ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Σύμβολο κακοδιαχείρισης η επένδυση στο Ελληνικό

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2017, 17:33 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2017, 21:33
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Σύμβολο κακοδιαχείρισης η επένδυση στο Ελληνικό
Facebook Twitter Whatsapp

«Να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του έτους»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυστηρό μήνυμα να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η επένδυση στο Ελληνικό έστειλε ευρωπαίος αξιωματούχος, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Το εν λόγω μήνυμα έρχεται λίγη ώρα μετά την επίσημη προειδοποίηση της Κομισιόν πως η επένδυση περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, ως εκ τούτου, αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη, ο εν λόγω αξιωματούχος χαρακτήρισε την επένδυση στο Ελληνικό, «σύμβολο κακοδιαχείρισης και καθυστέρησης», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα θα έχει θα έχει τεράστια οφέλη από το να ξεμπλοκάρει αυτή η υπόθεση, πολύ μεγαλύτερα από την ίδια την επένδυση. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Κομισιόν με τον πιο επίσημο τρόπο υπενθύμιζε στην κυβέρνηση πως η επένδυση αυτή είναι μνημονιακή υποχρέωση. «Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί βασικό επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της απόφασης του ΚΑΣ να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έως 350 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και την επιφυλακτική τοποθέτηση της Lamda Development η οποία ανέφερε πως αναμένει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να τοποθετηθεί μέχρι τα τέλη του έτους αναφορικά με την προσφυγή μερίδας κατοίκων των γύρω περιοχών που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση  της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται διατηρητέα νεώτερα μνημεία, συγκεκριμένα κτίρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η αξιολόγηση

Αναφορικά με την αξιολόγηση αλλά και την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, ο αξιωματούχος του Eurogroup υποστήριξε ότι «οι αρχές εργάζονται για να συλλέξουν τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

«Θα ήταν καλό για την ρευστότητα της Ελλάδας αν τα στοιχεία φτάσουν και πιστοποιηθούν εγκαίρως πριν από την 31 Οκτωβρίου», καθώς τότε λήγει και η προθεσμία που τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα είπε ο αξιωματούχος και δήλωσε αισιόδοξος ότι «αυτό θα συμβεί». Εξήγησε, δε, ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα κατέβουν στην Αθήνα «μετά τις φθινοπωρινές συναντήσεις του ΔΝΤ» και οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν θα αφορούν την Ελλάδα. «Υπάρχει η βούληση να τελειώσει η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους», δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος. Η εν λόγω τοποθέτηση βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος τόνισε πως  «Καλό θα ήταν η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει εγκαίρως και να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις όπως έγινε με τη δεύτερη και την πρώτη αξιολόγηση».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr