current views are: 12

2 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση04:11

«Ελληνικό» και «ταυτότητα φύλου» πιέζουν την κυβέρνηση – Πιέσεις εκ των έσω

Συνεχείς οι διαβουλεύσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα

Δημοσίευση 04:11’

Συνεχείς οι διαβουλεύσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα

Από τη μια «φωνές»  μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ  που προβάλλουν ακόμα και τώρα αντιδράσεις για την επένδυση στο Ελληνικό και από την άλλη οι ΑΝΕΛ, τους οποίους  έχει στοχοποιήσει η ΝΔ προκειμένου να αναδείξει τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν  στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά έχει βρεθεί ανάμεσα σε «συμπληγάδες» στο εσωτερικό πεδίο. Τόσο  οι βολές  που δέχεται  για «φιλελεύθερη μετάλλαξη» όσο  και η πιθανότητα διαρροών στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου και την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» στη Βουλή είναι δυο μεγάλοι κίνδυνοι που έχει να αντιμετωπίσει.

«Αγκάθι» το Ελληνικό

Το τελευταίο διάστημα η εσωκομματική αντιπολίτευση στην Κουμουνδούρου είναι έστω και σιωπηρά  στα «κάγκελα», καθώς  παρατηρεί σχεδόν ανήμπορη  να «γκρεμίζεται»  όλη η προηγούμενη πολύχρονη εκστρατεία διαμαρτυρίας απέναντι σε επενδύσεις, όπως οι Σκουριές ή το Ελληνικό. Κορυφαία στελέχη που εκφράζουν τους  προβληματισμούς τους  καταλαβαίνουν ότι ο μονόδρομος που έχει μπροστά του  το Μαξίμου, να προχωρήσει  αποφασιστικά στο θέμα του Ελληνικού,  θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά απέναντι στα κινήματα που προτάσσουν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το αριστερό κοινό του που τον στήριξε έως τώρα.

Στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Νίκος Ξυδάκης έδειξαν τα «δόντια» τους την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ισορροπίες ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου είναι λεπτές και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τον πρωθυπουργό, που ήδη προετοιμάζει το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, οφείλουν  να είναι «χειρουργικές».  Αν και δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα, το επόμενο εσωκομματικό «τεστ»  για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε αιφνιδιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός δεν βρέθηκε απέναντι στον σκληρό «πυρήνα» των «53+» που συμμετέχουν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του κόμματος.

Στο πρωτοσέλιδο της  «ΕΠΟΧΗΣ» και στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας, που απηχεί τις απόψεις της  εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τονίζεται χαρακτηριστικά  πως «αυτό που κρίνεται, συνεπώς, δεν είναι το περιεχόμενο της απόφασης ενός θεσμικού οργάνου, αλλά η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, της κυβέρνησης να θέσει το έσχατο όριο: την τήρηση της νομιμότητας, το πλαίσιο της οποίας  υπάρχει πολύ πριν υπάρξει θέμα “αξιοποίησης” του  Ελληνικού και δεν μπορεί να παραβιάζεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επενδυτή, όσο “εμβληματικός” και αν χαρακτηρίζεται».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε κεντρικό επίπεδο στην Ηρώδου Αττικού έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Ο πρωθυπουργός με τις συσκέψεις των τελευταίων ημερών έδειξε τη βούλησή του τίποτα να μην σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της κυβέρνησης. Θεωρούν πως μέσω του Ελληνικού μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια σειρά από επενδυτικές πρωτοβουλίες. Για αυτό το λόγο οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης στο Μαξίμου είχε τεθεί αρχικά στο τραπέζι από ορισμένα στελέχη και το σενάριο απομάκρυνσης της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη. 

Τελικά επικράτησαν οι ψυχραιμότερες δεύτερες σκέψεις  να μην παρασυρθεί η κυβέρνηση από την προτροπές του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά  να περιμένουν τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν πως δεν θα υπάρξει κανένα νέο «στραβοπάτημα» στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Τρίτης. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σχεδιαστεί όλες οι εναλλακτικές που προβλέπουν ακόμα και παράκαμψη του ΚΑΣ  ή προσφυγή στο ΣτΕ από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ

Η πορεία προς την ολοκλήρωση της τετραετίας για το Μαξίμου δεν θα είναι ανέφελη. Η παραδοχή του προέδρου της Βουλής στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» πως «δεν είμαστε της ίδιας μήτρας και διαδρομής με τους ΑΝΕΛ», έγινε αποδεκτή και από το κόμμα του Πάνου Καμμένου τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι οι δυο εταίροι έχουν ως πρώτο μέλημα την ειρηνική κοινοβουλευτική τους συνύπαρξη.
Πιθανότατα την  επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, όπου, εκτός απροόπτου, θα ενσωματωθεί σε τροπολογία και η ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως ο Κώστας Κατσίκης και ο Δημήτρης Καμμένος,  εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε σχέση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Χρήστος Καραγιαννίδης,  για  τον γάμο και την πιθανή  τεκνοθεσία ομοφύλων.  Ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει ούτε για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας. Όλα φαίνεται να είναι ανοιχτά, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να μπαίνει σε μια ακόμα δοκιμασία.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αξιολογούν θετικά το γεγονός πως υπήρξε αλλαγή στάσης των ΑΝΕΛ σε συλλογικό επίπεδο, απλώς βλέπουν πως για άλλη μια φορά δεν μπορούν να ελέγξουν τις επί μέρους διαρροές. Ανησυχία δεν έχει προκληθεί, καθώς  κυβερνητικά στελέχη καταλαβαίνουν πως και το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν μπορεί να μην έχει «αστερίσκους» σε ζητήματα που απευθύνονται  στη στενή  κομματική του βάση.

Το επίδικο για το Μαξίμου είναι αν θα μπορέσει, εκτός  μνημονίου, να προχωρήσει την προοδευτική ατζέντα που ζητά επιτακτικά η αριστερή πτέρυγα της Κουμουνδούρου και ικανοποιεί το ακροατήριο εκείνο που έχει κουραστεί από τις οπισθοχωρήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο της επιτροπείας.  Εκτιμάται, πάντως πως η απειλή Ν.Δ. και ΔΗ.ΣΥ,  ότι δεν θα στηρίζουν πλέον στη Βουλή νομοσχέδια στα οποία διαφωνούν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έδρασε σε ένα μεγάλο βαθμό  συσπειρωτικά για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες,  δρομολογείται η απαίτηση πολλών βουλευτών για  τη συνεδρίαση της ΚΟ που θα εντάξει στην ατζέντα και τις διαβουλεύσεις για την γ΄ αξιολόγηση. Η συνάντηση των «144» τοποθετείται  από την επόμενη εβδομάδα και μετά, αναλόγως με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού.
 


σχετικα αρθρα