current views are: 17

12 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση04:01

Οδικός χάρτης Μητσοτάκη μέχρι τις εκλογές – Τα στοιχήματα, τα διλήμματα και τα ρίσκα – Τι θα γίνει με Ανδρουλάκη και Βελόπουλο

Με ένα πακέτο 21 μέτρων δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισεκ. ευρώ, επιχείρησε να απαντήσει στις ανησυχίες των πολιτών για τον ρωσικό χειμώνα.
 
 

Δημοσίευση 04:01’

Με ένα πακέτο 21 μέτρων δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισεκ. ευρώ, επιχείρησε να απαντήσει στις ανησυχίες των πολιτών για τον ρωσικό χειμώνα.
 
 

Τον οδικό χάρτη μέχρι τις εκλογές τις οποίες τοποθέτησε στο τέλος της τετραετίας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του το Σάββατο και την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Κυριακή στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  

Με ένα πακέτο 21 μέτρων δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισεκ. ευρώ, επιχείρησε να απαντήσει στις ανησυχίες των πολιτών για τον ρωσικό χειμώνα που έρχεται και να κάνει επίθεση φιλίας σε ειδικές κατηγορίες όπως είναι οι νέοι όπου καταγράφει η ΝΔ υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας και οι ηλικιωμένοι όπου έχει εκλογική υπεροχή και προφανώς ο στόχος είναι να την διευρύνει. Μάλλον δυσαρεστημένοι έφυγαν από το Βελλίδειο οι επιχειρηματίες οι οποίοι προσδοκούσαν σε μειώσεις φόρων. Άφησε πάντως ένα παράθυρο και για νέα μέτρα εάν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο που θα έβαζε φρένο στο τρελό ράλι. Ας χωνέψουμε πρώτα αυτά τα μέτρα και βλέπουμε,ήταν η απάντηση του.

Ο Μαρσέλο 

Το πολιτικό κέντρο όπου επλήγη η ΝΔ με τις υποκλοπές, ήρθε στις δηλώσεις του και μέσω του Μαρσέλο. Όταν δημοσιογραφος στη συνέντευξη τύπου του είπε ότι βρίσκεται «έξω αριστερά κ. πρόεδρε, αριστερά σας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Στη θέση που αγωνίζεται ο Μαρσέλο». Το εγκώμιο του  διεθνούς ποδοσφαιριστή που είναι απόκτημα του Ολυμπιακού αναφέρθηκε και την Παρασκευή. «Ο Μαρσέλο παίζει καλά στο κέντρο αλλά μπορεί να παίξει και αριστερό χάφ» είπε. 

Ευκαιρία ή συμφορά

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι δεν αφήνει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανένα «προοδευτικό μέτωπο». Ως βασικό  αντίπαλο του όρισε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε το δίλημμα: 

«Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά τη συμφορά» τόνισε. «Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω, ή χτίζουμε στα γερά θεμέλια που βάλαμε τα τελευταία χρόνια ή βαδίζουμε στο άγνωστο, ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε για δεύτερη φορά την συμφορά». «Το δίλημμα Μητσοτάκης Τσίπρας ο πολίτης το καταλαβαίνει, είχαμε τέσσερα χρόνια τον κύριο Τσίπρα» τόνισε.

Καθαροί κανόνες

Ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Τα έκλεισε, τελικά. Δεν θα τον αλλάξει. Ήταν ατυχής η επικοινωνιακή διαχείριση που έγινε σε αυτό το θέμα το προηγούμενο διάστημα. Στενοί του συνεργάτες έβγαιναν και υποστήριζαν ότι άλλαξαν τα δεδομένα και ότι οι σταθερές κυβερνήσεις επιβάλουν την ενίσχυση του πρώτου κόμματος, όποιο και αν είναι αυτό. Δηλαδή, τώρα ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας; Θα μπορούσε ο ίδιος να κόψει αμέσως τον βήχα.

«Δεν είμαι κωλοτούμπας» δήλωσε. «Εχω πει ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές» συνέχισε. «Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Ο νόμος αυτός δίνει bonus με πιο κλιμακωτό τρόπο και θέτει τον πήχη στο 37 με 38%. Θα ήταν ανεύθυνο να πω ότι αλλάζω τον νόμο και κατεβάζω τον πήχη.»

Μόνον εάν!

Μία προϋπόθεση  έθεσε για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. «Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχτεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μια βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και αποφασίσουμε από κοινού να τον αλλάξουμε» δήλωσε.

Εάν δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα συγκεντρώνονταν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται για να εφαρμοστεί ένας εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές. Αυτό θα σήμαινε όμως ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έδειχνε συναίνεση  στην κατάργηση της απλής αναλογικής  που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα το κάνει. Οπότε ήταν ένα πυροτέχνημα. Ο πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση θεωρεί «καταστροφικό» το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής διότι οδηγεί σε ετερόκλητες συμμαχίες όπως είπε.

Ο πήχης της πρώτης Κυριακής

Η αυτοδυναμία παραμένει ο μείζον στόχος της ΝΔ για τις δεύτερες εκλογές αφού η απλή αναλογική θεωρείται απίθανο να δώσει κυβέρνηση. «Θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες τη σημασία της πρώτης κάλπης για να προκύψει κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα με συνέπεια και σταθερότητα» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Έχει σημασία το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ. Δύο είναι οι προϋποθέσεις που θα της επέτρεπαν να έχει κάποιες σοβαρές αξιώσεις στις δεύτερες  εκλογές, όπως ανέλυσαν κομματικές πηγές στο NEWPOST.

Πρέπει να έχει μπροστά το 3, δηλαδή να πάρει τουλάχιστον ένα 32-33 %. 

Να έχει μια διαφορά τουλάχιστον 5-6 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ με ένα 29-30% και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 26-27%, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να εισέλθει η χώρα σε περίοδο αστάθειας και δυσκολίας συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Πιθανόν να χρειαστεί μα προστεθούν τα ποσοστά του  ΣΥΡΙΖΑ, με του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ – που θα επρόκειτο περί «πολιτικής τερατογένεσης» όπως είπε. 

Υπήρξε ομοβροντία αρνήσεων. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην προοδευτική συμμαχία.

Βούτυρο!

Η κοινή παραδοχή είναι ότι οι υποκλοπές έβαλαν ταφόπλακα στο ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί όμως ότι η απόφαση Ανδρουλάκη ήταν προειλημμένη. Οι υποκλοπές ήταν «βούτυρο στο ψωμί του» όπως είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι ήταν «ανειλικρινής» και δεν κρατούσε ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον υπάρχει ταύτιση με την Κουμουνδούρου. Και πριν τις εκλογές «είχε ήδη προαποφασίσει τη γραμμή ρήξης με τη ΝΔ» τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε σε δυσαρμονία Ανδρουλάκη με τους ψηφοφόρους του κόμματός του καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν συγκυβερνήσει, όπως επισήμανε. Ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ ακόμη και τώρα μετά τις υποκλοπές όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. «Καταλαβαίνω την οργή του αλλά επιχειρεί μία συνεχή εργαλειοποίηση» τόνισε.

Πάντως, δεν έστειλε κάποιο μήνυμα ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση πόσο κοντά είναι με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο απάντησε μονολεκτικά «καθόλου». Και πάλι, όμως, άφησε μια χαραμάδα ανοιχτή.

«Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω για το ποιες θα είναι οι επιλογές μου στις συνεργασίες γιατί διεκδικώ την αυτοδυναμία» τόνισε. Αν δεν την πάρει, – αυτήν την στιγμή θεωρείται πολύ δύσκολο- θα βρεθεί και εκείνος μπροστά στο δίλημμα εάν θα βάλει νερό στο κρασί του ή εάν θα προκαλέσει τρίτες εκλογές. 

Το τελευταίο σενάριο σημαίνει πρακτικά ότι η χώρα θα βρίσκεται σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, επί τρεις μήνες, με υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να λαμβάνει άμεσα δύσκολες αποφάσεις που τυχόν θα χρειαστούν. Πολύ περισσότερο εάν υπάρχει και η τουρκική απειλή καθώς και ο Ερντογάν θα κάνει εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Όχι αλλαγές

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ανασχηματισμό διότι θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα λίγους μήνες πριν τις εκλογές και δεν θα κάλυπτε ουσιαστικές ανάγκες. «Όχι εκλογές, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός» τόνισε.

Ήταν κατηγορηματικός και σε ότι αφορά στο αίτημα για άρση του απορρήτου για την ΕΥΠ που ζητάει η αντιπολίτευση αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η θέση του είναι ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες δεν πρέπει να γίνουν φύλλο και φτερό. Οι διατάξεις μυστικότητας πρέπει να τηρούνται. Ο Νίκος Ανδρουλάκης να πάει στην ΕΥΠ να πληροφορηθεί γιατί έγινε η «νόμιμη επισύνδεση», τόνισε.


σχετικα αρθρα