ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνικό: Πολιτική σύγκρουση μετά την απόφαση του ΚΑΣ – Τι απαντά η Lamda Development

Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2017, 14:40 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2017, 08:22
Ελληνικό: Πολιτική σύγκρουση μετά την απόφαση του ΚΑΣ – Τι απαντά η Lamda Development
Facebook Twitter Whatsapp

Φόβοι για νέα εμπόδια στην επένδυση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα πολιτική κόντρα για τις επενδύσεις φέρνει η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να χαρακτηριστούν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έως 350 στρέμματα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Όλα αυτά, την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ ζητεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έκδοση της απόφασης του ΚΑΣ. Ενώ νέους φόβους για εμπόδια στην επένδυση καθώς μέχρι τα τέλη του έτους το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί εάν θα χαρακτηριστούν ή όχι διατηρητέα ορισμένα κτίρια στην έκταση.

Πολιτική σύγκρουση

Στο καθαρά πολιτικό μέτωπο, η απόφαση του ΚΑΣ προκάλεσε ανακούφιση στην κυβέρνηση, την ώρα που η αντιπολίτευση όξυνε τις επιθέσεις της κάνοντας λόγο για παλινωδίες και ολιγωρία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε ότι η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει, ο οποίος σημειώνει πως «για μία ακόμη φορά οι "Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν"». Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίστηκε και αυτός βέβαιος πως η επένδυση θα προχωρήσει.

«Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή δεν συνεπάγεται περιορισμούς δόμησης αλλά μόνο αυξημένη επιτήρηση κατά την υλοποίηση της επένδυσης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης που ενδεχομένως θα απαιτηθούν στο μέλλον», σημείωσε.

Απαντώντας στις κυβερνητικές τοποθετήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για παλινωδίες της κυβέρνησης. Επίσης υπενθύμισε πως η επένδυση στοχοποιήθηκε και πολεμήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ «και τις συνιστώσες του», παρά το γεγονός, ότι «δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».  Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τον πρωθυπουργό να συνειδητοποιήσει ότι, με τη λογική του, ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν ούτε ο πολιτιστικός πλούτος μας μπορεί να προστατευτεί αποτελεσματικά.

«Δεν μπορούμε να πάμε μακριά με αυτά τα μυαλά. Οι επενδύσεις απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα και κυρίως ασφάλεια Δικαίου για να προχωρήσουν» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ, η σύνθεση του οποίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα ως προς την υλοποίηση της επένδυσης.

«Στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πράξει τα αυτονόητα. Να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει να υπονομεύει με τις επιλογές της την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για την Αττική και για ολόκληρη την Ελλάδα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του, εκτιμά ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει και στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και προσπαθεί να θωρακίσει με κάθε τρόπο τα σχέδια του επενδυτή» και συνεχίζει: «Αποτελεί σε τελική ανάλυση στάχτη στα μάτια του λαού ότι οι ΣΥΡΙΖΑίικες ιδιωτικοποιήσεις είναι δήθεν “καλές” και “φιλικές”».

Το Ποτάμι, σημειώνει πως το πρώην αεροδρόμιο «είναι αναξιοποίητο εδώ και 15 χρόνια. Και τους τελευταίους μήνες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αδελφών κομμάτων, θυμήθηκαν ότι είναι αρχαιολογικός χώρος και πιέζουν από μέσα και από έξω το ΚΑΣ για να μπλοκάρουν την επένδυση. Εχθές το πέτυχαν.  Η απόφαση του ΚΑΣ θέτει την επένδυση υπό αμφισβήτηση. Η προστασία των αρχαίων που μπορεί να βρεθούν είναι αυτονόητη. Αυτό όμως πρέπει να επιτευχθεί παράλληλα με την πρόοδο των εργασιών, όπως γίνεται πάντα με τα μεγάλα έργα (πχ. Μετρό)».

Φόβοι για νέα εμπόδια

Το ΤΑΙΠΕΔ πάντως ζήτησε από το ΚΑΣ να καθαρογραφούν το συντομότερο δυνατόν οι αποφάσεις, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της επένδυσης».

Ωστόσο, η απόφαση του ΚΑΣ δεν φαίνεται να σηματοδοτεί άμεση απεμπλοκή της επένδυσης. Και αυτό γιατί, εκτός από τις προσφυγές των οικολογικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας την περασμένη Παρασκευή, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο λίαν συντόμως θα κληθεί να αποφασίσει και για ακόμη μια προσφυγή. Αυτή αφορά την αίτηση 10 κατοίκων των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, μεταξύ των οποίων η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης  Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση  της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται  διατηρητέα νεώτερα μνημεία συγκεκριμένα κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Πρόκειται για το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό  Πύργο  Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων (της δεκαετίας του 1930).

Η προσφυγή συζητήθηκε την Τετάρτη στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο και θα λάβει την απόφασή του μέχρι τα τέλη του έτους.

Τι απαντά η Lamda Development

Από την πλευρά της, η Lamda Development, ζητεί επίσημη ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο των αποφάσεων. Υποστηρίζει πως αφού μελετήσει τις αποφάσεις και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα.

Τέλος, η Lamda Development σημειώνει ότι «η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr