current views are: 9

9 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:58

Σύγκρουση Στ. Κοντονή – Ντ. Μπακογιάνη στη Βουλή για τον Κουφοντίνα

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή

Δημοσίευση 12:58’

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή

Σε μια αντιπαράθεση που άφησε άπαντες εντός και εκτός αιθούσης της Ολομέλειας της Βουλής, άναυδους, επιδόθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Όλα άρχισαν όταν ο υπουργός επιχείρησε να αντιπαρατεθεί στα επιχειρήματα του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τους λόγους της παροχής 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η κυρία Μπακογιάννη φώναξε από τα έδρανα «ντροπή», δίνοντας «πάσα» στον υπουργό να απαντήσει: «τι είναι αυτά που λέτε κ. Μπακογιάννη; Σέβομαι ότι είστε γυναίκα! εκτίθεστε και γελοιοποιείστε».

Συνεχίζοντας ο κ. Κοντονής είπε πως δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που έδωσε την άδεια στον κρατούμενο αλλά το συμβούλιο φυλακών -ομόφωνα- και τη σύμφωνη γνώμη του αντιεισαγγελέα εφετών που προΐστατο. 

«Ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν αποφυλακίζεται! Δεν επανακρίνεται η καταδίκη του! η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε ανοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση αυτή για να δώσει εξηγήσεις; Να ζητάτε εξηγήσεις από τη κυβέρνηση για όργανο που εσείς νομοθετήσατε για να αποδίδει δικαιοσύνη, ξεπερνά τα όρια».

Ακόμα, έψεξε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως με την τοποθέτησή του υποστήριξε πως ο Κουφοντίνας δεν πρέπει να πάρει άδεια επειδή δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του. «Θεωρείτε ότι για παροχή άδειας ή καταδίκη έχει να κάνει με την ιδεολογία ή τις σκέψεις του! Σας λέμε βρισκόσαστε εκτός θεσμικού πλαισίου. Δεν καταδικάζονται οι αντιλήψεις κάποιου. Ο νόμος στο πολιτισμένο κόσμο καταδικάζει πράξεις και όχι αντιλήψεις», είπε και πρόσθεσε: 

«Θέλω να σας πω ότι τα ειδεχθή εγκλήματα του κρατούμενου κρίθηκαν από δικαιοσύνη και δεν αλλάζει η απαξία της κοινωνίας. Ελπίζω ο συγκεκριμένος κρατούμενος να έχει αναλογιστεί και μετανιώσει για το κακό που έκανε στα θύματα των πράξεών του και στις οικογένειές τους. Το κακό που έκανε στους ανθρώπους που στρατολογούσε στη διαδικασία εξόντωσης και θανάτου αλλά και στη χώρα με αυτή τη δράση! Που σκότωναν ανθρώπους πισώπλατα για πολιτικές ή ιδεολογικές διαφωνίες! Μάλιστα ισχυρίστηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ από θεσμική ευθύνη δεν είχε ζητήσει εξηγήσεις από τη τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την άδεια και φυγή του Χριστόδουλου Ξηρού».

«κ. Κοντονή καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα και η παρουσία σας εδώ προβλημάτισε πάρα πολύ», απάντησε σε προσωπικό και έντονο ύφος η κ. Μπακογιάννη προσθέτοντας: 

«Το να παριστάνετε πως δεν ξέρετε δε το δικαιούστε! Είμαι μια απλή βουλευτής που αναρωτιέται τι άλλαξε κ. Κοντονή από τότε που ο Κουφοντίνας ζητά άδειες με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο; Ηρεμήστε κ. Κοντονή συνήθως η Ζάκυνθος έβγαζε πολιτισμένους ανθρώπους υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις».

Η κυρία Μπακογιάννη υπενθύμισε πως ο Κουφοντίνας στο βιβλίο περιέγραφε τη χαρά του για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και προειδοποίησε: 

«Όταν το θέμα αφορά άλλους είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε λόγους! Θα σας θυμίσω αυτό που έλεγε ο Μπρεχτ πως «κάποτε μιλούσαμε για άλλους και δε μας αφορούσε κάποια στιγμή άρχισε να μας αφορά».

Ακόμα, έκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία του υπουργού, υπενθυμίζοντας πως μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης για την Ηριάννα θεώρησε καθήκον του να τη καταδικάσει.

«Περίμενα να σηκωθείτε πάνω και να καταδικάστε πολιτικά! Δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε γιατί όλο το παρεάκι, συλλογικότητες, Ρουβίκωνας είμαστε ένα και το αυτό! Όταν είναι να το καλύψουμε είμαστε πρώτοι, όταν είναι αν τους καταδικάσετε ένα δολοφόνο που σκότωσε 11 ανθρώπους κρύβεστε! Κρύβεστε κ. Κοντονή!», κατέληξε.

«Λυπάμαι για τη τοποθέτηση της συναδέλφου γιατί ποτέ δεν επιδοκιμάσαμε δολοφονικές επιθέσεις ουδέποτε στέρξαμε συμπαραστάτες σε τέτοιες καταστάσεις! Ουδέποτε! Λέτε ανακρίβειες και ψέματα στη Βουλή», αντίτεινε ο κ. Κοντονής.


σχετικα αρθρα