current views are: 15

5 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση04:00

Το Μαξίμου πετάει το γάντι πίσω στον Ανδρουλάκη για την άρση απορρήτου – Η ΝΔ ζητάει διερεύνηση Εξεταστικής και για υποκλοπές Πιτσιόρλα και Σαγιά

Όλα δείχνουν ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν από τους μάρτυρες θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο με τις ακροάσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
 
 

Δημοσίευση 04:00’

Όλα δείχνουν ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν από τους μάρτυρες θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο με τις ακροάσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
 
 

Ούτε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη, φαίνεται ότι θα μας κάνει σοφότερους σε ό,τι αφορά στο επίμαχο ερώτημα ποιος και γιατί ζήτησε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την παρακολούθηση του τότε ευρωβουλευτή και υποψηφίου για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη η οποία κράτησε τρεις μήνες, από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021 μέχρι την εκλογή του, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Όλα δείχνουν ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν από τους μάρτυρες θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο με τις ακροάσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η επίκληση του απόρρητου το οποίο κατοχυρώνεται με νόμο και η άρση του συνεπάγεται ποινικές και άλλες συνέπειες καθώς αφορά την εθνική ασφάλεια, δεν επέτρεψε στην αποκάλυψη των δεδομένων ακόμη και από εκείνους που γνωρίζουν και είναι τουλάχιστον τρεις, ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο νυν Θεμιστοκλής Δεμίρης και η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου που ενέκρινε την παρακολούθηση του κ Ανδρουλάκη. Η εισαγγελέας αποκάλυψε μόνο λεπτομέρειες της διαδικασίας που ακολουθείται ώστε μια επισύνδεση να είναι νόμιμη. Το αίτημα για τον κ.Ανδρουλάκη είχε έξι υπογραφές υπηρεσιακών στελεχών της ΕΥΠ, όπως τόνισε. Χαρακτήρισε ουσιαστικό τον έλεγχο πριν από κάθε παρακολούθηση καθώς προσκομίζονται όλα τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται ένα αίτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, φέρεται να είπε ότι το τελευταίο διάστημα απέρριψε πάνω από 140 σχετικά αιτήματα διότι προφανώς δεν είχαν την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Ανδρουλάκης καλεί Μητσοτάκη

Νέο «όχι» στην κατ´ ιδίαν ενημέρωση του είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Το φακέλωμα και το ελάτε στο τμήμα να ενημερωθείτε για υπόθεσή σας σταμάτησε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, για αυτό δεν ανέχομαι να μου ψιθυρίσουν στο αυτί» δήλωσε στην ομιλία του για τα 48χρονα του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως προϊστάμενο της ΕΥΠ, να δώσει εντολή για άρση του απορρήτου ώστε να ενημερωθούν όλοι για τον λόγο παρακολούθησής του. «Δεν θα αφήσω καμία σκιά στην πολιτική μου πορεία» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητώντας από τους δημοκρατικούς πολίτες να συμπράξουν σ΄ενα μέτωπο θωράκισης των θεσμών. «Δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε έναν αντισυνταγματικό μιθριδατισμό όπου όλο το πολιτικό σύστημα, ακόμη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα μπορούσαν να τεθούν υπό παρακολούθηση, χωρίς ποτέ να μάθουμε το λόγο, σύμφωνα με το θεώρημα του κ. Μητσοτάκη» όπως τόνισε.

Μαξίμου ξανακαλεί Ανδρουλάκη

Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη που ζητούν νομική άρση του απορρήτου, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να βγάλει στη σέντρα την ΕΥΠ η οποία χειρίζεται πολλά ευαίσθητα θέματα εθνικής ασφάλειας όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού στο NEWPOST. Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, «δεν θα κάνουμε φεϊγβολαν τα δελτία της ΕΥΠ».

Είναι ξεκάθαρη όμως η θέση του Μαξίμου ότι εφόσον ο κ.Ανδρουλάκης όντως επιθυμεί να μάθει ποιος και γιατί τον παρακολουθούσε, να προχωρήσει σε μία νομοθετική φόρμουλα η οποία θα άρει το απόρρητο που δεσμεύει σήμερα όσους γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST. Εν ολίγοις του πετάει πίσω το γάντι. «Εφόσον προσέλθει θα έχει και το ελεύθερο μετά, αφού αφορά τον ίδιο, να σπάσει το απόρρητο, να ενημερώσει τους πολίτες, για τους λόγους που ζητήθηκε η παρακολούθηση του και να επικρίνει και την κυβέρνηση» τόνισαν οι κυβερνητικές πηγές.

Δεν θα το κάνει, όμως. Αναμένονται θερμές συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία σε πρώτη φάση έχει έναν μήνα για να ολοκληρώσει τις εργασίες της καινεάν χρειαστεί μπορεί να δοθεί και παράταση.

Νομικές απόψεις

«Ο νόμος ορίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει η ενημέρωση και ποιος μπορεί να ενημερώσει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον «Σκάι». «Υπάρχουν διαφορετικές νομικές απόψεις για το που ξεκινά και που σταματά το απόρρητο αυτό. Μέσα από τις διαδικασίες τις θεσμικές, ένα από τα ζητούμενα είναι να βρούμε και το πιο σωστό, τον πιο δόκιμο τρόπο, για να απαντήσουμε ουσιαστικά και στα ερωτήματα αυτά. Δική μας βασική προτεραιότητα την οποία θα υποστηρίξουμε λόγω και έργω ουσιαστικά, είναι να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή και φυσικά να βρεθούν τρόποι και διαδικασίες για να μην ξαναφτάσουμε σε τέτοια δυσάρεστα σημεία.»

Η Εξεταστική Επιτροπή κατά την κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει και σε προτάσεις όλων των κομμάτων οι οποίες θα βοηθήσουν στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να μην επαναληφθεί ξανά μία περίπτωση Ανδρουλάκη.

Έρευνα και για ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου Θεόδωρος Δραβίλλας, διέψευσε στην Επιτροπή Θεσμών ότι υπήρχε παρακολούθηση των Πιτσιόρλα-Σαγιά την περίοδο 2012-2015 όπως υποστήριξε ο διάδοχος του Γιάννης Ρουμπάτης προκειμένου να δικαιολογήσει γιατί τους έβαλαν κοριό επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ρουμπάτης υποστήριξε ότι άλλους παρακολουθούσαν για μια υπόθεση και η παρακολούθηση έπιασε και δικά τους τηλέφωνα. Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης αποκάλυψε όμως ότι έγινε επίκληση απευθείας συνομιλίας των δύο και αυτή δεν θα μπορούσε να παγιδευτεί αν ο κ Ρουμπάτης δεν παρακολουθούσε είτε τον έναν είτε τον άλλον.

Η ΝΔ θα ζητήσει η Εξεταστική να διερευνήσει και αυτήν την περίοδο των υποκλοπών τις οποίες μάλιστα ο κ.Τσίπρας είπε ότι τις γνώριζε γιατί δεν διανοείται πρωθυπουργός να μην ενημερώνεται για τις ευαίσθητες παρακολουθήσεις.

Παραδοχή Κούλογλου

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης που ήταν καλεσμένος μαζί με τον Στέλιο Κούλογλου στην εκπομπή «Weekend» στο BBC Radio World Service, πόσταρε απόσπασμα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται να ανέφερε ότι παρακολουθήσεις γίνονταν διαχρονικά και επί ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντάς το σε «κακή πρακτική».
Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος του BBC ακούγεται να λέει για το θέμα των παρακολουθήσεων ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ένα θέμα που αφορά ένα συγκεκριμένο κόμμα γιατί όπως έχει γίνει γνωστό υπήρχε μια ευρεία παρακολούθηση τεηλεφώνων που πλέον γνωρίζουμε, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 2015 και 2019. «Αυτό είναι σωστό, είναι σωστό. Ήταν μια κακή πρακτική τότε, όσο και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων», φέρεται να απάντησε ο Στέλιος Κούλογλου. 

Ο ευρωβουλευτής με δήλωση του διέψευσε ότι ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο. Σε δήλωσή του με τίτλο «η ‘μονταζιέρα’ της ΝΔ και στο BBC», ανέφερε τους συστήνω να ακούσουν όλη την εκπομπή, «στην οποία η Ελλάδα του Μητσοτάκη, παραλληλίζεται με την Ουγγαρία του Ορμπαν». «Όσο για την απάντησή μου στην ερώτηση αν υπήρχαν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις μου είναι λέξη προς λέξη οι παρακάτω: «Αυτό είναι σωστό. Ήταν μια κακή πρακτική από τότε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είχαμε μια αύξηση 30% στον αριθμό των παρακολουθήσεων σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» όπως τόνισε. 


σχετικα αρθρα