ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρένο Μαξίμου στα σενάρια συνεργασίας με Βελόπουλο - Που οφείλεται η αλλαγή στρατηγικής - Οι αιχμές Οικονόμου για τις απεργίες και η αποφασιστικότητα της Κεραμέως

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2022, 15:00 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2022, 15:02
Φρένο Μαξίμου στα σενάρια συνεργασίας με Βελόπουλο - Που οφείλεται η αλλαγή στρατηγικής - Οι αιχμές Οικονόμου για τις απεργίες και η αποφασιστικότητα της Κεραμέως
Facebook Twitter Whatsapp

«Η ΝΔ βρίσκεται σε τροχιά αυτοδυναμίας» δήλωσε στο NEWPOST κυβερνητική πηγή. «Ο στόχος είναι να εντείνουμε αυτήν την δυναμική».

Μετά την μεγάλη ανάσα που φαίνεται ότι δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση, καθώς την δείχνουν να παραμένει σε τροχιά αυτοδυναμίας, έστω και αν το στοίχημα της τελικής επίτευξης της συνεχίζει να είναι δύσκολο, παίζει τα ρέστα της για την αυτοδυναμία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκλεισε τα σενάρια συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο, τα οποία συζητιούνται από σημαντικό αριθμό στελεχών και της ΝΔ, με δεδομένο ότι ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα στηθούν οι δεύτερες κάλπες, δίνει την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, μόνον εφόσον πάρει πάνω από 38 –38,5% και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής κυμαίνεται γύρω στο 8-9%.

«Δεν το εξετάζει καθόλου η κυβέρνηση» δήλωσε ο κ.Οικονόμου για το σενάριο συνεργασίας της ΝΔ με τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Για να συνεργαστείς με κάποιον χρειάζεται τουλάχιστον ελάχιστος κοινός παρονομαστής σε θέματα αξιών» τόνισε. «Τέτοιος δεν υπάρχει. Εμείς κοιτάμε προς τη Δύση και εκείνος προς την Ανατολή. Δεν θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής της δεύτερης αναμέτρησης η ΝΔ χρειάζεται κάποιο κόμμα για να κάνει ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Χωρίς απώλειες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ είπε ότι «καθόλου» δεν αισθάνεται κοντά στο κόμμα Βελόπουλου. Έσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι θα δει τις επιλογές του στις δεύτερες εκλογές. Η αλλαγή της κυβερνητικής στάσης οφείλεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες μπορεί να δείχνουν μια μικρή πτώση της ΝΔ σε σχέση με του Ιουλίου, αλλά οι υποκλοπές τελικά δεν την επηρέασαν. Οι πρώτες απώλειες που καταγράφηκαν αποκαθίστανται, όπως σχολίασαν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST.

Το ίδιο συμβαίνει και με το πολιτικό κέντρο του οποίου οι ψηφοφόροι δυσαρεστήθηκαν από το ζήτημα Δημοκρατίας που προέκυψε, αλλά η υπεροχή Μητσοτάκη συνεχίζεται έναντι του Αλέξη Τσίπρα που έχει αναδειχθεί σε συνήγορο του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που είναι το θύμα αλλά ειδικά η δημοσκόπηση της Pulse για τον «Σκάι» τον δείχνει ότι μάλλον χάνει παρά κερδίζει.

Σύμφωνα με την Pulse τον Ιούλιο το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ ήταν 13%, στις 8-9 Σεπτεμβρίου 12%, στις 12-15 Σεπτεμβρίου 11,5%, στις 18-20 Σεπτεμβρίου (μετά την επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη) 12%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο κυρίαρχος και στο πολιτικό κέντρο με το 29% να δηλώνει πως τον εκφράζει καλύτερα, το 23% συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας και το 17% ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όσον αφορά στην παράσταση νίκης, η ΝΔ παραμένει σταθερή στο 56%, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από το 24% στο 26%, έχοντας, όμως, μεγάλη διαφορά από το πρώτο κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο και γνωρίζει ότι εάν αναγκαστεί να προχωρήσει σε φλερτ διαρκείας με τον Βελόπουλο, χωρίς να το έχει μεγάλη ανάγκη όπως φαίνεται στην παρούσα φάση, κινδυνεύει να χάσει ένα μέρος
του εκλογικού ακροατηρίου που τον έκανε πρωθυπουργό.

