ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο υβριδικός πόλεμος του Ερντογάν - Η αποδόμηση των fake news από τον Μητσοτάκη στον ΟΗΕ - Τα αυστηρά μηνύματα Σχοινά

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2022, 16:00 / Ανανεώθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2022, 16:12
Ο υβριδικός πόλεμος του Ερντογάν - Η αποδόμηση των fake news από τον Μητσοτάκη στον ΟΗΕ - Τα αυστηρά μηνύματα Σχοινά
Facebook Twitter Whatsapp

Για έναν «άσσο στο μανίκι του πρωθυπουργού» κάνουν λόγο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, τον οποίο θα αποκαλύψει στον ΟΗΕ. Δεν τον αποκαλύπτουν.

Στον τουρκικό υβριδικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη σε βάρος της Ελλάδας θα απαντήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του  στον ΟΗΕ. «Είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων» δήλωσε στο CNN για τον Ταγίπ Ερντογάν που κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο ανθρωπίνων ψυχών, δείχνοντας φωτογραφίες με νεκρά βρέφη.

«Να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι παράλογο» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν ενθάρρυνε χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Δεν εργαλειοποιούμε εμείς το μεταναστευτικό. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αλλά σεβόμαστε και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό. Αλλά αυτός δεν είναι τρόπος να λύνεις τις διεθνείς σου υποθέσεις».

Διακήρυξε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές της» και τόνισε ότι «οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες» σε ομιλία του, στο γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.

Σημείο προς σημείο

Για έναν «άσσο στο μανίκι του πρωθυπουργού» κάνουν λόγο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, τον οποίο θα αποκαλύψει στον ΟΗΕ. Δεν τον αποκαλύπτουν. Είναι αποφασισμένος, πάντως, να ακυρώσει σημείο προς σημείο την διάτρητη επιχειρηματολογία του Ερντογάν,  και να αποκαλύψει με στοιχεία ότι η Τουρκία είναι αυτή που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. 

Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα, ήταν τον Μάρτιο του 2020, όταν οι τουρκικές αρχές με εντολή Ερντογάν ενθάρρυναν ανοιχτά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τα σύνορά της» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.«Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε. «Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένα άτομο που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει. Άρα πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας.»

SOS για τον Έβρο

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το  ενδεχόμενο να επαναληφθεί μια νέα απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών από τον Έβρο, αυτή η μορφή υβριδικού πολέμου που δοκίμασε με επιτυχία τα αντανακλαστικά και τις αντοχές της χώρας το προηγούμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρονται σε οργανωμένες συγκεντρώσεις εκατοντάδων μεταναστών σε σημεία κοντά στα σύνορα όπου τα κυκλώματα τους οδηγούν αναμένοντας το πράσινο φως για να περάσουν τα σύνορα. Μόνο την Τετάρτη 1.500 παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω της ισχυρών μέτρων αποτροπής όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

«Επί του παρόντος η απειλή αυτή και το σχέδιο αυτό, δεν έχει πάρει τη μορφή του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020, αλλά παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να μην επιτρέψουμε να υπάρξει το παραμικρό» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναφέρθηκε  και στην Ελληνική Αστυνομία σε πλήρη συντονισμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους ακρίτες του Έβρου βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, επαγρύπνηση και εγρήγορση υλοποιώντας το επιχειρησιακό Σχέδιο «Ακρίτας», για το ενδεχόμενο νέας μαζικής απόπειρας εισόδου μεταναστών στη χώρα μας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Σε πλείστες περιπτώσεις «φέρνουν οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στα σύνορά μας».

Όλα τα όπλα 

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. 
-Σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.
-Θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει.
-Ενισχύει την συνοριοφυλακή με 250 νέες προσλήψεις. 

Κυρώσεις!

Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών δυνάμεων και αξιωματούχων. Ηδη στην Γερμανία συζητείται από κυβερνητικά πολιτικά κόμματα το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο Κολλέγιο της Ευρώπης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι «όσοι δεν σέβονται αυτό που πρεσβεύει η ΕΕ δεν μπορούν να επωφελούνται από την τελωνειακή ένωση, την πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή τα χρηματοδοτικά προγράμματα».

Έκανε αναφορά και στην ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ. «Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Τουρκίας να χρησιμοποιεί το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να εξαπολύσει μια αβάσιμη επίθεση εναντίον δύο κρατών μελών της ΕΕ, μιλώντας για «τυραννία» στην Κύπρο και κατηγορώντας την Ελλάδα για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”» δήλωσε. «Είδαμε την Τουρκία, από τη μια πλευρά, να παίζει έναν αξιέπαινο, καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ταυτόχρονα να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σκοπιμότητας αρνούμενη να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό, ενώ είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ».

Η θέση του κ.Σχοινά είναι ότι η ΕΕ πρέπει να είναι πιο κατηγορηματική και αποφασιστική. «Το να είναι δύναμη του καλού στον κόσμο –όπως είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι η ΕΕ– δεν σημαίνει ότι είναι κατευναστής» τόνισε. «Δεν πρέπει να σημαίνει κακή κρίση ντυμένη με καλές προθέσεις».

Στην Πράγα

Στις 6-7 Οκτωβρίου οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στην Πράγα για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις προοπτικές μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο ενός σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν περιφερειακές δυνάμεις γύρω από την ΕΡ (Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, βαλκανικές χώρες κλπ). «Για να πετύχει μια τέτοια κοινότητα, δεν μπορούν να υπάρχουν γκρίζες ζώνες» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Όσοι δεν σέβονται αυτό που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να επωφεληθούν –ή να συνεχίσουν να επωφελούνται– από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά μας, την τελωνειακή μας ένωση ή τα χρηματοδοτικά μας προγράμματα. Και εμείς, ως ΕΕ, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να το εφαρμόσουμε στην πράξη. Η «εποχή της αθωότητας» της Ευρώπης πρέπει να μπει στο παρελθόν.»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr