current views are: 9

1 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:34

Κ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση έκανε τους φτωχούς, φτωχότερους»

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μείωσε τα εισοδήματα των πολιτών με την υπερφορολόγηση, στηλίτευσε την πρόσφατη δήλωση της Έλενας Κουντουρά ότι «είναι επιτυχία το ότι οι πολίτες δεν τρώνε από τα σκουπίδια» τονίζοντας πως οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι.

Δημοσίευση 17:34’

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μείωσε τα εισοδήματα των πολιτών με την υπερφορολόγηση, στηλίτευσε την πρόσφατη δήλωση της Έλενας Κουντουρά ότι «είναι επιτυχία το ότι οι πολίτες δεν τρώνε από τα σκουπίδια» τονίζοντας πως οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι.

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης για την υπερφορολόγηση, το ασφαλιστικό, τις ελλείψεις στο κράτος πρόνοιας και τις τριτοκοσμικές εικόνες στα νοσοκομεία της χώρας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο 3ο προσυνέδριο του κόμματος στα Ιωάννινα. Παράλληλα παρουσίασε τις θέσεις της ΝΔ για το κοινωνικό κράτος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μείωσε τα εισοδήματα των πολιτών με την υπερφορολόγηση«Χρέος κάθε κοινωνίας είναι να μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από τη μήτρα της αριστεράς, κατάφερε τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων», είπε και συνέχισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που επιτρέπει να δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων είτε στις ουρές των δημόσιων νοσοκομείων, είτε στις ουρές του μετρό. Δεν είναι ικανοί να εφαρμόσουν ούτε ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο» . 

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ», καθώς επίσης και ότι «προκάλεσε και ανέχεται συνθήκες εργασιακής ζούγκλας». Όπως επεσήμανε, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που επιτρέπει να δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων είτε στις ουρές δημόσιων νοσοκομείων, είτε στις ουρές μετρό, δεν είναι ικανοί να εφαρμόσουν ούτε ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο».

«Στόχος μας» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι «να μειώσουμε τις ανισότητες», όχι όμως «κατεβάζοντας όσους είναι ψηλότερα, αλλά ενισχύοντας τους φτωχότερους για να περιοριστούν δραστικά οι άδικες κοινωνικές ανισότητες, που προκαλεί η σημερινή Κυβέρνηση».

«Οι προτάσεις – δεσμεύσεις της ΝΔ»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε τη δέσμη μέτρων που θα εφαρμόσει σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τόνισε ότι η βασική προτεραιότητα της ΝΔ θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς «κανένα επίδομα δεν είναι αποτελεσματικό όσο μία καλή θέση εργασίας».

Επίσης προανήγγειλε μια την «ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε «να γενικεύσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αξιοποιώντας πόρους και από το ΕΣΠΑ,» και υποστήριξε πως γι αυτό τον σκοπό θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα «ενοποιήσει τα επιμέρους επιδόματα και θα διαμορφώσει ένα μηχανισμό με εισοδηματικά κριτήρια».

Σημείωσε επίσης πως σκοπός της Νέας Δημοκρατίας είναι όχι μόνο να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι, αλλά και να επανενταχθούν σταδιακά στην αγορά εργασίας ώστε να έχουν ένα πλέγμα στήριξης για να επανέλθουν σε μια κανονικότητα.

Ανέφερε επίσης, στον τομέα των επιχειρήσεων, ότι ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί είναι οι μικροπιστώσεις, «μικρά δάνεια για ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα».

Αναφορικά με τον τομέα της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε να καθιερωθεί η κατ οίκον διανομή φαρμάκων για όσους πάσχουν από βαριές χρόνιες ασθένειες και τους καρκινοπαθείς, καταργώντας όπως είπε «την ντροπιαστική ταλαιπωρία στην οποία τους έχει επιβάλει η Κυβέρνηση. Το οικονομικό κόστος είναι ελάχιστο το έχουμε εντάξει ήδη στο πρόγραμμά μας».

Προανήγγειλε εξάλλου την αξιοποίηση ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας σε διάφορους τομείς. «Χρέος του κράτους είναι να παρέχει δημόσια υγεία, αλλά αν κάποιες δομές μπορεί να τις παρέχει ιδιωτικός τομέας είναι θέμα του κράτους. Αλλά λέμε όχι φαραωνικές δημόσιες δομές, με στόχο υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες», υποσήριξε. 

Κατά τα άλλα επεσήμανε πως η ΝΔ θα καθιερώσει «ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίοι θα εξετάζονται με προτεραιότητα».

Προανήγγειλε προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών στα νοσοκομεία ενώ ως προς τη διοίκηση των ιδρυμάτων υποστήριξε πως «θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ». Αυτό θα αφορά «όλα τα επίπεδα διοίκησης, με δεσμευτικούς στόχους, με διαφάνεια και λογοδοσία, για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα». «Δεν πρόκειται να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι βουλευτές και στελέχη», υπογράμμισε.

Επίσης υποστήριξε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. «Το Υπουργείο Υγείας θα έχει ξεκάθαρο, αμιγώς επιτελικό και εποπτικό ρόλο. Την ευθύνη για την οργάνωση, διοίκηση και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος αναλαμβάνουν οι 13, πλέον, Υγειονομικές Περιφέρειες που θα αναβαθμιστούν», είπε.

Κοινωνική ασφάλιση

Αναφερόμενος στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως το κόμμα θα μειώσει τις εισφορές, θα θεσπίσει «ενιαίους  κανόνες για τους μισθωτούς εξαιρώντας από αυτούς μόνο τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα» και θα διορθώσει τις αδικίες με τις συντάξεις χηρείας«Καθιερώνουμε για όλους τους ασφαλισμένους την πλήρη βασική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης. Ανταποδοτική σύνταξη ανάλογη με τις καταβαλλόμενες εισφορές και τα χρόνια εργασίας» είπε.

Πάντως, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό υπογράμμισε πως πραγματική απάντηση θα υπάρξει μόνο αν η οικονομία επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και αλλάξει ο λόγος ασφαλισμένων και συνταξιούχων

Τέλος, αναφερόμενος στο δημογραφικό, ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε: «Χορηγούμε φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση του πρώτου και δεύτερου παιδιού. Δέσμευσή μας: 1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο. Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για όλες τις οικογένειες, ενώ θα υιοθετήσουμε επιπλέον μέτρα στήριξης για τις μονογονεϊκές οικογένειες».


σχετικα αρθρα