current views are: 5

30 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:52

«Αντεπίθεση» από τον Λευκό Οίκο ετοιμάζει το Μαξίμου

Λίγο πριν τον Α. Τσίπρα και ο Ε. Τσακαλώτος στην Ουάσινγκτον

Δημοσίευση 09:52’

Λίγο πριν τον Α. Τσίπρα και ο Ε. Τσακαλώτος στην Ουάσινγκτον

Μετά από ένα μπαράζ επαφών του διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 17 Οκτωβρίου, καθώς για δυο ημέρες θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον. Όπως τόνιζαν συνεχώς διπλωματικές πηγές στο newpost..gr  οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο ήταν ανοιχτοί όλο το τελευταίο διάστημα. Η πρόσκληση που έφτασε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη το βράδυ, όπως ήταν φυσικό, έγινε αποδεκτή.

Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό Αντιπρόεδρο Μ. Πέινς στις 10 Ιουλίου και η πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον, ενώ η πρώτη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Καταλυτική θεωρείται και η παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στην Ουάσινγκτον πριν λίγες ημέρες.

Το χρονικό σημείο που θα γίνει το ραντεβού θεωρείται πολύ σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου. Λίγες μέρες νωρίτερα από την άφιξη του πρωθυπουργού (13-15 Οκτωβρίου) στις Η.Π.Α.. θα έχει πραγματοποιηθεί η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης μέσω των επαφών που θα έχουν και με την Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν μια πιο σαφή εικόνα σχετικά με τις προθέσεις του Ταμείου κυρίως για το ζήτημα της παραμονής του στο πρόγραμμα.

Στην ατζέντα των θεμάτων που θα μπουν στο τραπέζι της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ θα κυριαρχήσουν το χρέος, οι επενδύσεις, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τα ενεργειακά, καθώς και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το ακριβές πρόγραμμα του πρωθυπουργού και η ημερομηνία αφιξής του στις Η.Π.Α. θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζονται και άλλες επαφές, μεταξύ αυτών και με εκπροσώπους της ομογένειας. Υπενθυμίζεται πως μετά την Κίνα, οι Η.Π.Α. θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ.

Έχοντας μια πιο σαφή εικόνα γύρω από το πεδίο της οικονομίας ο πρωθυπουργός θα φύγει από την Ουάσινγκτον κατευθείαν για τις Βρυξέλλες, όπου στις 19-20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τακτική Σύνοδος Κορυφής της χρονιάς. Το γεγονός πως το Συμβούλιο Κορυφής συμπίπτει σχεδόν με την έναρξη των συζητήσεων με τους Θεσμούς για την γ΄ αξιολόγηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να «βολιδοσκοπήσει» τις διαθέσεις των εταίρων. 

Σημαντικό παράγοντα για τις διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν θα αποτελέσει το αν στην Γερμανία έχουν καταλήξει στον κυβερνητικό σχηματισμό στον οποίο θα ηγηθεί η Άνγκελα Μέρκελ στην 4η και τελευταία θητεία της στην καγκελαρία.


σχετικα αρθρα