελληνικού συνιστά «σκοπό έννομου δημόσιου συμφέροντος», κάτι που το ΥΠΠΟ δεν παραβλέπει, «καθώς συνεργάστηκε άψογα με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα όμως, έχει επωμιστεί την ευθύνη για την αποτελεσματική άσκηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο».

Με την κήρυξη (ή μη) του αρχαιολογικού χώρου, προστατεύεται η επένδυση, ειδάλλως μπορεί να ακολουθήσουν προσφυγές οι οποίες θα την καθυστερήσουν.

«Δεν είναι η εξέταση του ΚΑΣ (σ.σ. που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση). Πόσο μάλλον όταν είναι ολοφάνερη η καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου», τόνισε η ίδια.

Από την πλευρά της, η νομική σύμβουλος, Ελένη Σβολοπούλου, ανέφερε ότι νομικά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο η κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώρου για να συζητηθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης, αν και είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, δήλωσε ότι η κήρυξη (ή μη) θα μπορούσε να συζητηθεί σήμερα αν το αποφάσιζαν τα 3/4 των μελών του Συμβουλίου, κάτι που ωστόσο παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του θέματος στη γραμματεία του ΚΑΣ.

Τι απαντά το Μαξίμου – Συνεδρίασε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζει σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «η Ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στους θεσμούς και τη Δημόσια Διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση του νόμο, σε όλες τις περιπτώσεις».

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό», κατέληξαν οι ίδιες πηγές. 

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Πέμπτης συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό θέμα την επένδυση στο Ελληνικό. 

Μετά τη συνεδρίαση το Πολιτικό Συμβούλιο εξέδωσε ανκοίνωση στην οποία αναφέρει πως “συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της. Το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες”.

Αποπομπή της γ.γ. του υπ. Πολιτισμού ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

Την παραίτηση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ζήτησε μέσω twitter ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη νέα κωλυσιεργία για το Ελληνικό.

«Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό» έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Όπως έγραψε το newpost.gr, μοιάζει πολύ πιθανό ο κ. Μητσοτάκης -που έχει πολλές φορές στρέψει τα πυρά του κατά της αντιεπενδυτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση- να προεξόφλησε της απομάκρυνση της Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και να θέλησε να καταδείξει ότι αυτή θα γίνει και υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και χθες, με δήλωση της αρμόδιας τομεάρχη Όλγας Κεφαλογιάννη, η Ν.Δ. είχε βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι κρύβεται.

Ωστόσο, υπάρχει και μία δεύτερη ανάγνωση. Ότι το μήνυμα Μητσοτάκη αντί να διευκολύνει, τελικά καθιστά πιο δύσκολη την απομάκρυνση Βλαζάκη, καθώς εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί θα φαίνεται ότι η κυβέρνηση σύρεται πίσω από το αίτημα της Ν.Δ.


σχετικα αρθρα