current views are: 5

14 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:10

Αντιπερισπασμό Aλ. Τσίπρα βλέπει η Πειραιώς και επιμένει για Π. Καμμένο

Τι θα πράξει η ΝΔ με το «πακέτο παροχών» του πρωθυπουργού

Δημοσίευση 05:10’

Τι θα πράξει η ΝΔ με το «πακέτο παροχών» του πρωθυπουργού

Με εύλογο ενδιαφέρον αλλά και ως δείγμα της πίεσης που δέχεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τον Πάνο Καμμένο και την εμπλοκή μεσάζοντα σε διακρατική συμφωνία με τη Σ. Αραβία για εξοπλισμό, είδε το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη το χθεσινό πρωθυπουργικό διάγγελμα. 

Στη Νέα Δημοκρατία υπήρξε άμεση αξιολόγηση των «παροχών Τσίπρα» τόσο σε ουσιαστικό – οικονομικό επίπεδο όσο και ως προς την πολιτική του διάσταση. 

Στη Ν.Δ. σημειώνουν ότι, αν και ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «παροχές» σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, στην πραγματικότητα το «κοινωνικό μέρισμα» που διατίθεται είναι το μισό.

Και τούτο διότι δεν μπορεί να θεωρηθεί «παροχή» η ήδη ανακοινωμένη επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών επί των συντάξεων, ειδικά όταν αυτή υλοποιείται μετά από τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης. 

Επίσης, στην Πειραιώς εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις για το τμήμα των εξαγγελιών που αφορά στην κάλυψη των υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Πρόκειται για δαπάνες που αναλαμβάνει η ΔΕΗ προκειμένου να έχουν ηλεκτροδότηση δυσπρόσιτες περιοχές, οι οποίες και καταλήγουν στα τιμολόγια προς τους καταναλωτές. Το ζήτημα εκκαθάρισης των ΥΚΩ αποτελεί ανοικτή πληγή που αφορά και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ενώ εγείρεται και ένα ζήτημα υλοποίησης καθώς μπορεί να θεωρηθεί ως επιδότηση από το κράτος προς ιδιωτική εταιρεία (ΔΕΗ). Σημείωση: αν δεν βρεθεί ένας τρόπος κάλυψης των ΥΚΩ, η ΔΕΗ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης.

Ως προς την παροχή μερίσματος στους οικονομικά αδύναμους, στην Πειραιώς – αφού επισημάνουν ότι το υπερπλεόνασμα που διανέμεται προέρχεται από την εξαντλητική φορολόγηση των πολιτών – θα αναμείνουν την τελική διάταξη νόμου προκειμένου να καταλήξουν στη στάση που θα τηρήσουν. 

Προφανώς η Ν.Δ. θα στηρίξει τη διάταξη, ως αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης, για τις εισφορές που κρατήθηκαν παράνομα από τους συνταξιούχους, ωστόσο ως προς τα υπόλοιπα τα πάντα παραμένουν ανοικτά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, από την Κρήτη, είχε προτείνει το μέρισμα να δοθεί για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναλογικά προς στήριξη των ασθενεστέρων, προς τους μακροχρόνια ανέργους και, τέλος, ένα τμήμα του να κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. 

«Αμήχανος πρωθυπουργός»

Στην Πειραιώς, προφανώς, δεν αποδέχονται τις χθεσινοβραδινές διαρροές ότι το διάγγελμα είχε προγραμματιστεί εδώ και ημέρες. Αντιθέτως, θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας επιδίωξε έναν αντιπερισπασμό προκειμένου να μπορέσει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας από την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. «Η επίσπευση των ανακοινώσεων για το μέρισμα οφείλεται προφανώς στο άγχος του κ. Τσίπρα να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου που ξεγυμνώνουν πια την Κυβέρνησή του» σημείωσε σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ν.Δ, που θα επιμείνει σταθερά να αναδεικνύει το εν λόγω θέμα. 

Στην Πειραιώς, εξάλλου, δεν κρύβουν την εκτίμηση ότι το ζήτημα πώλησης υλικού στη Σαουδική Αραβία έχει βάθος και συνέχεια ενώ σημειώνουν ως, τουλάχιστον, ενδιαφέρουσα – αν όχι ενδεικτική της κυβερνητικής ανησυχίας για τις αποκαλύψεις – την επιλογή του κ. Τσίπρα να μην σχολιάσει το παραμικρό την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. 

 


σχετικα αρθρα