current views are: 8

13 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:35

Το ισχυρό (διπλό) μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Οι πολίτες που έστειλαν μήνυμα μέσω της κάλπης ξεπέρασαν τους 210.000, δίνοντας ισχυρό προβάδισμα στη Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 42,50% έναντι 25,14% που συγκέντρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δημοσίευση 09:35’

Οι πολίτες που έστειλαν μήνυμα μέσω της κάλπης ξεπέρασαν τους 210.000, δίνοντας ισχυρό προβάδισμα στη Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 42,50% έναντι 25,14% που συγκέντρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Χαμόγελα αλλά και προβληματισμό προκάλεσε στα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στις κάλπες για την ανάδειξη του αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Οι πολίτες που έστειλαν μήνυμα μέσω της κάλπης ξεπέρασαν τους 210.000, δίνοντας ισχυρό προβάδισμα στη Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 42,50% έναντι 25,14% που συγκέντρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι δύο «μονομάχοι» ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στον β’ γύρο των εκλογών για τον νέο φορέα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο αριθμός των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία προκαλεί προβληματισμό, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είναι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του κόμματος και πολλοί προέρχονται από κοινωνικές ομάδες που είχε προσελκύσει προεκλογικά η κυβέρνηση, όπως οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα.

Από την άλλη, στη Νέα Δημοκρατία, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  με ανάρτησή του στο twitter, σχολίασε θετικά το θέμα της συμμετοχής: «Χαίρομαι ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για το νέο φορέα. Οι ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία» έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του.

Στην Πειραιώς βλέπουν στα πρόσωπα των ψηφοφόρων «χαμένες» ψήφους της κυβέρνησης, ενώ όσον αφορά τον νέο φορέα, δεν αποκλείουν στο μέλλον, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, να εξελιχθεί σε έναν καλό συνομιλητή τους.

Σχετικά με το αν οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά επηρεάσουν την κεντροδεξιά παράταξη, από την οδό Πειραιώς απαντούν πως η δυναμική, το σχέδιο και το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για τους Έλληνες και την Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τη στρατηγική του κέντρου, όπου βρίσκονται πολιτικά οι «μη προνομιούχοι» και οι «αποκλεισμένοι» της κρίσης, ψηφοφόροι. 

Τα αποτελέσματα

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 608 σε σύνολο 878 εκλογικών τμημάτων (σε απόλυτους αριθμούς 175.000 πολίτες), τα ποσοστά των υποψηφίων για την προεδρία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς διαμορφώνονται ως εξής:

Φώφη Γεννηματά          42,50% (73.939 ψήφοι)
Νίκος Ανδρουλάκης      25,14% (43.735 ψήφοι)
Γιώργος Καμίνης           13,52% (23.520 ψήφοι)
Σταύρος Θεοδωράκης     9,81% (17.062 ψήφοι)
Γιάννης Μανιάτης           4,26%   (7.417 ψήφοι)
Γιάννης Ραγκούσης         2,39%   (4.162 ψήφοι)
Κωνσταντίνος Γάτσιος    1,65%   (2.877 ψήφοι)
Απόστολος Πόντας          0,53%    (924 ψήφοι)
Δημήτρης Τζιώτης           0,20%    (343 ψήφοι)

Φ. Γεννηματά: Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, συγκέντρωσε ποσοστό 42,50% στις εκλογές της Κεντροαριστεράς και πλέον στον β’ γύρο θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που ήρθε δεύτερος με  με ποσοστό 25,14%. 

 «Οι πολίτες με την συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Τολμήσαμε. Σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και την χώρα. Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας”, δήλωσε η κ. Γεννηματά όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών και πρόσθεσε: 

Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα.

Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά νέο στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα.

Ευχαριστώ όλους τους συνυποψήφιους μου για τον καλό αγώνα που δώσαμε και την συμβολή τους στην επιτυχία της προσπάθειας.

Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα.

Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της. Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στην διαδικασία. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση».

N. Ανδρουλάκης: Τώρα αρχίζουμε

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Με την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας. Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος έχει συγκεντρώσει το 25,14% των ψήφων.
 
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, προς το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να στείλουν το μήνυμα πως η Παράταξη είναι εδώ. 
 
Ευχαριστώ και συγχαίρω τους συνυποψήφιους μου για τον ωραίο αγώνα και τους καλώ να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια και την επόμενη Κυριακή».
   
«Είμαστε εδώ μαζί, σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Κοινό ζητούμενο της δικής μου υποψηφιότητας και σχεδόν όλων των συνυποψηφίων μου, παρόλο που δεν μετέχουν στον β’ γύρο, είναι ακριβώς αυτό. 
 
Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα. Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου»,
κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

 


σχετικα αρθρα