ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Σόιμπλε στις «Ιστορίες»: Δεν θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση χρέους

Δημοσίευση 24 Οκτωβρίου 2017, 23:01 / Ανανεώθηκε 26 Οκτωβρίου 2017, 08:45
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν θα μπορούσα να εφαρμόσω τα μέτρα που πέρασε η Ελλάδα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάθε συζήτηση για ελάφρυνση χρέους κόβει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» με τον Αλέξη Παπαχελά, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι είναι δύσκολο να απαντήσει σε κάτι τέτοιο και εν συνεχεία ανέφερε «μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και τη Lehman Brothers, οι αγορές ανακάλυψαν πόσο εύθραυστη είναι η δομή της νομισματικής ένωσης».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Σόιμπλε σχολίασε την αντίδραση των Ελλήνων για την λιτότητα που ασκήθηκε στην χώρα, σημειώνοντας ότι «δεν στέκει» να ζητάει η Ελλάδα δάνεια και να υβρίζει τους δανειστές της. «Όταν ζητάτε χορήγηση δανείων από τους άλλους δεν μπορείτε να τους υβρίζετε όταν λαμβάνετε από αυτούς δάνεια» σημείωσε. Εξέφρασε την κατανόησή του ότι ο ελληνικός λαός  «σκέφτεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο» εκτίμησε όμως ότι οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ θα έπρεπε να έχουν πει την αλήθεια.

«Δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους»

Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά, πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους αλλά, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, και απαντώντας σε ερώτηση για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, δηλαδή την ελάφρυνση χρέους διαμηνύει: «ο μέσος όρος επιτοκίων του γερμανικού δημοσίου χρέους είναι υψηλότερος από ότι του ελληνικού δημοσίου χρέους διότι ουσιαστικά η Ελλάδα πληρώνει αυτό που καταβάλει  ο ESM σήμερα για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων που εκδίδονται για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία δεν είναι το χρέος, αλλά η συνέχιση της πορείας προς μίαν αδιάκοπη βελτίωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας».

Στη συνέχεια και αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, τονίζει εμφατικά πως ενδεχόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση χρέους θα ληφθούν μόνο εάν καταστεί αναγκαίο, πράγμα που όπως επεσήμανε, δεν θα συμβεί. «Τα μέτρα που οφείλαμε να εφαρμόσουμε βραχυπρόθεσμα τα εφαρμόσαμε. Για την περίπτωση κατά την οποία μετά το πέρας του προγράμματος θεωρηθεί απαραίτητο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, έχουμε ήδη καθορίσει τα επόμενα βήματα. Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα. Ο επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ είπε πρόσφατα ότι η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος σε μια εξέλιξη που κατά την άποψη του δεν καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων [σ.σ. για το χρέος], αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος» υπογραμμίζει.

Σε άλλη ερώτηση για το ζήτημα υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης χρέος. «Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θεωρείται ότι η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων [σ.σ. για το χρέος] και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές» αναφέρει.

Επίσης, σημειώνει ότι πως ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι καθορισμένος από το πρόγραμμα και δεν θα αλλάξει. «υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι  συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην Ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί. Αν πράγματι υπάρχει ανάγκη για αλλαγές τότε οι μελλοντικοί υπεύθυνοι ας λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Εμείς πάντως λάβαμε τις τελευταίες αποφάσεις που οδήγησαν φέτος την Ελλάδα σε καλά αποτελέσματα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απορρίπτει επίσης την άποψη ότι μεγάλο μέρος των Γερμανών πολιτών θα είναι απέναντι σε ένα ενδεχόμενο τέταρτο πρόγραμμα. Σημειώνει σε αυτό το πλαίσιο πως στη Γερμανία υπήρχε «πάντα μια μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της Ελλάδας, μια αλληλεγγύη προς τη χώρα» και προσθέτει αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός τέταρτου προγράμματος:

«Ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής βέβαια δεν είναι εκείνος που λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από την πλειοψηφία μέσα στην Βουλή. Αυτό ισχύει τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία».

Επίσης απορρίπτει τις επικρίσεις που δέχεται από πολιτικούς του αντιπάλους αναφορικά με τους χειρισμούς του για το ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε σε αυτό το σημείο πως «κανείς μας δεν ήθελε ποτέ να κάνει κάτι που θα βλάψει την Ελλάδα» και υποστήριξε ότι: «Παλεύαμε να βρούμε πάντοτε ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη πορεία που ακολουθώντας την η Ελλάδα θα είχε μια καλύτερη εξέλιξη. Το να μας επιρρίπτουν ευθύνες για τα ελληνικά προβλήματα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Πάντως, παραδέχεται πως έκανε λάθη αναφορικά με την ελληνική κρίση, αν και αρνείται να γίνει πιο σαφής. «Ένας πολιτικός που ισχυρίζεται πως δεν έχει κάνει λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος. Είμαστε άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δεν θεωρώ σκόπιμο, να επανέρχεται κανείς στο παρελθόν, υπάρχουν κάποιοι που δεν είχαν και τόση επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων, αλλά σήμερα φλυαρούν λέγοντας πολλές χαζομάρες».

«Τελείωσε η συζήτηση για Grexit»

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τονίζει επίσης πως η συζήτηση για το Grexit τελείωσε οριστικά. «Ο όρος αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται. Και επαναλαμβάνω: η συμβουλή μου και προς τα ΜΜΕ είναι να μην δίνουν συνέχεια σε αυτές τις εικασίες γιατί τελικά αυτό θα μας οδηγήσει σε κάτι που πραγματικά δεν επιθυμούμε, δηλαδή στην απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών» υποστηρίζει.

«Όλοι ήθελαν Grexit το 2015»

Και μπορεί ο Σόιμπλε να ξεκόβει κάθε συζήτηση για Grexit στην παρούσα φάση, σημειώνει ωστόσο ανακαλώντας τις δραματικές στιγμές της διαπραγμάτευσης του 2015 τονίζει πως η εν λόγω πρόταση δεν ήταν δική του ιδέα, αλλά την ασπαζόταν η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών που μετείχαν στο Eurogroup. «Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την κρίσιμη περίοδο κατά την οποία ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποδέχτηκε τους όρους και προχώρησε σε εκλογές, η μεγάλη πλειονότητα των Υπουργών Οικονομικών, ουσιαστικά όλοι, ήταν της άποψης ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να πάρει ένα timeout με την στήριξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Βέβαια ήταν πάντα σαφές ότι κανείς δεν μπορούσε να πιέσει την Ελλάδα. Πάντα ήταν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που αποφάσιζε» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Είναι γνωστό ότι μεταξύ των Υπουργών της Ευρωζώνης όλοι ήταν της ίδιας άποψης. Ο Ιταλός συνάδελφος Παντοάν το δήλωσε άλλωστε και επίσημα. Επίσης είναι γνωστό ότι η απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο ήταν διαφορετική. Αλλά αυτή η απόφαση ήταν εντάξει διότι έτσι ο Τσίπρας δέχτηκε κάτι που προηγουμένως απέκλειε. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο κατέβηκε σε εκλογές».

Τι είπε για τον Γ. Βαρουφάκη

Ο κ. Σόιμπλε δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αφού σημειώνει πως δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος που προκάλεσε στην οικονομία η εξάμηνη διαπραγμάτευση, υπογραμμίσει ότι «αυτά που λέει ο συνάδελφος Βαρουφάκης απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους».

Πάντως, σχολιάζει θετικά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να πάει σε εκλογές, αμέσως μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. «Σεβάστηκα το γεγονός ότι ο Τσίπρας προσπάθησε να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά και όταν αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να το καταφέρει ακολούθησε το δρόμο των εκλογών. Εγώ αυτό το κατάλαβα πολύ καλύτερα από ό,τι οι άλλοι. Ό,τι δηλαδή είπε “είμαι αναγκασμένος  να κάνω τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκα, θα κάνω εκλογές, χρειάζομαι νέα εντολή από τους Έλληνες ψηφοφόρους”. Την εντολή αυτή την έλαβε και τώρα με όλες τις δυσκολίες -και δεν είναι εύκολος δρόμος αυτός-  η χώρα πάει καλύτερα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι αναφορές στην κυβέρνηση του Αν. Σαμαρά και η πρώτη πρόταση για Grexit

Ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας κάνει εκτενείς αναφορές και στην περίοδο διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σόιμπλε σημειώνει πως η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά σημείωσε μεγάλη πρόοδο έχοντας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ αποκαλύπτει τι είπε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όταν τον είχε επισκεφτεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως είχε ευχηθεί ο αριστερός πολιτικός να μην κερδίσει τις εκλογές καθώς δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. «Τότε όμως ο Σαμαράς είπε πως χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις του. Το δήλωσε και επίσημα στο Βερολίνο διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και επιπλέον, πλησίαζε η εκλογή ενός νέου Προέδρου για την οποία, αν θυμάμαι καλά, απαιτείται πλειοψηφία 60%. Χωρίς αυτή την πλειοψηφία διαλύεται η Βουλή  και κηρύσσονται νέες εκλογές. Ο δε Τσίπρας, αυτό μου το είπε σε προγενέστερη στιγμή όταν είχε βρεθεί στο Βερολίνο ως αρχηγός της  αντιπολίτευσης, τότε είχαμε μιλήσει πάνω από μια ώρα, μου είχε πει ότι σκόπευε να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς όρους. Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε.

Παραδέχεται εξάλλου ότι πράγματι πρότεινε το 2011 προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τονίζει πως ο ίδιος δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει στη Γερμανία τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. «Με τον Βενιζέλο μίλησα λοιπόν στην αρχή της θητείας του γιατί ήταν προφανές για εμένα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση από πολιτικής άποψης. Το να επιβάλει κανείς πολιτικά τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι καθόλου εύκολο. Εγώ ο ίδιος δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να επιβάλω τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία. Και είπα ότι σε χώρες όπως στην Ελλάδα, αλλά και αλλού, όπου κατά τις προηγούμενες δεκαετίες συνήθιζαν να εξισορροπούν τις αδυναμίες της ανταγωνιστικότητας με υποτίμηση του νομίσματος, ένα εργαλείο που δεν έχουμε στην νομισματική ένωση, είπα λοιπόν ότι ενδεχομένως θα ήταν  καλύτερο να επαναφέρετε για κάποιο διάστημα το εργαλείο της υποτίμησης και εμείς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή φυσικά να σας παρέχουμε αμέριστη υποστήριξη. Έτσι, όταν το κράτος θα έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα του, θα μπορέσετε να επιστρέψετε. Ο Βενιζέλος αρνήθηκε λέγοντας ότι η μεγάλη πλειονότητα του Ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, ότι θα υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ότι αυτό είναι εφικτό. Από εδώ και πέρα, βέβαια, είναι σαφές ότι αυτή είναι πλέον απόφαση της Ελλάδας αν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ή όχι. Αν κάποιος θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. (…). Εγώ παρακολουθούσα πάντα με σεβασμό τις πολιτικές διαδικασίες και τις αντιστάσεις και την αντίθεση του λαού. Αλλά ήταν αναπόφευκτο. Πάντως ήταν απόφαση των Ελλήνων». 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr