ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συζήτησαν Αλ. Τσίπρας – Ντ. Τραμπ πριν τη συνάντησή τους

Δημοσίευση 17 Οκτωβρίου 2017, 19:46 / Ανανεώθηκε 17 Οκτωβρίου 2017, 22:34
Facebook Twitter Whatsapp

Πρόσκληση του πρωθυπουργού στον αμερικανό πρόεδρο να έρθει στην Ελλάδα 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την πολυαναμενόμενη συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο, όπου αναμένεται να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία και τις επενδύσεις μέχρι τη στρατιωτική συνεργασία. 

Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση, ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πως η «είναι τιμή μας να φιλοξενούμε εδώ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των στόλων συγκεκριμένα των αεροπλάνων F-16, θα υπάρξει αναβάθμιση. Επίσης έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα, μετά από αυτή συνάντηση θα έχουμε συναντήσεις και δείπνο εργασίας, θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμη η συγκυρία της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας εταίρος, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Είναι μεγάλη τιμή για μενα να βρίσκομαι εδώ», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ σε μια ευαίσθητη περιοχή, αυτήν της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τόνισε επίσης ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον μοιράζονται κοινές αξίες, όπως η Δημοκρατία.

Ολόκληρες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού«Σας ευχαριστώ κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε καθώς και για την φιλοξενία. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα, πιστεύω ότι είναι μία πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για την στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύσουμε αυτή την συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης μοιραζόμαστε κοινές αξίες, μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η Ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή για εμένα. Σας ευχαριστώ πολύ».

Τι θα συζητήσουν

Οι δύο ηγέτες έχουν αυτή την ώρα γεύμα εργασίας στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Στις 20:30 θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ.

Κατά την προκαταρκτική του τοποθέτηση ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια εξαιρετική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα. «Είναι σχέση πολλών ετών, έχετε περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε περάσει, ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του Τουρισμού έχετε μία πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε χτυπήσει νούμερα ρεκόρ, η Ελλάδα ένας πανέμορφος τόπος, έχω πολλούς φίλους στη Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας πραγματικά και είναι τιμή μου  να σας έχουμε εδώ σήμερα».

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ σημαντική περιοχή. Έχουμε κοινά συμφέροντα και αξίες».

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε πρόεδρε, είναι τιμή μας να βρισκόμαστε μαζί σας σήμερα και προσδοκούμε να έχουμε αυτές τις συζητήσεις τη συνεργασία, είναι εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία. Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή ίσως να είναι η πιο όμορφη περιοχή μεν, αλλά και η πιο σταθερή, οπότε προσδοκούμε με ανυπομονησία να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας διότι έχουμε κοινές βλέψεις και κάποια κοινά συμφέροντα στην περιοχή. Θέλω να σας ευχαριστήσω κατά πρώτον για τη φιλοξενία σας και νομίζω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την Ελλάδα, είστε ευπρόσδεκτος διότι θεωρώ ότι έχουμε πολλούς Έλληνες, οι περισσότεροι Έλληνες, το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού που λατρεύει τη χώρα σας αλλά και εσείς έχετε Έλληνες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίοι παίζουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στην πολιτική, στην οικονομία και έχετε και πολλούς υποστηρικτές, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη από τις προηγούμενες μέρες, και όπως έχει προϊδεάσει και ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις που είχε από το Σάββατο έως σήμερα στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον, στην ατζέντα των σημαντικών συνομιλιών βρέθηκαν τα θέματα:

α) της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
β) της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.
γ) των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. [τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις].
δ) της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Από πλευράς ΗΠΑ στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετέχουν, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι. 

Από ελληνικής πλευράς τον κ. Τσίπρα πλαισιώνουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμνυας Πάνος Καμμένος. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr