current views are: 10

18 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση11:06

Βγάζει… καπνούς η αντιπολίτευση για τα F-16 – Δυσπιστία για τη συμφωνία

Κυβέρνηση: Η φθηνότερη από τις λύσεις που είχαν προταθεί

Δημοσίευση 11:06’

Κυβέρνηση: Η φθηνότερη από τις λύσεις που είχαν προταθεί

Αρνητικό πρόσημο είχε για την αντιπολίτευση το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, που θα κοστίσει στη χώρα 2,4 δισ., να προκαλεί ερωτήματα και δυσπιστία όσον αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη συμφωνία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να τη χαρακτηρίζει αναγκαία, προκειμένου, όπως είπε, να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροσκαφών «για τον οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. ευρώ».

«Όσον αφορά το κόστος αυτής της αναβάθμισης διευκρίνισε, ότι το σύνολο της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. ευρώ αλλά όσον αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό το κόστος θα είναι 1,1 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί σε ένα βάθος δεκαετίας ή δεκαπενταετίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Είναι η φθηνότερη από τις λύσεις που είχαν προταθεί γιατί υπάρχουν πολλοί που θεωρούν δεν θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα F-16 αλλά να πάμε σε μια ριζική ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών. Η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της αναβάθμισης».

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency – DSCA), το εκτιμώμενο κόστος της συμφωνίας ανέρχεται στα 2,404 δισ. δολάρια. Επιπλέον, η DSCA επισημαίνει ότι ο βασικός εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin που εδρεύει στο Τέξας ενώ, όσον αφορά τα αντισταθμιστικά ωφέλη επισημαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφονίας του εργολάβου και της Ελλάδας.

ΠΑΣΟΚ: Μεγάλα λόγια, λίγες πράξεις

«Μεγάλα λόγια, λίγες πράξεις» καταλογίζει στον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Οι ευχές όλων μας για αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν δεδομένες και ειλικρινείς. Η παράταξη μας εξάλλου είναι εκείνη που οδήγησε σε εξορθολογισμό τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με όρους αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό. Ατυχώς για την χώρα οι δυνατότητες του Αλέξη Τσίπρα ήταν εξίσου δεδομένες. Μεγάλα λόγια, λίγες πράξεις», αναφέρει η κ. Γεννηματά σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Με λύπη μας διαπιστώνουμε, ότι για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός είπε πολλά, υποσχέθηκε περισσότερα, επιστρέφει όπως φαίνεται με άδεια χέρια. Πήρε ανέξοδα καλά λόγια και υπέγραψε γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ».

Β. Κικίλιας: Απαιτείται απόλυτη διαφάνεια

«Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη», δήλωσε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει, το ταχύτερο δυνατόν, την εθνική αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς, όπως σημείωσε, το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη «παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος».

«Η ελληνική κοινωνία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί απόλυτη διαφάνεια», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Δ. Κουτσούμπας: «Τραγικό να δίνεις τέτοιο πεσκέσι στην αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία»

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πάρα πολλά στις ΗΠΑ, είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real FM, αναφέροντας ότι “η δήθεν στήριξη Τραμπ, των ΗΠΑ δηλαδή προς την Ελλάδα είχε τον χαρακτήρα ενός καλού στριπτίζ ή ενός ανατολίτικου οριεντάλ που το πολύ-πολύ κάποιος δίνει ένα φιλοδώρημα στον χορευτή ή στην χορεύτρια”.

Είπε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση της Σούδας και άλλων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, “αυτό υπονόησαν και οι δύο”, δεσμεύσεις για συνέχεια σε πολεμικούς εξοπλισμούς για τα σχέδια του ΝΑΤΟ “και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ανέχειας για τον λαό μας”. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε “ότι η ΕΑΒ έχει τεράστιες δυνατότητες σήμερα και μάλιστα έχει φθάσει (να κατασκευάζει) περίπου το 30% της ατράκτου των μαχητικών αμερικάνικων αεροσκαφών, των F-16, αποτελώντας μάλιστα τον μοναδικό υποκατασκευαστή των F-16 παγκοσμίως”.

Είναι τραγικό να δίνεις τέτοιο πεσκέσι στην αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία σε μια τραγική περίοδο για τη ζωή του λαού μας με την οικονομική κατάσταση που έχει η χώρα” υπογράμμισε, προσθέτοντας “και βέβαια έχουμε την εξυπηρέτηση όλων των ενεργειακών σχεδίων των αμερικάνικων μονοπωλίων στην περιοχή”. Τόνισε ότι η λειτουργία της βάσης της Σούδας δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων και εκτέλεσης βομβαρδισμών, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη παλιότερα.

Αυτό δημιουργεί ρεύματα προσφύγων και το ερώτημα ‘μπορούμε να κάνουμε κάτι με τις βάσεις έτσι όπως είμαστε μόνοι;’, το λένε διάφορες δυνάμεις που τάσσονται ενάντια στους πρόσφυγες και δεν βλέπουν ποια είναι η αιτία. Έχει τεράστια ευθύνη και η ελληνική κυβέρνηση με τις αποφάσεις της και η αμερικάνικη κυβέρνηση και οι συμμαχίες στις οποίες συμμετέχουμε όπως το ΝΑΤΟ” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ενοχλεί περισσότερο το ότι μια κυβέρνηση που δηλώνει αριστερή κάνει άνοιγμα στις ΗΠΑ, είπε ότι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος αν ακούσει κανείς τι έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν και μετά την εκλογή Τραμπ, αλλά και τι έλεγε πριν από τρία χρόνια, ενώ εστίασε κυρίως στο “τι εισέπραττε ο ελληνικός λαός ως θέσεις του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και πώς εξελίσσεται σήμερα ως κυβέρνηση“. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι με τη στάση που κράτησε ο κ. Τσίπρας στις ΗΠΑ “ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις παροτρύνσεις του κ. Μητσοτάκη“.

Κόντρα και στη Βουλή για το ταξίδι στις ΗΠΑ

Από το μικροσκόπιο των κομμάτων στη Βουλή πέρασε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλτ Τραμπ στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Τα κόμματα στην πλειοψηφία τους χαρακτήρισαν θετικό το γεγονός, ωστόσο εμφανίστηκαν επιφυλακτικά ως προς τα απτά αποτελέσματα που αυτή θα φέρει. 

Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, ο ΚΕ της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, σχολίασε τα περί αναβάθμισης στις ΗΠΑ των περιβόητων F16, λέγοντας πως « η πτωχή πλην τίμια Ελλάς, σε μια επίδειξη φοβερής γενναιοδωρίας δέχεται να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο προπύργιο του καπιταλισμού». Σχολίασε μάλιστα δεικτικά τη φράση του πρωθυπουργού για το διαβολικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Τραμπ προσεγγίζει τη πραγματικότητα που γίνεται όμως για καλό σκοπό. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας ήθελε να φωτίσει τη δική του περίπτωση, που ξεκίνησε από διαβολικό σκοπό να είναι πρωθυπουργός και τώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι το κάνει για καλό.

  Απαντώντας ο ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης συνέστησε σοβαρότητα και νηφαλιότητα προειδοποιώντας πως τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπορυγού δεν «ενδείκνυνται για τίτλους και ατάκες στο youtube, για σούπερ τίτλους σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής». «Η χώρα μας ανακτά πλέον το διπλωματικό της κεφάλαιο», σημείωσε με νόημα υπενθυμίζοντας της συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους ξένους ηγέτες.

«Το να συναντάται ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι ένα θετικό γεγονός», δήλωσε από τη πλευρά της ΔΗΣΥ, ο Θ. Θεοχαρόπουλος, διευκρινίζοντας όμως πως δεν υπήρξε κάποια πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς ο κ. Τραμπ περιορίστηκε σε θεωρητικές αναφορές χωρίς να πιέσει το ΔΝΤ. « Βέβαια δεσμευτήκαμε για την αναβάθμιση των F16 αλλά το θέμα είναι αν έχει κάνει ο κ. Καμμένος αίτημα για τα αντισταθμιστικά», υπογράμμισε με νόημα.

«Είναι από μόνη της θετική η συνάντηση», είπε ο Σπ. Δανέλλης από το Ποτάμι, επισημαίνοντας όμως πως « είναι νωρίς για συμπεράσματα, τα ουσιαστικά αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού θα τα δούμε στο προσεχές μέλλον».


σχετικα αρθρα