current views are: 9

6 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:17

Η κακή συγκυρία για Μητσοτάκη και τα αναπάντητα ερωτήματα του Τσίπρα

Πώς η επικοινωνία του Μαξίμου απειλεί την ουσία της Πειραιώς

Δημοσίευση 05:17’

Πώς η επικοινωνία του Μαξίμου απειλεί την ουσία της Πειραιώς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταθέσει, πολύ καιρό πριν, την ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα κρούσματα ανομίας και την ασφάλεια των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να την απαντήσει σε μία ευνοϊκή για τον ίδιο συγκυρία. Η ΕΛ.ΑΣ είχε βρει τα ίχνη των δολοφόνων Ζαφειρόπουλου, είχε συλλάβει τον 29χρονο βομβιστή Παπαδήμου ενώ είχε προηγηθεί η ευτυχής έκβαση της απαγωγής και ομηρίας Λεμπιδάκη.

Το γήπεδο, συνεπώς, ήταν ευνοϊκό για τον πρωθυπουργό. Οι δε συνεργάτες του έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν. Πώς; Αφενός δημιουργώντας την αίσθηση της κυριαρχίας Τσίπρα, αφετέρου επιλέγοντας να χτυπήσουν τη Ν.Δ. με διαρροές σχετικά με τις εσωκομματικές διαστάσεις της συνεδρίασης.

Και στις δύο περιπτώσεις, επιχειρήθηκε η επικοινωνία να υπερβεί την ουσία.

Διότι, ναι μεν ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα… μεγάλα (αν και κάποια από τα στατιστικά που παρουσίασε αμφισβητήθηκαν) ωστόσο αυτά δεν αφορούν άμεσα τους απλούς πολίτες. Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν απειλές αντίστοιχες αυτών του Ζαφειρόπουλου ή του Παπαδήμου ή του Λεμπιδάκη. Αντιθέτως, βιώνουν την καθημερινή ανασφάλεια ή έρχονται αντιμέτωποι με εστίας ανομίας, τις οποίες η κυβέρνηση δεν θέλει όχι απλώς να πατάξει αλλά καν να ασχοληθεί. Γι αυτό, άλλωστε, ο κ Τσίπρας τίποτε ή έστω ελάχιστα ανέφερε για τη βία στα πανεπιστήμια (με ξυλοδαρμούς και απειλές κατά φοιτητών και καθηγητών) ή τα… σουλάτσα του Ρουβίκωνα.

Όσοι παρακολούθησαν, δε, τη συνεδρίαση της Παρασκευής θα διαπίστωσαν ότι, παρά τα λεγόμενα περί σαρωτικής νίκης Τσίπρα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε, για πρώτη ίσως φορά, τόσο πολύ εκνευρισμένος, ενδεχομένως λόγω της επιλογής Μητσοτάκη να τον αποκαλέσει ψεύτη.

Βέβαια, το Μαξίμου προχώρησε ένα ακόμη βήμα, αξιοποιώντας πληροφορίες ότι δήθεν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. άσκησαν σκληρή κριτική για την επίδοση του αρχηγού του κόμματος. Και μπορεί από το επιτελείο Σαμαρά να διαψεύστηκαν όσα αποδόθηκαν στον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο το.. έργο στήθηκε. Μία σειρά δημοσιευμάτων, ακόμη και για επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ., είδαν το φως της δημοσιότητας και αναμένεται να συνεχιστούν με μοναδικό στόχο την πρόκληση συνθηκων πίεσης και εσωστρέφειας στην ελληνική κεντροδεξιά.

Στην Πειραιώς παρακολουθούν με προσοχή – και όχι με έκπληξη – την στρατηγική της κυβέρνησης και στόχος τους, πλέον, είναι να επιχειρήσουν να περιορίσουν τα επικοινωνιακά παίγνια του πρωθυπουργικού επιτελείου. Ο Κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει προγραμματικά αλλά και παράλληλα θα αναδείξει την ασυνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που θεωρείται δεδομένο ότι θα επιδιωχθεί να σταλεί, εκ νέου, το μήνυμα της απόλυτης συσπείρωσης του κόμματος, μέσα και από την κοινή παρουσία των κορυφαίων στελεχών που έχουν επιρροή στον κομματικό μηχανισμό και τους βουλευτές της Ν.Δ.

Η “επιχείρηση συσπείρωση” μπορεί να έχει τη σημασία της για το γαλάζιο μικρόκοσμο και, ενδεχομένως, για τα media. Κι αυτό διότι σε επίπεδο βάσης, το κόμμα της Ν.Δ. καταγράφει ήδη μία εξαιρετικά υψηλή συσπείρωση των οπαδών της, που κυμαίνεται σε επίπεδα κοντά στο 90% Κάτι που, πρακτικώς, σημαίνει ότι είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι που στέλνουν στο κόμμα του μήνυμα.

 


σχετικα αρθρα