current views are: 7

28 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:22

Το νομοσχέδιο για αλλαγή φύλου ανάβει «φωτιές»: Φόβοι για διαρροές από ΑΝΕΛ

Στα 15 έτη το όριο ηλικίας για αλλαγή φύλου

Δημοσίευση 15:22’
αρθρο-newpost

Στα 15 έτη το όριο ηλικίας για αλλαγή φύλου

Ποικίλες αντιδράσεις, σφοδρή… ενδοαριστερή κόντρα αλλά και φόβους για διαρροές σε επιμέρους διατάξεις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες – παρά την κεντρική πολιτική απόφαση- προκαλεί το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου που συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προανήγγειλε ακόμη πιο προωθημένες διατάξεις, σε συνέχεια των παραινέσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές των ΑΝΕΛ να πάθουν… εγκεφαλικά.

Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται

Σίγουρα το ζήτημα το ζήτημα της αλλαγής φύλου θεωρείται «ευαίσθητο». Ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς τη στάση των συντηρητικότερων κομματιών της κοινωνίας, αλλά και την κάθετη αντίθετη της εκκλησίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από χτες Τετάρτη, φάνηκε πως η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη: Οι εκπρόσωποι της LGBT κοινότητας αποχώρησαν από την αίθουσα της Βουλής, σε αντίδραση της τοποθέτησης του εκπροσώπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σε αυτό το κλίμα συνεχίστηκε και σήμερα, Πέμπτη η συνεδρίαση, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – πατώντας πάνω στην αλλαγή στάσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων που υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, να προχωρούν σε παραινέσεις προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, να περάσει… πιο προωθημένες διατάξεις. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης άνοιξε ζήτημα προώθησης γάμου και παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, με τον υπουργό να εμφανίζεται ανοιχτός για συζήτηση στις προτάσεις, αν και με μια ελαφρώς γενικόλογη διατύπωση: «Μας έδωσαν ιδέες και για το μέλλον, όσα είπαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Στα 15 έτη το όριο αλλαγής φύλου

Πάντως, ο υπουργός κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση –όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει- με την οποία το όριο για τον επαναπροσδιορισμό φύλου θα ανέρχεται σε 15 έτη. Υποστήριξε πως θα τεθεί προϋπόθεση για την αλλαγή αυτή να υπάρχει επιστημονική γνωμοδότηση από νοσοκομείο, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Ακόμα, ανακοίνωσε θα καταθέσει έτερη νομοθετική βελτίωση στην οποία θα υποχρεώνει τα ληξιαρχεία να ενημερώνουν την εισαγγελία σε περιπτώσεις που υπάρχει ζήτημα ποινικού μητρώου του αιτούντα. Ο κ Κοντονής απέρριψε το αίτημα για τη πραγματοποίηση της φυλομετάβασης μέσω δήλωσης, λέγοντας ότι μπορεί να γίνει μόνο είτε μέσω δικαστικής απόφασης είτε διοικητικής πράξης.

Σύγχυση και αντιδράσεις στους ΑΝΕΛ

Όπως ήταν φυσικό, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αντέδρασαν στις εν λόγω διατάξεις, είτε εμμέσως, είτε άμεσα. Ο Θ. Παπαχριστόπουλος υποστήριξε πως ναι μεν το νομοσχέδιο βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, προϊδέασε όμως για πιθανές διαφοροποιήσεις κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. «Εμείς στους ΑΝΕΛ έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα για ψήφο κατά συνείδηση». Παράλληλα ζήτησε από τον υπουργό να «θωρακίσει» το νομοσχέδιο έναντι του ενδεχομένου να αξιοποιηθούν οι διατάξεις του για να ανοίξει ζήτημα υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια που θα προκύψουν μετά την διόρθωση φύλου. «Παρακαλώ, εκλιπαρώ τον υπουργό να το κάνει», είπε.

Από την πλευρά του, ο Κ. Κατσίκης, ήταν πιο… ευθύς στις αντιρρήσεις του. «Η συζήτηση του νομοσχεδίου προκαλεί ψυχολογικό σοκ στην ελληνική κοινωνία» επεσήμανε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο  ν’ ανοίξει ο δρόμος για γάμο και τεκνοθεσία. «Προτείνω να παρέχετε ασπίδα προστασίας στην ελληνική οικογένεια: Να προβλεφθεί ότι δεν επιτρέπεται γάμος, σύμφωνο συμβίωσης ή τεκνοθεσία σε άτομα που έχουν κάνει διόρθωση φύλου».

Σύγκρουση ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ήταν μόνο οι αντιδράσεις των ΑΝΕΛ που σήκωσαν τους τόνους στην επιτροπή της Βουλής. Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, με αφορμή την κριτική που άσκησαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη στάση των συναδέλφων τους από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Δελλής, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε τους βουλευτές του για αντικομμουνισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζετε ότι με τέτοια νομοσχέδια θα ξεπλύνετε τον ακραία αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής σας; Υποκριτικά αυτοπαερουσιάζεστε ως υποστηρικτές ατομικών δικαιωμάτων, την ώρα που καταπατάτε κοινωνικά δικαιώματα με την πολιτική σας».

Σε υψηλούς τόνους ήταν οι απαντήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σπ. Λάππας κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι εμφανίζει δυσφορία πολιτικής ταυτότητας και κάλεσε την ηγεσία του να ψάξει καλά την μαρξιστική ιδεολογία. «Για να μην πω ότι το ΚΚΕ είναι η μεγαλύτερη δυσφήμιση για το κομμουνιστικό κίνημα, θα πω ότι δεν είστε ιερά άτομα, δεν είστε «τοτέμ» για να μην σας κάνουν κριτική. Δεν έχετε πάρει την αντιπροσωπεία των κομμουνιστικών ιδεών», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Καραγιαννίδης.

Και να σκεφτεί κανείς πως το νομοσχέδιο δεν έχει εισαχθεί ακόμα στην Ολομέλεια… 


σχετικα αρθρα