Αλλαγή στρατηγικής

«Η ΝΔ βρίσκεται σε τροχιά αυτοδυναμίας» δήλωσε στο NEWPOST κυβερνητική πηγή. «Ο στόχος είναι να εντείνουμε αυτήν την δυναμική». Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο αλλά κυρίως σε άσκηση πολιτικών προτάσεων και επιλογών θα είναι και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Προς τα δεξιά θα παίξει κυρίως το χαρτί της ασφάλειας, των ελληνοτουρκικών όπου υπερέχει σημαντικά στην διαχείριση τους ο πρωθυπουργός έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στα εξοπλιστικά, στην φύλαξη των συνόρων και άλλα.

Με το βλέμμα στο κέντρο θα παίξει το χαρτί της σταθερότητας, θέτοντας το δίλημμα ποιος από τους δύο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας μπορούν να διαχειριστούν την βόμβα που βρίσκεται στα χέρια της χώρας και είναι ήδη απασφαλισμένη. Κι αυτό αφορά κυρίως την ενέργεια και την οικονομία αλλά και ευρύτερα την διαχείριση κρίσεων όπου η κυβέρνηση έδειξε απτά αποτελέσματα και γι αυτά θα κριθεί στις εκλογές, όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές της ΝΔ.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σταθερή και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τρία χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ενώ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την γενική συνέλευση του ΟΗΕ. «Μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά» τόνισε. «Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023. Η κυβέρνηση μας παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και στοχεύουμε σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία

«Θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας όταν έρθει η ώρα» τόνισε. «Και ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα μάς εμπιστευτούν για άλλη μια φορά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί νομίζω ότι ξέρουν ότι αντιμετωπίσαμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, αποτελεσματικά και ότι η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε το 2019

Απεργίες

Η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί σε ό,τι αφορά στην κλιμάκωση των κοινωνικών αντιδράσεων και των απεργιών. Χθες η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς ταλαιπώρησαν πολλούς πολίτες που δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στην εργασία τους.
«Υπάρχει ένας νόμος που πρέπει να εφαρμόζεται» δήλωσε ο κ.Οικονόμου. «Η απεργία είναι δικαίωμα και επιλογή των συνδικαλιστών για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ανθρώπων που υπηρετούν αλλά να ζυγίζουν και τις αποφάσεις τους με βάση και το κοινωνικό συμφέρον» τόνισε.

Άφησε αιχμές για την Δικαιοσύνη ότι πρέπει να βγάζει πιο γρήγορα αποφάσεις. «Σήμερα, βγήκε η απόφαση που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία αλλά δεν προσθέτει κάτι όταν αυτό βγαίνει αφού έχει λήξει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε νομοθετικά. Θα πρέπει να τα ζυγίζουμε όλοι λίγο καλύτερα για την ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου αλλά και για τους πραγματικούς λόγους προκήρυξης της απεργίας».

Η ουσία είναι βέβαια ότι ούτε και η πολιτεία εφάρμοσε το νόμο αφού για μια φορά ακόμη δεν στάθηκε δυνατό να συμφωνηθεί ένα προσωπικό ασφαλείας και η διεξαγωγή του ενός τρίτου των δρομολογίων.

Ούτε βήμα πίσω

Αντίθετα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είναι αποφασισμένη να τηρήσει το νόμο, έστω κι αν αυτό την φέρνει σε σύγκρουση με τους συνδικαλιστές.

«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν κηρύξει απεργία ενάντια στη βελτιωτική αξιολόγηση, στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος PISA, στα πρότυπα σχολεία» δήλωσε. «Όλες κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη παράνομες» τόνισε. «Τώρα προκήρυξαν απεργία και ενάντια στους μέντορες εκπαιδευτικούς, που θεσπίσαμε για να υποστηρίζουν τους νέους εκπαιδευτικούς. Ούτε βήμα πίσω!»

Κατέθεσε αγωγή ζητώντας την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης. «Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μία εκπαιδευτική πολιτική που δίνει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στους μαθητές, που κάνει καλύτερους τους εκπαιδευτικούς μας» τόνισε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr